TRAMP OPTUŽUJE FBI DA PODMEĆU DOKAZE - tokom racije sve izbacili iz rezidencije, a soba BIVŠE PRVE DAME potpuno PRETUMBANA!

Autor:

Svet

10.08.2022

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, uputio je žalbe zbog pretresa koji je FBI izvršio u njegovoj kući, prenosi Dejli Mejl.

TRAMP OPTUŽUJE FBI DA PODMEĆU DOKAZE - tokom racije sve izbacili iz rezidencije, a soba BIVŠE PRVE DAME potpuno PRETUMBANA!

Foto: AP/Evan Vucci

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je u sredu uložio žalbu da je FBI blokirao njegovo osoblje, uključujući advokate, zbog racije koju je izvršio FBI, te je sugerisao da su agenti biroa možda podmetnuli dokaze, prenose britanski mediji. 

Oni koji su radili za bivšeg predsednika koji su bili na njegovom imanju na Floridi tokom racije odbili su da isključe sigurnosne kamere u prostorijama uprkos uputstvima federalnih agenata da to učine.

Foto: Tanjug/AP

Policija

Dolazi pošto je Tramp u utorak uveče na svom alternativnom sajtu na društvenim mrežama potvrdio da će biti smenjen u sredu u ispitivanju dela građanske istrage njujorškog državnog tužioca o poslovanju sa nekretninama njegove porodice.

Njujorška istraga je samo jedna od mnogih sa kojima se bivši predsednik suočava, uključujući i onu koja je dovela do racije u ponedeljak, uključujući prijavljeno uklanjanje zvaničnih dokumenata iz Bele kuće kada je napustio funkciju prošle godine.

Foto: Tanjug/AP

FBI

- FBI i drugi iz savezne vlade ne bi dozvolili nikome, uključujući i mojim advokatima, da budu u blizini oblasti koje su prekapane i na drugi način istraživane tokom racije na Mar-a-Lago - objavio je Tramp na svojoj stranici Truth Social u sredu ujutro.

- Svi su bili zamoljeni da napuste prostorije, hteli su da budu ostavljeni na miru, bez svedoka da vide šta rade, uzimaju ili, nadamo se, ne „sade“. Zašto su toliko izričito insistirali na tome da ih niko ne gleda. Obami i Klintoni nikada nisu upali, uprkos velikim spekulacijama - nastavio je sumnjajući da je racija sprovedena kako treba.

Sumnja se na podmetanje dokaza

Foto: Tanjug/AP

Melanija Tramp

Kristina Bob, Trampova advokatica, rekla je u utorak za Real America's Voice da je racija bila 'čudna fleksija' i ponovila Trampove sumnje da je IRB možda nešto podmetnuo tokom pretresa.

- Ne, nema sigurnosti da nešto nije podmetnuto. Ne kažem da su to uradili - rekla je advokatica. 

Ona je dodala da je jako tužno šta su uradili njihovoj zemlji. 

Iako je Palm Bič u ponedeljak dostigao temperaturu od 91 stepen sa visokom vlažnošću, Trampovi advokati su ostavljeni napolju blizu parkinga i nije im bilo dozvoljeno da uđu u klimatizovanu zgradu u kojoj se racija dešavala. Bivši predsednik je primećen kako se vraća u svoju rezidenciju na Menhetnu u Trampovom tornju u utorak uveče.

U pretresu njegovog doma na Floridi prethodnog dana istražitelji su nekoliko sati pretresali njegovu kancelariju - a uključili su čak i pretres garderobe bivše prve dame Melanije Tramp.

Tramp je u utorak nastavio da iskaljuje svoj bes na raciji - za koju se veruje da je izvedena da bi se povratili dokumenti koje je bivši predsednik uzeo iz Bele kuće kada je otišao.

Doušnici

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Po zakonu, sva predsednička prepiska i dokumentacija moraju biti predati Nacionalnoj arhivi, a od februara je jasno da se Tramp nije povinovao. Neki dokumenti su početkom ove godine vraćeni u Državni arhiv, ali po svemu sudeći ne svi. Agenti FBI-a su u ponedeljak devet sati bili na imanju na Floridi sa 128 soba, a 30 agenata lutalo je kroz čitave privatne odaje od 3.000 kvadratnih metara.

Istražitelji su pretražili glavnu spavaću sobu, poznatu kao Versajska soba, koju je Melanija Tramp renovirala pre dve godine. Njihovo preturanje po Melanijinoj garderobi novine nisu objasnile. Agenti su takođe pretražili zasebnu kancelariju i sef, kao i zaključanu podrumsku ostavu u kojoj je bilo pohranjeno 15 kartonskih kutija materijala iz Bele kuće, navodi list.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Ministarstvo pravde nije komentarisalo raciju, za koju su analitičari rekli da je trebalo da bude odobrena na najvišem nivou.

Izvori su za Post rekli da su Trampovi advokati, predvođeni Evanom Korkoranom, "potpuno sarađivali" sa saveznim vlastima kako bi uredili vraćanje dokumenata, a proces je počeo u maju 2021. kada je primećeno da nedostaju neki zapisi.

Trampov tim je vladinim zvaničnicima pokazao gde Tramp čuva dokumenta – u jednoj podrumskoj prostoriji. Istražitelji su navodno primetili da su neki tamošnji dosijei označeni kao poverljivi.

Nejasno je šta se dogodilo između juna i ove nedelje da bi FBI odlučio da na silu preuzme dokumente. Bivši agent FBI-a rekao je za Dejli Mejl da je racija u ponedeljak verovatno izazvana novim informacijama od „doušnika” i prekidom saradnje između agencije i bivšeg predsednika.

Foto: Tanjug/AP

FBI

Penzionisani specijalni agent FBI-ja Majkl Tabman, koji je radio u agenciji 24 godine, rekao je da bi raciju ovog nivoa osetljivosti trebalo da odobri državni tužilac Merik Garland.

- Mislim da im je neko dao informacije koje ukazuju na to da su ti dokumenti tamo. Mislim da je bilo insajderskih informacija – nazovite to doušnikom ako želite - rekao je Tabman.

Tabman je tvrdio, iako je u jednom trenutku postojala saradnja između Trampa i FBI-ja, agencija je možda stekla osećaj da su bivši predsednik i njegov tim „govorili ono što žele da vam kažu sa ograničenim informacijama“.

Da bi dobio nalog za raciju, FBI bi morao da dokaže verovatan uzrok i sprovede pretres na vreme. Agenti ne mogu samo da 'šuškaju' po nečijem domu u ovakvom slučaju, rekao je Tabman.

On je takođe tvrdio da je FBI mogao da stekne osećaj da Tramp jednostavno više ne „u potpunosti sarađuje“ sa istragom – što ih je navelo da vide odobrenje racije.

Tabman je rekao da, iako se ne čini da su prekršeni protokoli u sprovođenju racije, to je ipak potez „bez presedana“ u smislu da FBI nikada ranije nije izvršio raciju u kući bivšeg predsednika.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, oko dvadesetak Trampovih pristalica protestovalo je u utorak polovinom jutra na letnjoj vrućini na Floridi i sporadičnoj slaboj kiši na mostu u blizini rezidencije bivšeg predsednika. Jedan je držao natpis „Demokrate su fašisti“, dok su drugi nosili zastave na kojima je pisalo „2020. Neki automobili su trubili u znak podrške dok su prolazili.

Trampov potpredsednik Majk Pens, potencijalni rival za 2024. godinu, rekao je u utorak da je zabrinut zbog racije FBI - uprkos njihovoj 20-mesečnoj otuđenosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading