TRESE SE RUSIJA ZBOG PUTINOVE NOVE ODLUKE! Šok kakav Moskva nije očekivala, pljušte smene: Na čelu operacije invazije na Ukrajinu najsuroviji ruski operativac!

Autor: Republika

Svet

25.06.2022

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britansko ministarstvo odbrane iznelo je niz novih saznanja o dešavanjima u samom vrhu vojske Ruske Federacije.

TRESE SE RUSIJA ZBOG PUTINOVE NOVE ODLUKE! Šok kakav Moskva nije očekivala, pljušte smene: Na čelu operacije invazije na Ukrajinu najsuroviji ruski operativac!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izazvao je novi šok kakvom se nije nadala javnost njegove zemlje iako se već nedeljama unazad na Zapadu spekuliše da je nezadovoljan samim vrhom svog vojnog rukovodstva koje, kako se navodi, optužuje za loš tok rata u Ukrajini koji navodno ne daje rezultate kakvim se on isprva nadao. 

Tako je britansko ministastvo odbrane, na čijem je čelu ministar Ben Volas, saopštilo danas rano ujutru da je Putin ovog meseca smenio čitav niz generala zaduženih za operacije na tlu bivše republike SSSR, čime su potvrđene sve ranije spekulacije. 

- Od početka juna rusko vrhovno zapovedništvo najverovatnije je uklonilo nekoliko generala s ključnih operativnih zapovednih pozicija u ratu u Ukrajini - objavilo je ministarstvo na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Među onima koji su smenjeni je, tvrde Britanci, zapovednik Vazdušno-desantnih snaga (VDV) general-pukovnik Andrej Serdjukov, kao i zapovednik Južne armijske grupe (SGF), general Aleksandr Dvornikov. Dvornikov je, takođe, neko vreme delovao kao operativni zapovednik snaga koje su krenule u invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

- Zapovedništvo SGF verovatno će biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina - navodeno je u saopštenju ministarstva, dok mediji ističu kako je reč o jednom od najiskusnijih ruskih vojnih zapovednika, poznatom po surovosti, ali navodno i po sklonosti ka korupciji

U pitanju je čovek koji bi, kako se ističe, u narednom periodu trebalo da predvodi ključne operacije u Donbasu, ali i koji bi uskoro mogao da zameni jednog od dosad najvernijih Putinovih ljudi o čijoj se sudbini dosta polemisalo prethodnih meseci - načelniku Generalštaba Ruske Federacije Valeriju Gerasimovu

Više od trideset godina Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost - navode britanski mediji u trenutku kada je ruska vojska ostvarila ogroman uspeh na terenu nateravši snage Ukrajine na povlačenje iz jednog od ključnih gradova na luganskoj teritoriji, Severnodonjecka. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Sergej Šojgu 

Inače, britanski premijer Boris Džonson izjavio je u subotu da se boji da se Ukrajina mogla da se suoči s pritiskom da dogovori mirovni sporazum s Rusijom koji nije u njenom interesu. Po sredi su navodno privredne posledice koje krvoproliće na tlu bivše republike SSSR ima po Europu.

- Previše zemalja navodi da je ovo evropski rat koji je nepotreban... i zato će pritisak rasti da podstakne, ili možda i prisili, Ukrajince na "loš" mir - rekao je Džonson u glavnom gradu Ruande Kigaliju, gde prisustvuje samitu Komonvelta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson zabrinut za Ukrajince 

Šef vlade u Londonu je rekao da bi posledice mogućeg ostvarenja planova ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini bile opasne za međunarodnu bezbednost i značile bi "dugoročnu ekonomsku katastrofu".

Ukrajinska kriza će biti glavna tema i dva predstojeća samita, G7 i NATO, zbog kojih i američki predsednik Džo Bajden ponovo dolazi na tlo Evrope. 

Prvi će početi već od nedelje, gde će se lideri sedam najrazvijenijih zemalja sveta sastati u bavarskim Alpama na godišnjem okupljanju. Grupu čine SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Francuska, Italija i Nemačka.

Nastavak potpore Ukrajini, četiri meseca nakon početka ruske ofanzive, biće u samom središtu tog sastanka, ali i dvodnevnog samita NATO koji počinje 28. juna u Madridu. I na njemu će jedna od ključnih figura biti šef Bele kuće. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
petar

25.06.2022 15:47

PA BRITANCI SVE ZNAJU ,SAMO NE ZNAJU STANJE U BRITANSKOJ VOJSCI I JOS DA SAZNAJU DA SU PROPALA IMPERIJA I DA OD TAKVIH PUTIN NI ZELI NI TRAZI SAVET OD PROPALIDETA NEMA STO NAUCITI,..ZA NJIHOVU ZALOST RUSI KILOMETAR PO KILOMETAR IDU OD JUGA KA ZAPADU UKRAINE-PORED SVU POMOC ZAPADNIH ZLOTVORA UKRAINA SE RASPADA I USKORO CE KAPITULIRATIA SNJOM I BROPALI ZAPAD..SLAVA RASSIJI

Dejan

25.06.2022 19:29

Novonastala kolonija EU i USA, iz koje se izvozilo jevtino žito i nafta koja se zove Ukrajina se žestoko brani svim mogućim sredstvima, čak joj eto nude i čanstvo u EU. Gospoda je malo precenila svoju mudrost i podcenjujući Rusiju.