PROPAST, ŠOK IZ MOSKVE U 6 UJUTRU! Putin isključio Severni tok, žilu kucavicu za snabdevanje Evrope gasom!

Autor: Republika

Svet

11.07.2022

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest je odjeknula u ranim jutarnjim časovima, a razlog je krajnje bizaran!

PROPAST, ŠOK IZ MOSKVE U 6 UJUTRU! Putin isključio Severni tok, žilu kucavicu za snabdevanje Evrope gasom!

Foto: Tanjug/AP

Isporuke gasa ključnim gasovodom iz Rusije u Evropu, "Severnim tokom", obustavljena je u 6 časova, saopštio je operater gasovoda Nord Strim AG.

Razlog za obustavljanje rada oba kraka gasovoda nije, kako su mnogi pomislili kontraudar Rusije i predsednika te zemlje Vladimira Putina, već, kako bar poručuju iz Moskve - radovi na održavanju, uključujući i testiranje mehaničkih komponenti i sistema automatizacije. 

Radovi na održavanju sistema će se obavljati u periodu od 11. do 21 jula.

Nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habek rekao je da očekuje i najgori scenario i izrazio strah da Rusija i nakon remonta neće više isporučivati gas.

Sve je moguće, sve se može dogoditi. Može biti da će biti isporučivano više gasa, više nego ranije, ali može doći i do potpune obustave isporuka - rekao je Habek.

Isporuke gasa "Severnim tokom" 10. jula iznosilo je oko 63,4 miliona kubnih metara, što je na nivou od prethodnog dana. To je oko 40 odsto maksimalnog kapaciteta cevovoda koji iznosi 170 miliona kubnih metara dnevno.

"Gasprom" je sredinom juna smanjio isporuke gasa „Severnim tokom” za oko 60 odsto. Kompanija je saopštila da se gasovodom može isporučivati samo 67 miliona kubnih metara gasa, od planiranih 167 miliona. To je objašnjeno kašnjenjima u radu nemačkog "Simensa", koji zbog kanadskih sankcija Rusiji ne može da vrati gasne turbine za kompresorsku stanicu "Portova" iz kanadskog pogona iz remonta, kao i zbog otkrivenih tehničkih kvarova motora.

Isporuke drugim putem, tranzitom preko ukrajinske teritorije, očekuje se na nivou prethodnih dana, pokazuju podaci operatera ukrajinskog gasnotranspornog sistema. Zahtev za isporuke gasa kroz stanicu Sudža 11. jul iznosi 41 milion kubnih metara.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Silurion

11.07.2022 11:07

Sta je tu bizarno?