Na Krimu se snabdevaju ruske okupacione snage - POLUOSTRVO JE LEGITIMNA META!

Autor:

Svet

17.07.2022

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vadim Skibicki, portparol direktorata za obaveštajne poslove pri Ministarstvu odbrane Ukrajine, izjavio je da se Krim posmatra kao meta za oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad.

Na Krimu se snabdevaju ruske okupacione snage - POLUOSTRVO JE LEGITIMNA META!

Foto: Tanjug/AP

Vadim Skibicki, portparol ukrajinskog direktorata za obaveštajne poslove istakao je da je danas ostrvo Krim postalo čvorište za kretanje sve opreme i naoružanja koje dolazi iz Rusije na jug Ukrajine

- To je, pre svega, skup vojne opreme, municije i materijala koji su koncentrisani na Krimu, a zatim poslati za snabdevanje ruskih okupacionih snaga - izjavio je Skibicki za TV 1+1.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li Ukrajina može da koristi raketne sisteme za višestruko lansiranje M142 HIMARS i M270 MLRS američke proizvodnje za napad na Krim.

Foto: Tanjug/AP

Naoružanje

Kijev takođe nastoji da napadne ratne brodove ruske Crnomorske flote, stacionirane na Krimu, nastavio je Skibicki.

Ratni brodovi se koriste za lansiranje krstarećih projektila i stoga su "među ciljevima koje se moraju pogoditi kako bi se obezbedila bezbednost građana, naših objekata i Ukrajine uopšte“, objasnio je on.

Pretnja dolazi dan nakon što je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov objavio da je Kijev dobio svoje prve MLRS sisteme M270. Zvaničnik nije precizirao da li su sistemi već raspoređeni na bojnom polju, niti odakle su tačno stigli. Ranije se London obavezao da će isporučiti najmanje tri sistema ovog tipa.

M142 i M270 su zapravo dve varijante istog sistema. Guseničnom M270 nedostaje mobilnost HIMARS-a, ali ima dvostruko više lansirnih cevi od 277 mm – 12 u odnosu na šest.

Foto: Tanjug/AP

HIMARS

Ipak, sistemima nedostaje domet neophodan za direktan udar na rusko poluostrvo Krim, piše Raša tudej. Sistemi, međutim, mogu biti opremljeni modulima ATACMS za lansiranje težih projektila, koji se mogu pohvaliti dometima do 300 kilometara.

Iako je Kijev tražio municiju dugog dometa od svojih zapadnih saveznika, Vašington je oklevao sa isporukom iste iz straha da će biti iskorišćena za gađanje duboko u rusku teritoriju, što bi dovelo do eskalacije sukoba.

Krim se, međutim, čini kao poseban slučaj, s obzirom da ga ni Vašington ni Kijev ne priznaju kao sastavni deo Rusije. Krim je glasao da napusti Ukrajinu i pridruži se Rusiji u martu 2014.

Kijev bi, navodi Raša tudej, mogao da gađa Kerčki most koji je izgrađen da pojednostavi vezu sa kopnom Rusije, prenosi Kurir. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading