Kvalitet sna Evropljana u padu: Srbi ne spavaju zbog strahova i loših misli

Autor: Republika

Vesti

06.09.2022

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 78 odsto Evropljana teško uspeva da prespava noć, upozorava Zdravstveno istraživanje kompanije STADA koje je obuhvatilo preko 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

Kvalitet sna Evropljana u padu: Srbi ne spavaju zbog strahova i loših misli

Foto: Promo/Hemofarm

Spavanje

Spavanje je osnovna ljudska potreba, poput vode i hrane. Trećinu života provodimo u snu i to je dragoceno vreme za naše telo da se okrepi i obnovi. Nedovoljno sna u dužem vremenskom periodu, može ozbiljno ugroziti i trajno narušiti naše celokupno zdravlje. Otuda brine što tek svaki peti Evropljanin noću spava bez prekida, a svaki treći upozorava da sada spava lošije nego pre pandemije Covid-19.

Najviše muke sa snom imaju Belgijanci, njih 46% tvrdi da spavaju loše. Slede Britanci među kojima 8% provodi besane noći, a 35% spava loše. Kada je Srbija u pitanju na loš san se žali 29% građana, što je ispod evropskog proseka koji iznosi 35%. Najbolje u Evropi spavaju Holanđani. Njih 72% svoj san opisuje kao dobar.

Svakodnevni problemi, anksioznost i finansijske brige, Evropljane drže budnim 

Žene u Evropi češće leže budne misleći o problemima, njih 38% u odnosu na 29% muškaraca. Svakodnevne brige najčešće remete san Poljacima 47% i Špancima 40%. Ne zaostaju ni građani Srbije od kojih 34% ne može da spava zbog svakodnevnih problema, a čak 31% zbog strahovanja i loših misli, što je iznad evropskog proseka koji iznosi 26%.

Anksioznost ipak najviše muči Italijane, pa je čak 42% njih noću budno zbog strahova i osećaja zebnje. Portugalci 25% ne spavaju zbog brige o novcu. Britancima 21% san remete urinarni problemi, Nemcima 18% smeta buka koja dolazi iz okoline, dok Francuzima 17% i Holanđanima 16% san narušava hrkanje partnera.

Predrasude protiv lekova za spavanje

Evropljani su podeljeni kada su u pitanju preparati za spavanje, pokazuje Štadino istraživanje. Uprkos lošem snu, pilule ili kapi za spavanje odbija 53% Evropljana i jednako toliko građana Srbije. Još izričitiji su Holanđani 61%, Česi 61%, Rumuni 60% i Austrijanci 60%. Najveći protivnici preparata za spavanje su građani Kazahstana, njih čak 69%. Strah od moguće zavisnosti od ovih preparata posebno je naglašen u Češkoj 25% i Kazahstanu 24%. Očekivanje neželjenih nuspojava sprečava 13% Evropljana da uzima tablete za spavanje. Ideja o kupovini pomenutih proizvoda posebno je neprijatna građanima Austrije 22% i Belgije 18%.

U isto vreme druga polovina Evropljana 47%, svesrdno podržava upotrebu preparata za spavanje. Prednjače Španci 59%, Italijani 58% i Poljaci 57%. U Srbiji 47% građana pomenute preparate smatra korisnim, među kojima 26% ističe da bi ih koristili isključivo uz preporuku lekara. 

Proizvodi na bazi CBD-a najpopularniji među evropskom omladinom

Interesovanje za preparate za spavanje na bazi CBD-a, umirujućeg sastojka ekstrahovanog iz listova ženske biljke konoplje, snažno korelira sa godinama. Među Evropljanima starijim od 55 godina, njih 42% mogu da zamisle da koriste ove preparate, dok je taj  procenat znatno viši kod onih od 18 do 34 godine i iznosi 55%. Strah od moguće zavisnosti najčešći je razlog za oprez prema proizvodima na bazi CBD-a, baš kao što je to slučaj sa svim ostalim preparatima za spavanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading