HRVAT ZAROBLJEN U UKRAJINI! Prebeg zbog žene otišao u vojsku, PAO U RUKE RUSIMA, pa otkrio JEZIVE detalje o AZOVU! (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

07.05.2022

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvat Vjekoslav Prebeg pokušao je da pobegne iz Marijupolja, ali je zarobljen od strane ruske vojske.

HRVAT ZAROBLJEN U UKRAJINI! Prebeg zbog žene otišao u vojsku, PAO U RUKE RUSIMA, pa otkrio JEZIVE detalje o AZOVU! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Prebeg od 2020. godine služi kao vojnik u ukrajinskoj vojsci da bi dobio državljanstvo ove zemlje, a sada je zarobljen od strane ruskih snaga.

On je pokušao sa svojim saborcima da se probije iz Marijupolja, ali je "pao" i sada se nalazi u zarobljeništvu.

Prebeg je bio pripadnik ukrajinskih marinaca, koji su uz ozloglašeni bataljon Azov držali položaje u Mariupolju, i objasnio je kako su ga ruski vojnici zarobili.

- Pobegli smo iz Mariupolja, pešačili smo 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se da izbegnemo svaki kontakt - rekao je Prebeg za Raša Tudej, dodajući dodao da je plan propao kada je grupa naletela na artiljerijsku jedinicu i predala joj se.

Prebegova jedinica je imala više stranaca u svojim redovima, među kojima i tri britanska državljana. 

Republika

Foto: Printscreen/RT Twitter

Rusi zarobili Hrvata Vjekoslava Prebega koji se borio na strani Ukrajine

Hrvat je novinaru RT rekao da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine, tražeći državljanstvo zemlje nakon što je odslužio trogodišnji ugovor. Tada je to izgledalo kao dobra ideja, dodajući da u to vreme "skoro" nije ispalio nijedan hitac.

- Moj razlog zašto želim ukrajinsko državljanstvo je zato što sam ovde upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htela da napusti Ukrajinu - rekao je on.

Prethodno je Prebeg služio u hrvatskoj vojsci pet godina u pešadijskoj jedinici.

- Bio sam pet godina pešadijac u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam ranije bio umešan ni u kakve sukobe - kaže on.

 

 

Prebeg tvrdi da nije imao mnogo susreta sa ukrajinskim nacionalistima i neonacistima iz bataljona Azov, pošto su oni bili podređeni drugoj komandi.

Oni učestvuju u odbrani, ali imali smo odvojenu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu deo Ukrajinskih oružanih snaga. Čuo sam da su oni fašisti i nacisti. Takođe sam čuo jezive priče o tome šta rade civilima koje zarobe. Verovatno su i na nas pucali nekoliko puta. Čuo sam i da u njihovim redovima ima puno kriminalaca i narkomana. Nisam lično prisustvovao, ali sam video snimke jezivih stvari koje rade. Strašni zločini - rekao je Prebeg.

On je istakao da je odluka da se priključi ukrajinskoj vojsci zbog državljanstva bila pogrešna odluka.

- Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više u životu da uzimam oružje u ruke. Želeo bih da se ponovo sretnem sa ženom koju sam sreo ovde u Ukrajini i, možda, da kažem istinu o tome šta sam ovde video, i kako su me tretirali ljudi koji su me zarobili - poručio je Prebeg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Titov Pionir

07.05.2022 17:03

Znam tipa iz Zagreba. Nije fašist nit azovac nego zaista samo jedan nesretan momak koji gazi u kasne tridesete godine i nije mogao u Zagrebu naći normalnu djevojku za nešto ozbiljnije jer je siromašan i ništa mu nije servirano u životu, počeo je u 1.gardijskoj brigadi Tigrovi na 5 godišnjem ugovoru poslje tog odbili ga u Legiji stranaca, radio je u jednom sexy shopu na Jarunu u Horvaćanskoj ulici nakon toga kao zaštitar kod prijevoza novaca sve u svem sirotinja nije imao auto i hrvaticama zagrebčankama većinom nije bio zanimljiv jer eto moraš imat BMW,Audi itd... Jer eto oni su Evropa i vjerovatno je preko online servisa upoznao tu Ukrajinku...jadnik jedino šta dobro radi je to da je profesionalni vojnik a pretpostavljam da je bila varijanta dobivanja državljanstva preko profi ugovora u vojsci dole. A on kakva j budala za ženu bi i na kraj svijeta išao...Da ga bar na životu ostave...taj sigurno nije pucao u civile ili slično. Jebiga u krivo vrijeme i na krivom mjestu. Vjeko drži se

Brica

31.05.2022 19:32

Priča u koju ni sam ne veruje. Prijavio se u legiju stranaca koja je poznata po svojoj surovosti. Ako se prijavis da ratuje i ubijas za novac ljude koji brane svoje najbliže. Da se nije možda zbog prijavio da ratuje za legiju stranaca.