ISPRAVKA: Šta je Džo Bajden zaista rekao o Trećem svetskom ratu i američkim pošiljkama oružja?

Autor: Republika

Svet

04.05.2022

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden istakao je da je rat u Ukrajini "istorijska prelomna tačka koja dolazi na svakih šest ili osam generacija".

ISPRAVKA: Šta je Džo Bajden zaista rekao o Trećem svetskom ratu i američkim pošiljkama oružja?

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Džo Bajden predsednik SAD

Prvobitna verzija ovog teksta, objavljena na ovom mestu, mogla je čitaoca da dovede u zabludu da je američki predsednik Džo Bajden slanje američkog oružja pomenuo u kontekstu pretnje, kao i da je Treći svetski rat najavljivao, a ne da ga je pomenuo kao nešto što bi trebalo da se izbegne po svaku cenu.

Američki predsednik Džo Bajden posetio je juče kompaniju Lokid Martin koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 Džavelin, oružje koje je pomoglo Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, prenosi Rojters.

Tom prilikom Džo Bajden je opisao sukob u Ukrajini kao istorijsku "prelomnu tačku koja dolazi na svakih šest ili osam generacija" i opisao ulogu SAD u sukobu kao vođenje prve "prave civilzacijske" borbe protiv Rusije i Kine. Bajden je takođe obećao da će Kijevu poslati pomoć u vrednosti od više milijardi dolara, prenosi RT.

"Nalazimo se na prelomnoj tački istorije. Dolazi otprilike na svakih šest ili osam generacija", rekao je Bajden tokom posete fabrici Lokid Martin u Alabami, dodajući da se stvari menjaju tako brzo da Amerika mora da drži kontrolu.

"Postoji stalna bitka između autokratije i demokratije", rekao je on, govoreći o Kini i Rusiji kao o neprijateljima navodnih zapadnih "demokratija". Sukob u Ukrajini, dodao je on, je "prva prava bitka" u ovom sukobu civilizacija.

Ministar odbrane Lojd Ostin je nedavno izjavio da "želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mere da ne može da uradi stvari koje je uradila u invaziji na Ukrajinu", a sam Bajden je u nekoliko navrata pozvao na promenu režima u Moskvi, prenosi RT.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO alijansu da "u suštini ide u rat sa Rusijom preko svog 'predstavnika' i naoružava tog 'predstavinka'". Bajden je takođe u utorak rekao radnicima u Lokid Martinu da američke pošiljke oružja "omogućavaju ukrajinskom narodu da se brani, a da mi ne moramo da rizikujemo da uđemo u treći svetski rat slanjem američkih vojnika".

Bajden je zatražio dodatnih 33 milijarde dolara za vojnu pomoć Ukrajini. Bajden je takođe rekao radnicima u fabrici da ukrajinski roditelji svoju novorođenu decu nazivaju "Džavelin ili Dževelina" u čast raketa američke proizvodnje. Ovu tvrdnju prvobitno je prošlog meseca izneo ukrajinski novinar i neonacistički pripadnik puka Azov Ilja Ponomarenko, preneo je RT.

Ovaj tekst nastao je kao posledica korekcija nakon što je portal Raskirnkavanje.ba originalni tekst sa portala Republika ocenilo kao Klikbejt i Manipulisanje činjenicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Hercegov grad

04.05.2022 08:33

Dako ti to bude poslednje u zivotu i tebi i tvojima!Svecki zlocinci vrijeme je da platite za sve te feneracije i njihove zlocine ,jer dobro niste nikada ni cinili od Indijanaca pa na ovamo!

Odgovori 27 2
Tole

04.05.2022 09:09

Demokratija Sadea kad pobije 4500 crnaca u jednoj noci u LA ili 800 teksašana u q jednomdanuz

Odgovori 23 3
Tole

04.05.2022 09:14

Američka demokratija je kad ne dobije sluge u svetu pa zato koristi prleca andjele i sl za ubijanje naroda svugde ama bas svugde. A sve za licna bogacenja demokrata

Odgovori 21 2
Legionar

04.05.2022 09:35

Rusija, Kina, a tu si i Indija, Brazil, Južnoafriča Republika, iliti BRIKS, sa jedne strane i Zapad (NATO) sa druge. Ili će biti reset planete ili totalni reset Zapada.

Odgovori 29 5