ZELENSKOM PREPUSTIO RATNU SLAVU, DOK ON RAZBIJA PUTINOV "BLICKRIG"! Valerij Zalužni je prvi čovek ukrajinske vojske o kojem se tako malo priča, a od njega se RUSIMA diže kosa na glavi!

Autor:

Svet

28.04.2022

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Gvozdeni general" vodi ukrajinsku vojsku u ratu sa Rusijom, ali izbegava vojnu slavu.

ZELENSKOM PREPUSTIO RATNU SLAVU, DOK ON RAZBIJA PUTINOV "BLICKRIG"! Valerij Zalužni je prvi čovek ukrajinske vojske o kojem se tako malo priča, a od njega se RUSIMA diže kosa na glavi!

Foto: youtube.com/printscreen

Volodimir Zelenski je lice moderne Ukrajine sa zapadnim aspiracijama, onaj koji će dobiti ovacije nakon obraćanja američkom Kongresu, Evropskom parlamentu, Ujedinjenim nacijama ili publici na dodeli Gremi nagrada, ali čovek koji stvarno vodi ukrajinsku vojsku u sukobima sa Rusijom je neko drugi - "gvozdeni general", iskusni vojnik i čovek koji je odgovoran za razbijanje Putinovog "blickriga" general Valerij Zalužni.

Zalužni je vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, ali za razliku od "Oluje" Normana Švarckopfa, koji je predvodio američke trupe u Zalivskom ratu, ili Dejvida Petreusa, koji je vodio rat u Iraku i dobio nadimak "Kralj David", general Zalužni uglavnom izbegava ratnu slavu, prepuštajući ulogu bivšem glumcu. I ta podela uloga se pokazala savršenom.

Nesalomivi "gvozdeni" Zalužni

Iako se glavnokomandujući na sve načine trudi da izbegne status poznate ličnosti, njegov dosadašnji uspeh u suzbijanju ruskih osvajača nužno ga već predlaže za status istorijske ličnosti u domovini. U nedavnom patriotskom videu čak su mu dali nadimak koji se rimuje na ukrajinskom: Zalizni Nezlamni Zalužni - Gvozdeni Nesalomivi Zalužni.

Vojni uspesi, koji uključuju odbranu Kijeva i zadržavanje većine drugih velikih gradova, rezultat su strategije ovog 48-godišnjaka, koga je Zelenski imenovao za glavnog komandanta u julu 2021. Ali Zalužni i drugi visoki ukrajinski oficiri od tada nisu počeli da se pripremaju za ovaj rat. Iz svega što se dogodilo na istoku Ukrajine od 2014. godine, znali su da moraju da očekuju potpuni vojni sukob sa Rusijom, piše Slobodna Dlamacija.

U septembru 2021, dva meseca pre nego što je američka administracija počela da upozorava svet da je ruska invazija gotova stvar, objavljujući obaveštajne podatke o gomilanju trupa na ukrajinskim granicama, Zalužni je govorio o pripremama za taj konačni napad:

Republika

Foto: Youtube/ ГРОШІ

Valerij Zalužni

 

- Od kada sam preuzeo dužnost, pretnja potpunom agresijom je bila očigledna - rekao je tada u intervjuu za Radio Sloboda.

- Naš zadatak kao oružanih snaga je da ne čekamo propust sa neba. Moramo se pripremiti za to. I činimo sve da budemo spremni. Sa naše strane, izvodimo niz vežbi, uključujući i naše zapadne partnere. Mi čine sve da neprijatelj bude manje spreman da sprovede takav scenario - dodao je on.

U januaru 2022. Zalužni je razgovarao sa vojnim komitetom NATO, najvišim telom savezničkih oficira, i obavestio ih da je ukrajinska vojska spremna.

- Podsetio sam saveznike da naš rat traje od 2014. godine i da mi radimo svoj posao od tada - rekao je on za nacionalnu novinsku agenciju Ukrinform nakon tog sastanka.

Velika rekonstrukcija ukrajinske vojske

Ipak, Vašington, Moskva i veći deo sveta očekivali su da će Rusija poraziti ukrajinsku vojsku za nekoliko dana. Ali ne i Zalužni, koji nije slučajno bio na čelu vojske. Bio je to deo velikog "remonta" njihovih vojnih snaga, koji je počeo restrukturiranjem komande, sa ciljem da se upravljanje vojnim operacijama odvoji od političkih pozicija.

I sam Zalužni će kasnije jasno sumirati svoju ulogu, implicirajući da nije tu da se meša u politiku, već da očekuje suprotno.

- Kao glavnokomandujući, odgovoran sam za borbenu gotovost, obuku i komandovanje oružanim snagama - rekao je za Radio Sloboda prošle godine, ukrajinski ogranak Radija Slobodna Evropa, u svom jedinom velikom intervjuu dostupnom na internetu.

General Zalužni nije krio da se zalaže za povećanje finansiranja i druge vidove javne podrške vojsci, a od početka rata njegov glavni zahtev političkim liderima bio je da se sklone s puta i puste vojnike da rade svoj posao. Pogotovo što u javnosti ne izazivaju sumnju u razvoj ratne situacije. On je napomenuo da su ukrajinske trupe obuzdale drugu najmoćniju armiju na svetu.

- Zaustavili smo protivnika na svim stranama. Naneli smo mu gubitke koje oni nikada nisu videli niti su mogli da zamisle. Svi Ukrajinci znaju za ovo. Svet zna za ovo - napisao je Zalužni na svojoj Fejsbuk stranici.

General Valerij Zalužni oličava novu generaciju ukrajinskih oficira koji su se obučavali u osmogodišnjem ratu u Donbasu i obučavali sa snagama NATO-a na poligonima širom Evrope, prenosi Politiko. Tako su stekli iskustva sasvim drugačija od autoritarnog vojnog upravljanja uspostavljenog kroz decenije krute sovjetske vojne obuke.

- Ova saradnja sa NATO-om iznedrila je grupu profesionalnih ukrajinskih oficira koji su sledili zapadne standarde i pomogli da se izgradi decentralizovani, agilniji način ratovanja od ruskog modela zaglavljenog u ukrajinskom blatu - navodi se u saopštenju Vazduhoplovstva Ukrajine iz Centra Razumkov.

Poraz staromodnog sovjetskog modela

"Agresija velikih razmera" za koju su se na vreme spremali počela je 24. februara, kada su se ruski tenkovi kretali ka Kijevu, a rakete pogađale ciljeve širom Ukrajine. Pripreme Ukrajine za taj trenutak traju od kada su Putinove trupe došle na Krim 2014. godine, anektirajući poluostrvo i pretvarajući Donbas u trajnu ratnu zonu. Ta obuka i iskustvo na bojnom polju protiv Rusa i separatista na teritoriji Ukrajine omogućili su malim, raštrkanim komandantima jedinica da razmišljaju svojom glavom, suprotno starom sovjetskom modelu odozgo prema dole paralisanja ruskih jedinica, primoravajući neke od njihovih generala da podnesu ostavke. na prve linije fronta, gde je nekoliko njih poginulo.

Republika

Foto: Youtube/ ГРОШІ

Valerij Zalužni

 

I kroz intenzivno, svakodnevno borbeno iskustvo u Donbasu, ukrajinske trupe su se iz prve ruke uverile koliko je individualna inicijativa presudna u borbi protiv tako malih jedinica. Ovi mladi vojnici i njihovi oficiri „bili su ti koji su kroz to iskustvo shvatili da ne mogu dozvoliti da ih general konsultuje pre nego što donesu odluku“, rekao je za Politiko penzionisani pukovnik američke vojske Lijam Kolins.

Sve se to poklopilo sa širom kampanjom modernizacije u kojoj je ukrajinska vojska usvojila nove, kreativnije borbene tehnike. "Želimo da se odmaknemo od mapa i pisanja borbenih naređenja kao da smo 1943. godine", rekao je Zalužni u intervjuu za ArmiInform, informativni list Ministarstva odbrane Ukrajine.

Bivši oficir specijalnih snaga SAD, koji je bio svedok promena u ukrajinskim specijalnim snagama tokom godina, rekao je da su do 2020. ukrajinski komandosi već "izgledali i ponašali se kao zapadni SoF" (Snage za specijalne operacije).

Taktika "udari i beži" koju su ukrajinske trupe koristile ove godine imala je veliki uticaj. Od 120 bataljona koje je Rusija poslala u Ukrajinu 24. februara, 40 – uključujući one koji su predvodili napad na Kijev i Černihiv – povuklo se u Belorusiju da "liže rane". Čak 29 ovih jedinica trenutno je nesposobno za borbu, zbog ogromnih gubitaka koje su pretrpeli od malih timova Ukrajinaca naoružanih protivtenkovskim oružjem koji su pristizali sa zapada.

Upravljanje iz drugog plana

Vrhovni komandant Valerij Zalužni ne gura se u prvi plan, već ističe važnu ulogu svojih potčinjenih. On kaže da je ukrajinska vojska popunjena mladim, profesionalnim vojnicima i budućim vođama:

- To su potpuno drugačiji ljudi, a ne kao mi kad smo bili potporučnici. Oni nose klice koje će za pet godina potpuno promeniti vojsku. Skoro svi dobro znaju strani jezik, dobro rade sa gedžetima, načitani su. Oni nisu žrtveni jarci, kao oni u ruskoj vojsci, već naši pravi saradnici koji će uskoro zameniti današnje oficire. Već smo započeli ovaj proces i nema nazad - rekao je on za "ArmiInform".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading