BAJDEN PROGOVORIO O RUŠENJU PUTINA! Američki predsednik otkrio SVE o Ukrajini, toj zemlji poslaće još moćnije oružje, a ruskom lideru poručio SAMO JEDNO!

Autor: Republika

Svet

01.06.2022

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden još jednom je najoštrije osudio izazivanje rata u Ukrajini i stravično krvoproliće, naglasivši da je neophodno da Ruska Federacija plati visoku cenu kako bi se svim potencijalnim agresorima širom sveta poslala što snažnija poruka.

BAJDEN PROGOVORIO O RUŠENJU PUTINA! Američki predsednik otkrio SVE o Ukrajini, toj zemlji poslaće još moćnije oružje, a ruskom lideru poručio SAMO JEDNO!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Vladimir Putin

Američki predsednik Džo Bajden progovorio je nikad otvorenije o aktuelnom krvavom ratu u Ukrajini u kolumni koju je napisao za američki dnevnik Njujork tajms, dotakavši se tom prilikom i šefa Kremlja Vladimira Putina i potencijalnog rušenja njegovog režima. 

U tekstu s naslovom "Šta će Amerika učiniti u Ukrajini, a šta neće", Bajden je naglasio da će nastaviti da pruža vojnu i finansijsku pomoć bivšoj republici SSSR, ali da to neće podrazumevati slanje vojnika na njenu teritoriju. 

- Invazija za koju je Vladimir Putin mislio da će trajati tek nekoliko dana ulazi već u četvrti mesec. Ukrajinski narod iznenadio je Rusiju i nadahnuo svet svojom žrtvom, odlučnošću i uspehom na bojnom polju. Slobodni svet i mnoge druge nacije, predvođene Sjedinjenim Državama, okupile su se na ukrajinskoj strani uz neviđenu vojnu, humanitarnu i finansijsku potporu - počeo je Bajden, a zatim naglasio kako je američki cilj jednostavan - njegova zemlja želi da vidi demokratsku, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu Ukrajinu koja će imati sredstva za odvraćanje i obranu od dalje agresije.

- Kao što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao, ovaj rat će se na kraju okončati isključivo diplomatskim putem. Svaki dogovor odražava stanje na terenu. Reagovali smo brzo i poslali značajne količine oružja i municije kako bi Ukrajina mogla da se bori na ratištu i da bude u najboljoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom. Zato smo odlučili da ćemo poslati Ukrajini napredne raketne sisteme i muciju kako bi mogla precizno da gađa ključne mete - otkrio je Bajden. 

Republika

Foto: Printscreen/Instagram/zelenskiy_official

Eksplozije širom Ukrajine ne ptrestaju  

Kako je još naglasio šef SAD, njegova zemlja će nastaviti da sarađuje sa saveznicima i partnerima kada je u pitanju nametanje sankcija Rusiji - najveće koje su ikada nametnute jednoj velikoj ekonomskoj sili.

- I dalje ćemo slati Ukrajini napredno naoružanje, uključujući antitenkovske projektile Javelin, protivvazdušno oružje Stinger, moćne topovske i raketne sisteme s preciznim navođenjem, radare, bespilotne letelice, helikoptere Mi-17 i municiju. Također opet ćemo poslati milijarde u finansijskoj pomoći koje je odobrio Kongres. Radićemo s našim saveznicima i partnerima kako bi se suočili s globalnom prehrambenom krizom koja se pogoršava zbog ruske agresije. Pomoći ćemo našim evropskim saveznicima i drugima da smanje zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrzaju našu tranziciju na čiste izvore energije - naveo je američki lider.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden otkrio dalje planove za akcije u Ukrajini 

Prema njegovim rečima, Amerika će nastavi da jača istočni blok NATO, pozdravivši nedavnu odluku Finske i Švedske da apliciraju za članstvo u Alijansi. On tvrdi da će to osnažiti američku i transatlantsku sigurnost.

- Mi ne tražimo rat između NATO i Rusije. Koliko god da se ne slažem s gospodinom Putinom i smatram njegove poteze sramotnim, Sjedinjene Države neće pokušati da sruše njegov režim u Moskvi. Sve dok Sjedinjene Države ili njeni saveznici nisu napadnuti, nećemo se direktno mešati u sukob, odnosno nećemo slati američke trupe u Ukrajinu niti napadati ruske snage. Ne ohrabrujemo Ukrajinu niti joj omogućavamo da napada izvan granica svoje države. Ne želimo da produžimo ovaj ratni sukob samo da bismo naneli bol Rusiji - zaključio je Bajden i naglasio kako neće pritiskati ukrajinsku vladu, privatno ili javno, da učini bilo kakve teritorijalne ustupke.

- Bilo bi to pogrešno i protivno dobro utvrđenim načelima - dodao je Bajden. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Vladimir Putin u Ženevi 2021. godine 

On je rusko izazivanje rata u Ukrajini nazvao ničim izazvanom agresijom.

U našem je vitalnom interesu da osiguramo mirnu i stabilnu Evropu. Ako Rusija ne plati skupu cenu za svoje postupke, biće poslata poruka budućim agresorima da i oni mogu zauzimati teritorije i pokoriti druge zemlje. To će ugroziti opstanak drugih miroljubivih demokratija. A to bi moglo označiti kraj međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima i otvoriti vrata agresiji negde drugde s katastrofalnim posledicama u celom svetu - rekao je američki predsednik.  

Za kraj je poručio da Vladimir Putin nije očekivao takav stepen jedinstva i snage odgovora sa Zapada.

- Bio je u zabludi. Ako očekuje da ćemo se pokolebati ili slomiti u narednim mesecima, vara se - dodao je Bajden. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Zorz

01.06.2022 14:34

Dolazi zima duga I hladna!!!

Odgovori 13 0
Hercegov grad

01.06.2022 18:01

Svecki zlocinci drze predavanje o zlocinima!Napad na Jugoskaviju nikad vam nevu oprostiti ,niti zaboraviti,a Englezima zelim najvece zlo da ih snadje!

Odgovori 19 0
Dragan Dubonjac

01.06.2022 18:42

hajde zapadnjaci i tako i tako ALI pitali se neko KAKO ce Ukraina da prezimi ZIMU bez R>uskog GASA ?????

Odgovori 12 1
nesa151

02.06.2022 08:53

JELTE GOSN PUTIN a da mi njemu zauzvrat sto Ukrajini salje sta salje POSALJEMO IPAK TE 4 "SATANE ""Mozda iz podmornica jos nesto pridodamo.Sta mislis gosn PUTIN ,jer ovaj se ponovo osilio!