LAVROV NE MOŽE U NJUJORK! Vašington odbio da izda vizu ruskom ministru spoljnih poslova kako bi prisustvovao Generalnoj debati u UN!

Autor:

Svet

03.09.2022

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Rusija je zatražila 56 viza od SAD kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji za put u Njujork na godišnji skup svetskih lidera u UN ovog meseca, ali zasad nije dobila nijednu, naveo je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja.

LAVROV NE MOŽE U NJUJORK! Vašington odbio da izda vizu ruskom ministru spoljnih poslova kako bi prisustvovao Generalnoj debati u UN!

Foto: Tanjug/AP

Nebenzja je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu naveo da je situacija “alarmantna”, jer je Vašington tokom prethodnih meseci konstantno odbijao da izda vize brojnim ruskim delegacijama za događaje u okviru UN, preneo je Rojters.

Slična situacija je i sa novinarima iz pratnje i članovima posade aviona našeg ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova – saopštio je Nebenzja u pismu Guterešu, do kojeg je došao TAS S.

Nebenzja je ponovio da su SAD, kao zemlja domaćin UN obavezni da obezbede učešće delegacija na događajima ove svetske organizacije.

Portparol Stejt departmenta, međutim, odgovara da SAD vrlo ozbiljno smatraju svoje obaveze kao domaćin Ujedinjenih nacija i da su podaci o vizama poverljivi, tako da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve.

Molimo vas da još jednom naglasite vlastima Sjedinjenih Država da moraju hitno da izdaju tražene vize za sve ruske delegate i lica u pratnji, uključujući ruske novinare koji će ostati u NJujorku radi medijskog izveštavanja o poseti našeg ministra spoljnih poslova Lavrova – navodi se u pismu Vasilija Nebenzje.

Iz kancelarije Generalnog sekretara UN su ruskoj agenciji saopštili da “Ujedinjene nacije ostaju u aktivnom kontaktu sa Sjedinjenim Državama oko viza za delegaciju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na Generalnoj debati u okviru zasedanja Generalne skupštine”.

Mi proaktivno sarađujemo sa Misijom SAD zbog viza za delegacije na predstojećim sastancima u sedištu UN-a i u kontaktu smo sa Misijom u vezi sa konkretnim situacijama na koje nam je skrenuta pažnja. To radimo i u ovom slučaju – saopštila je kancelarija.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 20.septembra počinje Generalna debata u okviru redovnog godišnjeg zasedanja Generalne skupštine svetske organizcije,kojoj tradicionalno prisustvuju šefovi država i ministri.

Prema okvirnom rasporedu ovog događaja, ruski ministar će svoj govor održati 24. septembra, navodi TAS S, prenosi Tanjug.

Komentari (2)

Loading
Ljupče

03.09.2022 10:25

Izmesti sedište UN, van teritorije amerike.

Ja

03.09.2022 11:28

Bolesni ameri. Da ste i njima tako zabranjivali da idu zbog rata, nikada ne bi ni izašli iz svoje zemlje.