LOŠE VESTI ZA KIJEV - SAD SE SPREMAJU NA RADIKALAN KORAK: Sve glasnije se šuška - AMERIKA ZAVRĆE SLAVINU?!

Autor:

Svet

10.07.2022

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isporuke američkog oružja Ukrajini mogle bi da budu ako ne obustavljene onda drastično smanjene, piše Njujork Tajms.

LOŠE VESTI ZA KIJEV - SAD SE SPREMAJU NA RADIKALAN KORAK: Sve glasnije se šuška - AMERIKA ZAVRĆE SLAVINU?!

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi list pozivajući se na stavove analitičara, vojna pomoć koju je odobrio Kongres trajaće do drugog kvartala naredne godine, ali ostaje otvoreno pitanje da li će biti nastavljena.

- U SAD sumnjaju da Vašington i Zapad mogu nastaviti sa isporukama oružja i municije Ukrajini na sadašnjem nivou, bez ugrožavanja sopstvene borbene gotovosti - konstatuje se u članku "Njujork tajmsa".

List podseća da se američki predsednik Džo Bajden zakleo da će pomagati Ukrajini "onoliko koliko bude bilo potrebno".

- Ali ni on, niti bilo ko drugi ne može reći koliko dugo će trajati ili koliko još SAD i njihovi saveznici mogu to da rade sa distance, izbegavajući direktno vojno mešanje - navodi se u tekstu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

List ističe da "zvanična lica priznaju da će u nekom trenutku zalihe oružja u SAD i Evropi biti iscrpljene.

- Iako su SAD odobrile vojnu i drugu pomoć Kijevu u vrednosti od 54 milijarde dolara, niko ne očekuje još jedan ček od 54 milijarde dolara, kada prvi bude potrošen - navodi se.

U vezi s tim, podseća list, Vašington je pozvao ostale države da iz svojih magacina isporuče Ukrajini preostalo sovjetsko naoružanje, koje Ukrajinci bolje poznaju.

- To će biti jedna od tačaka dnevnog reda tokom posete Bajdena Bliskom istoku naredne nedelje, pošto su neke arapske države "nekada bile klijenti Moskve" u pogledu isporuka oružja - zaključuje se.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading