BOLNO PRIZNANJE ZELENSKOG odzvanja svetom! Posle pada Lisičanska poslao je SAMO JEDNU poruku saveznicima sa Zapada!

Autor: Republika

Svet

04.07.2022

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se ponovo obratio naciji i pozvao SAD da njegovoj zemlji pošalju još moćnih projektila HIMARS "kako bi oslobodio zemlju od okupatora".

BOLNO PRIZNANJE ZELENSKOG odzvanja svetom! Posle pada Lisičanska poslao je SAMO JEDNU poruku saveznicima sa Zapada!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poslao je potresnu poruku saveznicima sa Zapada, apelujući na njih da mu što pre pošalju dodatnu pomoć za njegov narod koji svakodnevno pati, istovremeno priznavši da je čitava Luganska teritorija pala u ruke ruskog neprijatelja. 

Njegove reči došle su samo dan nakon što je zvanični Kijev potvrdio da su ruske snage prodrle u Lisičansk, grad koji je bio poslednja odbrana ukrajinskih uporišta na teritoriji samoproglašene Luganske narodne republike (LNR). Ukrajinska vojska se povukla iz strateškog grada posle višenedeljnih žestokih borbi, što je označilo, kako prenosi britanski Dejli mejl, odlučujući proboj za ljude Vladimira Putina u glavnoj žarišnoj tački četvoromesečnog rata.

- Lisičansk je bio poslednja baza u oblasti Luganska u istočnom regionu Donbasa i njegovo zauzimanje od strane Moskve dozvoljava ruskim snagama da napreduju ka gradovima Kramatorsku i Slavjansku u susednom Donjecku - podseća portal. 

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je obećao da će se Kijev boriti i osigurati da vojska ima "najmodernije oružje", apelujući da mu je potrebno još više dalekometnih raketnih bacača HIMARS koje njegova zemlja dobija od SAD.

- To zahteva mnogo pregovora, ali mi ćemo učiniti sve da dođe do takve isporuke. Ukrajina će dostići nivo kada će u vatrenoj moći biti ravnopravna s okupatorom. Podjednako važnu ulogu igra i činjenica da štitimo živote naših vojnika, našeg naroda. Ponovo ćemo izgraditi zidove, povratićemo zemlju, a ljudi moraju biti zaštićeni iznad svega - istakao je Zelenski, a zatim naglasio kako će Ukrajina povratiti kontrolu nad Lisičanskom i svim ostalim gradovima i da će njegova zemlja "ponovo biti slobodna". 

Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, ponovio je molbu Zelenskog i rekao da budućnost rata zavisi od vojne opreme koju vojnici bivše republike SSSR dobiju od saveznika.

- Trenutno smo u fazi nazadovanja, ali mi ćemo sve to vratiti u skorijoj budućnosti. Povratićemo Lisičansk kao i sve druge ukrajinske gradove. Sve mnogo zavisi od toga koliko brzo će Ukrajina dobiti teško naoružanje koje tražimo od naših međunarodnih partnera jer smo na istoku brojčano nadjačani - istakao je Sak gostujući na BBC. 

Inače, Rusi sada kontrolišu oko polovine Donjecka, druge provincije Donbasa, a snage fokusiraju svoje napore da se probiju ka liniji Siverska, Fedorivka i Bahmuta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska nastavlja dalje put gradova u Donjecku 

Ukrajinska vojska je u saopštenju u kojem je najavila povlačenje iz Lisičanska rekla da je nastavak odbrane tog grada bio nemoguć jer su lokalne snage bile daleko nadjačane.

- Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posledica s obzirom na brojčano stanje i opremljenost ruske vojske. Da bi se sačuvali životi ukrajinskih branilaca, doneta je odluka o povlačenju. Nažalost, čelična volja i patriotizam nisu dovoljni za uspeh, potrebna su materijalna i tehnička sredstva - stajalo je u saopštenju. 

Pad Lisičanska dolazi nakon što su ruske snage prošle nedelje zauzele njegov pobratimski grad Severodonjeck. Istovremeno, Moskva je u nedelju optužila ukrajinsku stranu da je ispalila tri kasetne rakete na ruski grad Belgorod u blizini ukrajinske granice, što je došlo 24 sata nakon što je i susedna Belorusija saopštila da je, takođe, presrela ukrajinske rakete. Reč je o projektilima "Točka U". 

U Belgorodu je oštećeno 11 stambenih zgrada i 39 kuća.

Ipak, Sak je negirao da je Ukrajina namerno gađala civile.

- Nije bilo zvanične izjave generalštaba oružanih snaga Ukrajine, ali je naše vojno i političko rukovodstvo mnogo puta ponovilo da za razliku od ruskog agresora, Ukrajinske oružane snage nikada ne gađaju civilne ciljeve. To znači da je nemoguće da su ukrajinske oružane snage napale grad. Razlozi za te eksplozije mogu biti različiti. U prošlosti smo videli da ruske oružane snage same prave provokacije. Takođe, videli smo da se ponekad ruske rakete ispaljuju tako da je teško utvrditi šta se tačno dogodilo - optužio je savetnik Zelenskog. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko 

Podsetimo, u subotu je beloruski lider Aleksandar Lukašenko optužio Kijev za provokaciju i rekao da je njegova vojska presrela rakete koje su ukrajinske snage ispalile na njegovu zemlju "pre otprilike tri dana". Belorusija, ruski saveznik, podržala je invaziju na ukrajinu 24. februara, a Kijev je optužio da je pokrenuo sopstvene napade na ukrajinsku teritoriju.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Riki

11.07.2022 11:10

Ukrainci ne gađaju civile...ne,oni gađaju isključivodecu!!!

Dile

20.07.2022 11:20

Povratice teritorije na kukovo leto ! Šta ovaj čovek misli da zaista nestane i poslednji Ukrajinac . On je psihijatrijski slučaj !