DA LI JE OVO NOVI PUTINOV PAKLENI PLAN?! Evo kako namerava da zaustavi dopremanje oružja u Ukrajinu!

Autor:

Svet

02.04.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da ne bi brzo kapitulirala i da nastavi rat protiv Rusije Ukrajina će dobiti tenkove iz bivših socijalističkih zemalja, sadašnjih članica NATO.

DA LI JE OVO NOVI PUTINOV PAKLENI PLAN?! Evo kako namerava da zaustavi dopremanje oružja u Ukrajinu!

Foto: Tanug/AP, Youtube/SUT Media

Vladimir Putin ima najmoćnije oružje na svetu, smatraju iz SAD

Ta vest je potvrđena u Vašingtonu, a Amerikanci su na molbu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog posredovali, pa će uskoro biti prebačeni prvi tenkovi kao i oklopni transporteri.

Iako se ne govori iz kojih će zemalja stići tenkovi zna se da razne modernizovane sovjetske modele "oklopnjaka" imaju Poljaci, a oni će ih, kako se procenjuje, rado prodati Ukrajincima ili ih dati i besplatno, ako im "SAD sve to kompenzuju".

Do ukrajinskih pozicija u Donbasu oni, ukazuju vojni stratezi, mogu stići vozovima, ali je, procenjuju u Moskvi, "pitanje dana kada će ruska avijacija srušiti neki od mostova kako bi se sprečio železnički transport".

Amerika će i dalje pomagati Ukrajinu jer Vašington, kako tvrdi prof. dr Jurij Ždanov, general-lajtnant policije, želi da rat Ukrajine sa Rusijom što duže traje.

- Ukrajina je od 2014. do sada dobila više od četiri milijarde dolara vojne pomoći od SAD i članica NATO. Ponašanje Vašingtona slično je bacanju drva u vatru. Nisu slučajno Amerikanci i saveznici obučavali ukrajinske oficire na poligonu "Javorovo" na zapadu Ukrajine, koji su u martu raketirale ruske snage gde su ubili ili ranili mnogo legionara. Amerikanci su bili instruktori ukrajinskim specijalcima - kaže general Ždanov, koji je i predsednik Ruske policijske asocijacije.

Osim tenkova Ukrajina će dobiti i 58 oklopnih transportera iz Nemačke.

Ministarka odbrane Kristina Lambreht već je odobrila predaju tih "konzervisanih transportera" koji su ostali još iz vremena Istočne Nemačke. Takve transportere su koristile članice Varšavskog pakta. U međuvremenu su završili u Češkoj, ali ih ona ne može prodati bez odobrenja Nemačke.

U Kremlju je odlučeno i da Rusija ojača svoje zapadne granice i sačuva paritet sa zemljama članicama NATO. Ministar odbrane Sergej Šojgu je objasnio da će to biti napravljeno tako da nikome neće pasti na pamet da napadne Rusiju. Sada je to ponovio i portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov:

- Takva odluka je donesena zbog toga što susedne zemlje na Zapadu jačaju vojne potencijale.

Za to vreme, ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je do kraja marta uništeno 75 odsto ukrajinskih tenkova i oklopnih transportera. Do početka rata Ukrajina je imala 2.416 tenkova i oklopnih vozila, a uništeno je 1.815. Ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da su uništena i 124 vojna aviona i da su ostala još 32, a od 149 helikoptera oboreno je 77.

Kako je u subotu saopštio zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko, Ukrajina i Rusija razmenile su zarobljenike. Poznato je da je oslobođeno 86 ukrajinskih vojnika, ali Timošenko nije rekao koliko je ruskih vojnika razmenjeno.

Više o situaciji u Ukrajini pratite na našem blogu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading