UKRAJINSKI PREGOVARAČ NAJAVLJUJE: Mesto sastanka Putina i Zelenskog najverovatnije Turska (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

02.04.2022

21:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je 38. dan rata u Ukrajini.

UKRAJINSKI PREGOVARAČ NAJAVLJUJE: Mesto sastanka Putina i Zelenskog najverovatnije Turska (VIDEO/FOTO)

Foto: Printskrin

22.32 - Peskov: NATO je organizacija osmišljena za agresiju

Severnoatlantska alijansa je prvobitno osmišljena za agresiju uprkos trenutnim izjavama o njenoj odbrambenoj prirodi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za televiziju Belorusija-24 rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno izvestio predsednika Vladimira Putina da je NATO pojačavao svoje snage na istočnom krilu ili blizu zapadnih granica Rusije, preneo je TASS.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

- Kažu da je NATO odbrambena organizacija. Ali, znate, da automat Kalašnjikov ostaje jurišna puška šta god da radite sa njom. Isto je i sa NATO. Oni su osmišljeni i kreirani i njegova arhitektura je prilagođena tome - biti agresivan. To je organizacija namenjena agresiji", naveo je portparol Kremlja. Moskva ima informacije da je oko Rusije uspostavljena mreža bioloških laboratorija koje razvijaju projekte za nove vrste biološkog oružja - rekao je Peskov.

- Sada imamo informaciju da je, u stvari, u okviru ovog programa koji finansira Pentagon, stvorena čitava mreža biolaboratorija oko nas, širom Rusije, pa i oko Belorusije. (Mreža) radi ne samo na visoko opasnim patogenima, mikrobima i virusima, već i na projektima razvoja novih vrsta oružja, biološkog oružja koje ima za cilj da deluje na određene etničke grupe - istakao je on.

Portparol Kremlja smatra da je predsednik Putin, kako je rekao, ''pravi brend zemlje'', i objašnjava da on ima ogromnu podršku Rusa.

- Mi imamo brend - Putina, to je zaista tačno - rekao je Peskov na pitanje šta je brend za Rusiju.

On je istakao da je podrška Putinu od početka vojne operacije u Ukrajini porasla i da sada, kako tvrdi, ''premašuje 80 odsto''.

22.08 - Rusija: Konvoji pomoći nisu stigli u Mariupolj zbog MKCK

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da konvoji pomoći nisu bili u mogućnosti da stignu do opkoljenog grada Mariupolja ni danas ni u petak, i okrivilo za to Međunarodni komitet Crvenog krsta, javila je agencija RIA Novosti.

Ruska novinska agencija je citirala neimenovanog visokog zvaničnika koji je rekao da su konvoji krivicom Crvenog krsta otišli veoma kasno i nisu mogli da stignu do Mariupolja na vreme, preneo je Rojters.

21.43 - Peskov: Rusija bi razgovarala sa Ukrajinom u Belorusiji, ali se Kijev protivi

Rusija bi želela da nastavi razgovore sa Ukrajinom u susednoj Belorusiji, ali se Kijev protivio toj ideji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javila je agencija RIA Novosti.

Pregovori Rusije sa Ukrajinom nisu bili laki, ali je najvažnije da se oni nastavljaju, rekao je Peskov, preneo je Rojters.

- Bilo bi nam drago da nastavimo pregovore u Belorusiji, ali Ukrajinci to ne žele. Nije im prijatno ili iz nekih drugih razloga - istakao je on, preneo je TASS.

Portparol Kremlja je dodao da je najvažnije da se razgovori nastave, bez obzira da li u Istanbulu ili u nekom drugom mestu.

Prema njegovim rečima, demilitarizacija Ukrajine je u toku, a njena vojna infrastruktura je uglavnom uništena u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

U intervjuu za kanal Belorusija-1 Peskov je naveo da je demilitarizacija zaista u punom jeku.

Potencijal ukrajinske vojske i vojna infrastruktura su u velikoj meri uništeni u specijalnoj operaciji ruskih oružanih snaga, naglasio je Peskov i dodao da je to zaista jedan od ciljeva ruske operacije.

20.53 - Arahamia: Mesto sastanka Putin-Zelenski verovatno Turska

Mesto sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog najverovatnije će biti Turska, izjavio je danas ukrajinski pregovarač David Arahamia.

Kako javlja Interfaks Ukrajina, Arahamia je ukrajinskoj televiziji rekao da vreme i mesto sastanka još nisu poznati, preneo je Rojters.

Obe strane su pregovore poslednjih dana opisali kao teške.

Razgovori su kombinacija sastanaka licem u lice u Turskoj i virtuelnih sastanaka.

Arahamia je rekao da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak pozvao Putina i Zelenskog i da mu se čini da može da potvrdi da su spremni da dogovore sastanak u bliskoj budućnosti.

- Ni datum ni mesto nisu poznati, ali mislimo da bi to najverovatnije bilo u Istanbulu ili Ankari - dodao je on.

19.15 - Vladimir Kličko pohvalio Nemačku za pomoć koju pruža Ukrajini

Vladimir Kličko, bivši ukrajinski šampion u boksu čiji je brat gradonačelnik Kijeva, pohvalio je Nemačku za pomoć nakon sastanka sa zvaničnicima u Berlinu.

Kličko i njegov brat Vitalij, takođe, bivša zvezda boksa, imaju jake veze sa Nemačkom, pošto su tamo proveli veći deo svojih profesionalnih karijera, preneo je Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Kličko

Oni su ranije optuživali Berlin da nije učinio dovoljno da pomogne Ukrajini suočenoj sa ruskim napadom.

U videu snimljenom ispred Bundestaga, objavljenom na Tviteru, Vladimir Kličko je rekao da je tokom svoje dvodnevne posete mogao da se uveri da su dve nacije "zaista braća i sestre sada u figurativnom smislu" i da nikada neće zaboraviti nemačku podršku.

Nemačka vlada je napravila nekoliko preokreta u politici u poslednjih šest nedelja, pristajući da pošalje Ukrajini oružje, suspendujući projekat gasovoda sa Rusijom i obećavajući da će povećati troškove za odbranu, dodaje Rojters.

18.55 - Rusija: Udarom"Iskandera" uništen štab u Harkovu

Rusija tvrdi da su njene oružane snage "Iskanderom" uništile štab odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu.

- Ruske trupe napale su u četvrtak štab odbrane Harkova, ubivši više od 100 nacionalista i zapadnih plaćenika - rekao je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, dodavši da je korišćen visokoprecizni udar operativno-taktičkog kompleksa "Iskander".

U oblastima Lozovaja i Pavlograd navodno su uništena oklopna vozila upućena na pojačanje Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Vojni aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti je stavljen van snage, a Rusija tvrdi da su uništeni i ukrajinski borbeni helikopteri.

18.10 - Papa Franja kritikovao Putina

Republika

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Papa Franja je danas rekao da "moćnik" sa istoka raspiruje sukobe iz nacionalističkih interesa, čime je prvi put implicitno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

- Sa istoka Evrope, iz zemlje izlaska sunca, proširile su se tamne senke rata - rekao je papa Franja u obraćanju malteškim zvaničnicima nakon dolaska u dvodnevnu posetu toj mediteranskoj zemlji.

Papa je rekao da "ponovo neki moćnik, nažalost zarobljen u anahronim tvrdnjama o nacionalistickim interesima, provocira i raspiruje sukobe, dok obični ljudi osećaju potrebu za izgradnjom budućnosti koja će biti zajednička ili je uopšte neće biti".

18.01 - Putin: Pritisci Zapada jacaju integraciju Moskve i Minska 

Republika

Foto: printscreen

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da se Rusija i Belorusija suočavaju sa spoljnim pritiskom bez presedana i istakao da najbolji odgovor na, kako je naveo, "neprijateljske akcije" treba da bude jačanje integracija.

Putin je, u čestitki Belorusiji povodom Dana jedinstva naroda Belorusije i Rusije, istakao da su u poslednje vreme Moskva i Minsk suočeni sa nezabeleženim spoljnim pritiskom.

- Siguran sam da najbolji odgovor na neprijateljske akcije jednog broja država treba da bude svestrano jačanje rusko-beloruskih veza, jačanje uzajamno korisnih integracionih procesa i bilateralna saradnja u svim oblastima - istakao je ruski lider u čestitki, prenose RIA Novosti.

Putin je dodao da je posebno važna koordinacija napora na međunarodnoj sceni i jačanje odbrambenog potencijala Rusije i Belorusije.

16.21 - POČEO NAPAD NA FABRIKU U MARIUPOLJU: Oglasio se Kadirov, Čečeni jurišaju na "Azovstalj"

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je danas da su borci iz te ruske republike počeli napad na fabriku u Mariupolju, u kojoj se, kako tvrdi, nalaze "militanti ukrajinskih nacionalnih bataljona".

- Borci legendarnog puka nazvanog po heroju Rusije Ahmat-Hadži Kadirovu počeli su napad na fabriku u Mariupolju... Ne sumnjam da će postavljeni zadatak biti izvršen. Da, teško je, ali izvodljivo - napisao je Kadirov na Telegramu.

On nije precizirao o kojoj fabrici je reč, navodi TASS.

Republika

Foto: Instagram/Kadirov_95

 

 

15.07 - Turska je spremna da obezbedi brodove za organizovanje evakuacije civila i ranjenih iz Mariupolja morem.

Ovo je izjavio šef Ministarstva odbrane zemlje Hulusi Akar, prenosi agencija Anadolu. 

Ministar je pojasnio da se lično sa predstavnicima Rusije i Ukrajine bavi snabdevanjem humanitarne pomoći i evakuacijom civila morem. Osim toga, Akar je pozvao na prekid vatre.

 

14.22 - Putin i Tokajev razgovarali telefonom

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kazahstanskim kolegom Kasimom-Žomartom Tokajevim o napredovanju operacije za zaštitu Donbasa i pregovorima predstavnika ruske i ukrajinske delegacije, saopštio je Kremlj.

14.11 - Ukrajinci se nadaju uspešnoj evakuaciji civila iz Marijupolja, kažu da su to dogovorili sa Rusijom u Istanbulu

Ukrajinski i ruski pregovarači dogovorili su plan za evakuaciju civila iz opkoljenog grada Marijupolja na mirovnim pregovorima u Istanbulu, rekao je savetnik predsednika Volodimira Zelenskog.

- Naša delegacija postigla je dogovor u Istanbulu da osigura evakuaciju, rekao je Aleksij Arestovič za ukrajinsku televiziju.

- Mislim da ćemo danas ili možda sutra čuti dobre vesti o evakuaciji stanovnika Marijupolja, dodaje.

13.56 - Papa Franja razmišlja o putovanju u Kijev

Papa Franja je otkrio da razmišlja o poseti ukrajinskoj prestonici Kijevu.

Na novinarsko pitanje da li bi razmotrio poziv ukrajinskih političkih i verskih vlasti, on je rekao: "Da, na stolu je".


13.30 - Ukrajinci oborili ruski helikopter

Ukrajinske snage su prvi put britanskom raketom oborile ruski helikopter sa neba.

Dramatični snimci pokazuju trenutak kada je Mi-28N pogodio Starstreak u regionu Luganska u istočnoj Ukrajini.

Starstreak je najbrži projektil zemlja-vazduh na svetu i može da putuje tri puta većom brzinom od zvuka.

Izvori u Ministarstvu odbrane rekli su da je to prvi put da je projektil korišćen za obaranje ruskog aviona.

13.15 - Moravjecki: Sankcije Rusiji ne funkcionišu

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je danas da sankcije Rusiji ne funkcionišu kako se prvobitno mislilo.

- U početku je reakcija Evropske unije na agresiju Rusije u Ukrajini, odnosno, usvajanje oštrih sankcija bio pravi put. Nažalost, danas vidimo da su se akcije, koje je preduzela evropska zajednica, pokazale nedovoljnim - kazao je Moravjecki, dodavši da vrednost rublje danas varira, u odnosu na period pre napada na Ukrajinu, preneo je sajt "polskieradio24".

11.11 - Hitno obraćanje Zelenskog

U noćnom videoobraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojna situacija na istoku zemlje i dalje jako teška.

Kako je istakao ruske trupe na severu povlače se "sporo, ali primetno".

Međutim, upozorio je da se pripremaju za nove žestoke napade u Donbasu.

- Teške bitke su pred nama. Ne možemo da razmišljamo tako da smo već prošli sve testove, rekao je Zelenski.

Zelenski je u obraćanju poslao poruku proruskim liderima instaliranim u okupiranim gradovima i ta poruka glasi - "nećete dugo".

Takve je lidere nazvao prvoaprilskom šalom i uporedio takve lokalne uprave sa onima u nacističkoj Nemačkoj.

- Moja poruka njima je jednostavna: odgovornost za saradnju je neizbežna. Sutra ili prekosutra je sporedno pitanje. Ključno je to da je povratak pravde neizbežan, rekao je.

Zelenski je rekao da je Moskva pretila zaposlenima preduzeća i lokalnoj vlasti na okupiranim delovima Ukrajine, ali rekao je da će svaka saradnja sa takvim vođama imati posledice.

-Biće problema za saradnju sa njima. Ovo je poslednje upozorenje, rekao je.

10.10 - Ukrajinski vojnici predali se u Lugansku

Komesar za ljudska prava u samoproklamovanoj Luganskoj narodnoj republici (LNR) Viktorija Serđukova izjavila je danas da se 170 ukrajinskih vojnika predalo.

- Koliko ja znam, u ovom trenutku je 170 ukrajinskih vojnika položilo oružje i nalazi se na teritoriji LNR - rekla je ona za agenciju RIA Novosti.

9.30 - Danas se planiraju sedam humanitarnih koridora

Sedam humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi iz opkoljenih ukrajinskih regiona planirano je za subotu, rekla je zamenica premijera Irina Vereščuk.

Jedan je planiran za evakuaciju ljudi privatnim prevozom iz Mariupolja i autobusima za stanovnike Mariupolja iz Berdjanska.

 

9.01 - Rusi demoralisani  razbijeni

Najveći britanski špijun ser Džeremi Fleming govorio je o navodnom teškom stanju ponekih ruskih trupa sa ratišta u Ukrajini, uključujući i to kako navodno odbijaju naređenja i “greškom” obaraju sopstvene letelice.

– Demoralisane ruske trupe slučajno su oborile jednu od svojih letelica i odbijaju naređenja dok se invazija nastavlja – rekao će čovek kog britanski mediji predstavljaju kao “vrhunskog britanskog špijuna”.

On dalje navodi kako su trupe Kremlja “loše pripremljene za produženi rat” u kome se nalaze.

Prethodni izveštaji su tvrdili da im je ponestalo zaliha i da im je često ponestalo goriva, uključujući i da je jedan oklopnik odvukao traktor.

Ove navodne podatke Fleming će iskoristiti i u govoru tokom putovanja u Australiju, a akciju šefa ruske države Vladimira Putina okarakterisao je kao “vrlo pogrešnu procenu” jer ni sami Rusi nisu spremni za masovnu invaziju u Ukrajini.

– Videli smo ruske vojnike bez oružja i morala kako odbijaju da izvršavaju naređenja, sabotiraju sopstvenu opremu i čak slučajno obaraju sopstvene letelice. Iako verujemo da se Putinovi savetnici plaše da mu kažu istinu, režimu mora biti kristalno jasno šta se dešava, kao i kakve su razmere ovih pogrešnih ocena – navodi Fleming.

 

8.15 - Zelenski traži bezbednosne garancije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmenila nacrt dokumenata oko bezbednosnih garancija sa brojnim zemljama.

- Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država, rekao je Zelenski u intervjuu za "Foks njuz", dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

8.15 - Kina: Ne sabotiramo namerno sankcije Rusiji

Visoki kineski diplomata odbacio je tumačenja da njegova zemlja namerno sabotira sankcije Rusiji, dan nakon što su čelnici EU upozorili Kinu da to ne čini.

Vang Lutong, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da Peking pomaže globalnoj ekonomiji kroz nastavak trgovine sa Rusijom.

Zapadne zemlje izrazile su pak zabrinutost zbog izbegavanja Pekinga da osudi rusku invaziju - i strahuju da bi Kina mogla da pomogne Rusiji smanjujući negativan uticaj sankcija na Moskvu.

8.01 - Crveni krst se priprema za novi pokušaj da se priključi evakuaciji iz Marijupolja

Konvoj Crvenog krsta danas će još jednom da pokuša da se priključi evakuaciji civila iz Marijupolja.

Međunarodni odbor Crvenog krsta poslao je u petak konvoj od tri vozila prema Marijupolju, ali vratili su se s puta prema Marijupolju nakon što je zaključeno da je situacija previše opasna.

7.23 - Evakuisano preko 6.000 civila

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da je u petak iz brojnih uk

7.00 - Snimci pokazuju da su se ruske snage povukle sa Antonova

Novi satelitski snimci pokazuju da su se ruske snage povukle sa aerodroma Antonov u Hostomelu, tridesetak kilometara severozapadno od Kijeva.

Slike koje je u četvrtak snimila kompanija Maksar Tehnolodžis potvrđuju ranije informacije zvaničnika američkog ministarstva odbrane koji je rekao za Si-En-En da Pentagon veruje da će ruska vojska verovatno napustiti aerodrom.

Prethodni satelitski snimci pokazivali su da su Rusi izgradili zaštitne bedeme oko artiljerijskih položaja u okolini aerodroma, a sada su ostala samo ta utvrđenja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom poslednjem video-obraćanju potvrdio da se ruske snage "polako ali primetno" povlače sa severa Ukrajine.

6.44 - SAD šalje vojnu opremu Ukrajini vrednu 300 miliona dolara

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će poslati dodatnu vojnu opremu ukrajinskim snagama u vrednosti od 300 miliona dolara.

Portparol Pentagona DŽon Kirbi naveo je da će u novoj isporuci oružja biti laserski navođene rakete, bespilotne letelice, oklopna vozila, uređaji za noćno osmatranje i municija, preneo je AP.

U isporuci će biti i medicinska pomoć, oprema za teren i razni rezervni delovi.

SAD je dosad pružila Ukrajini više od 1,6 milijarde dolara pomoći od početka ruskog napada, rekao je Kirbi.

 

 

6.30 - Zelenski: Prilikom povlačenja, Rusi miniraju i tela ubijenih

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da prilikom povlačenja sa osvojenih teritorija, ruske snage miniraju cele oblasti.

"Miniraju kuće, opremu, čak i tela ubijenih ljudi. Ima dosta žica povezanih sa eksplozivom, mnogo opasnosti. Rusi ostavljaju kompletnu katastrofu iza sebe, posebno kod Kijeva", rekao je Zelenski, preneo je AP.

U međuvremenu, Rusija je nastavila sa povlačenjem dela svojih trupa iz oblasti Kijeva i Černigova.

Kada je reč o napadu na skladište goriva u ruskom gradu Belgorod, Kremlj je optužio Kijev za taj vazdušni udar iz helikoptera, ali je Ukrajina negirala odgovornost za eksploziju.

"Svakako, ovo nije nešto što stvara dobre uslove za nastavak pregovora", poručio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Zelenski je odbio da komentariše da li je naredio napad na rusko skladište nafte.

U intervjuu za "Foks njuz", Zelenski je kazao da ne priča javno o bilo kakvim naređenjima koje daje kao vrhovni komandant.

Ukoliko se potvrde tvrdnje Moskve, dodaje AP, to bi bio prvi put da su se ukrajinske letelice probile u ruski vazdušni prostor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading