FBI ZAPLENIO TRAMPOVU GARDEROBU, ČASOPISE I PRAZNE FASCIKLE: Racija otkrila strogo poverljiva dokumenta!

Autor:

Svet

02.09.2022

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biro je uzeo 47 praznih fascikli sa oznakom „poverljivo“ i 39 praznih fascikli sa oznakom „Povratak štabnom sekretaru/vojnom pomoćniku“. Najmanje 14 predmeta pronađenih u raciji su odeća ili poklon.

FBI ZAPLENIO TRAMPOVU GARDEROBU, ČASOPISE I PRAZNE FASCIKLE: Racija otkrila strogo poverljiva dokumenta!

Foto: Tanjug/AP

FBI je zaplenio prazne fascikle sa poverljivim oznakama, odeću, knjige i vladine fotografije tokom njihove racije na Mar-a-Lago.

Među stavkama navedenim u dokumentima objavljenim u petak je 47 praznih fascikli pronađenih u kancelariji nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, označenih kao „poverljivo“ i više od 1.500 časopisa, novina, novinskih članaka i drugih štampanih medija iz okoline njegovog doma.

Lista pokazuje da je nekoliko fascikli pronađenih tokom racije imalo poverljive oznake na sebi – ali unutra nije bilo sadržaja. Pokupljeni su i članci iz časopisa i vesti, prenosi Dejli Mejl.

Saopštenje Južnog okružnog suda Floride takođe potvrđuje da su među zalihama predmeta bili strogo poverljivi dokumenti, koji su bili prikazani na fotografiji dosijea razbacanih po podu koje je Ministarstvo pravde objavilo ove nedelje.

Novi detalji su otkriveni dok su se Trampovi advokati borili da dobiju specijalnog majstora za pregled dokumenata uzetih tokom pretresa prošlog meseca.


Bivši predsednik je prošlog meseca tvrdio da je FBI tokom racije "prekopao" orman bivše prve dame Melanije Tramp na njihovom imanju u Mar-a-Lagu.

- Ceo svet je gledao kako FBI pretura po kući, uključujući ormane (i odeću!) bivše prve dame, sam i bez provere - objavio je Tramp na svom nalogu Truth Social i dodao:

- Čak su zahtevali da se isključe sigurnosne kamere (mi smo to odbili), ali nije bilo načina da se zna da li je ono što su uzeli legitimno, ili je nešto podmetnuto? Ovo je, ipak, bio FBI!

Najmanje 14 predmeta pronađenih u raciji, prema novom popisu inventara, su odeća ili poklon.

Pronađeno je i 86 praznih fascikli sa 'poverljivim' banerima i drugim natpisima poput, 'Povratak sekretaru štaba/vojnom pomoćniku.'

Ubedljivo najveći sastav zaplenjenog materijala bile su fotografije i dokumenti bez oznaka klasifikacije, kojih je bilo na hiljade pronađenih i uzetih sa Trampovog imanja.

Ministarstvo pravde (DOJ) objavilo je u utorak uveče sliku dokumenata označenih kao „tajno“, „strogo poverljivo“ i „SCI“, koji su bili rašireni po podu Mar-a-Laga pored kutije sa časopisom Time.

Odeljenje je saopštilo da su dokumenti bili među onima zaplenjenim tokom FBI pretresa Trampove rezidencije u Mar-a-Lagu ranije ovog meseca u vezi sa slučajem u kojem se navodi da je uzeo materijale iz Bele kuće kada je napustio funkciju. Tramp je u sredu ujutru optužio DOJ da pokušava da izgleda kao da je bacio dokumente na pod ili da na ovaj način čuva osetljive materijale u svojoj rezidenciji na Floridi, prenosi Dejli Mejl.

Novi dokument objavljen je nakon što je savezni sudija na Floridi rekao da će otkriti još inventara dok su Trampovi advokati tražili dodatne informacije o raciji.

Sudija koju je imenovao Tramp, Ejlin Kenon odlaže Trampov zahtev da se materijali za specijalnu reviziju zaplene u raciji FBI-ja i rekla je u četvrtak da će izdati pismeni nalog po tom pitanju.

Najavila je kako će postupiti nakon pritiska na vladine advokate zašto ne bi trebalo da odobri Trampov zahtev da treća strana pregleda dokumente – čak i kada je DOJ rekao da će odložiti istragu.

Lično saslušanje usledilo je nakon nedelju dana borbe sa papirima, a usledilo je nakon što je Trampov advokat Džim Trasti uporedio vladina dokumenta pronađena u predsedničkom klubu sa 'zakasnelom bibliotečkom knjigom', prenosi Dejli mejl.

Slučajno, nekoliko pronađenih materijala koji su otpečaćeni u petak, uključuju časopise, štampane vesti i neimenovane knjige.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading