PUTINOV BLEF ILI STVARNA NAJAVA APOKALIPSE?! Lome se koplja oko centralne poruke, STRUČNJACI PODELJENI OKO KLUČNOG PITANJA!

Autor:

Svet

01.05.2022

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin je zapretio Zapadu "munjevitim" udarom ukoliko se neko umeša u rat u Ukrajini.

PUTINOV BLEF ILI STVARNA NAJAVA APOKALIPSE?! Lome se koplja oko centralne poruke, STRUČNJACI PODELJENI OKO KLUČNOG PITANJA!

Foto: Tanjug/AP

Neki ruski stručnjaci misle da je pretnja atomskim oružjem realna, drugi kažu da su u pitanju prazne reči čoveka sateranog u ćošak.

Ruski udar će biti "munjevit" ako se neko umeša u rat i "bude stvarao pretnju strateškog karaktera", rekao je Vladimir Putin ove sedmice pred vodećim ruskim funkcionerima u Sankt Peterburgu.

- Imamo za to sve instrumente - rekao je ruski predsednik.

- I nećemo se hvaliti. Primenićemo ih, ako bude neophodno. Hoću da svi to znaju - podvukao je nedavno Putin.

Foto: Tanjug/AP, Youtube/ Ref's Channel

 

 

Iako je rekao da su neophodne odluke "već donete", Putin nije ulazio u detalje. Prema mnogim stručnjacima, u vazduhu je pretnja taktičkim nuklearnim bombama.

Drugi pak misle da je u pitanju još jedan Putinov blef.

- Putin i njegovi savetnici su zaključili da se Ukrajina ne može savladati konvencionalnim oružjem - smatra nezavisni ruski vojni analitičar Jurij Fjodorov.

- Kremlj vidi atomsko oružje kao poslednje sredstvo, dakle ono koje određuje ishod rata - navodi on.

Vojni stručnjak ne isključuje mogućnost da ruska armija upotrebi hipersoničnu raketu tipa Cirkon.

Hipersonični projektili tipa Bodež već su imali premijeru u napadima na Ukrajinu. To oružje, koje je Rusija razvila pre Zapada, odlikuje se neverovatnom brzinom i okretnošću, pa se smatra neuhvatljivim za protivvazdušnu odbranu.

Foto: Tanjug/AP, Youtube/ Ref's Channel

 

 

Drukčije stvar vidi Andrej Kolesnikov iz Karnegijevog moskovskog centra, organizacije koja je u aprilu morala da se zatvori pod udarom Kremlja.

Kolesnikov smatra da su Putinove reči reakcija na nedavni sastanak predstavnika 40 zapadnih država u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

- Sve što Putin kaže nema strateški, već čisto taktički, reaktivni i oportunistički karakter - misli ovaj politikolog.

"Kada recimo kaže da sve ide po planu, niko ne zna kakav je to tačno plan. Dalji ciljevi isto zavise od toga šta se dešava na Zapadu i na frontu."

Kolesnikov u Putinu vidi čoveka koji je "sateran u ćošak pa postaje sve brutalniji".

- On nikada nije bio posebno spreman na dijalog, ali u sadašnjem stanju bi svaki pregovori za njega imali puki neobavezni karakter - navodi on.

Abas Galjamov, politikolog koji je svojevremeno pisao govore za Putina, a onda postao njegov kritičar, kaže da su Putinove reči čista propaganda.

- Svi su videli da je tigar od papira. Putin hoće da dokaže da to nije tačno, ali ne uspeva. Ostaju mu samo reči - konstatuje.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nemačka štampa nedavno je ocenila da rusko pominjanje nuklearnog oružja ostavlja utiska posebno na nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji u svakoj prilici ponavlja da se mora izbeći direktan sukob sa nuklearnom velesilom. Ipak, uprkos tome se Nemačka priključila zemljama koje isporučuju teško naoružanje Ukrajini.

- Imamo sledeće činjenice: Rusija je napala, imamo ratne zločine i herojsku odbranu Ukrajinaca - nabraja Galjamov.

Te činjenice, kaže, određuju poteze zapadnih političara pa stoga ne očekuje da Putinove pretnje to mogu da promene.

Putinova greška je, zaključuje Galjamov, to što i dalje misli da njegove reči imaju težinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vasilije

02.05.2022 06:57

Kada vas i vase odabrane strucnjake i politicare pratimo stice se utisak da je nato negde u srcu rusije. Babi milo sti joj se snillo eto to vsm je ostalo jer necete da vidite da svo poslato oruzje u zadnjih par nedelja nije nista pronenilo na terenu. Boze kako vam je velika ljubav zamaglila poglled.

Odgovori 12 3
cardak

26.05.2022 09:02

Ja znam da je UREDNIK uvek pozvan da mu se kaze sta sme a sta nesme da objavi.vRLO LEP komentar"pisete da kao da je NATO u Ukrajini.aJDE DA VAS PODSETIM STA NA POCETKU REKOSE NATO I AMERI."Nas CILJ je da unistimo RUSIJU I SAV PRAVOSLAVNI ZIVALJ".(o tome je pisao 36 stranica bivsi glavni spijun JEVREJ,ali neznam sto mu se ZELENI ne svidja?).I svako ko nije pRAVOSLAVAC ja ga razumem ali SRBINA NA VECERI CEKAJU VESALA -GARANT!Evo vec danas "nije vazno oce li i kad ce FINSKA uci u NATO"sta to govori -RUSI CE UPOTREBITI SVE AMA SVE DA SJEBU NATO A AMERE oteraju iz evrope!