Sve izvesniji sastanak PUTINA i ZELENSKOG!? Detalji razgovora predsednika Rusije i Turske!

Autor:

Svet

01.04.2022

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erdogan je ranije rekao da ne isključuje da bi sastanak Putina i Zelenskog mogao da bude organizovan u Istanbulu.

Sve izvesniji sastanak PUTINA i ZELENSKOG!? Detalji razgovora predsednika Rusije i Turske!

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik je ranije tokom dana rekao da ne isključuje da bi sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika mogao da bude organizovan u Istanbulu.

Predsednik Turske Redžip Tajip Erdogan je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zahvalio na evakuaciji turskih državljana i bezbednom izlasku teretnih brodova iz Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Razgovarajući o humanitarnim pitanjima u kontekstu tekuće specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa, Redžip Tajip Erdogan je zahvalio na pomoći koju je Ministarstvo odbrane Rusije pružilo u evakuaciji turskih državljana i teretnih brodova iz zone borbenih dejstava - navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe zahvalio turskom lideru na pomoći u organizovanju rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu.

- Ruski predsednik je izrazio zahvalnost turskoj strani na pomoći u održavanju sledeće runde pregovora ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu 29. marta - navodi se u saopštenju.

Osim toga, u razgovoru su date i "temeljne ocene pregovaračkog procesa koji je u toku". Turska vidi kao svoj prioritet organizovanje sastanka ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u petak tokom telefonskog razgovora sa ruskim kolegom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

 

Turski predsednik je ranije tokom dana rekao da ne isključuje da bi sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika mogao da bude organizovan u Istanbulu.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je ranije da ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Zelenskog, ali je istakao da bi ovaj sastanak trebalo da bude pravilno pripremljen da bi dao rezultate.

Turski predsednik Redžip Tajip Erdogan izrazio je nadu u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u petak da će doći do mira u Ukrajini, zbog konstruktivnog toka sastanka ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu, saopštila je kancelarija predsednika Turske, a prenosi TASS.

- U razgovorima su se dotakli teme sastanka ruske i ukrajinske pregovaračke delegacije u Istanbulu. Predsednik Erdogan je rekao da pozitivan i konstruktivan sastanak ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu uliva nadu u mir - navodi se u saopštenju.

Delegacije Rusije i Ukrajine održale su u utorak lične razgovore u turskom Istanbulu. Nakon sastanka, Vladimir Medinski, šef ruske delegacije na razgovorima, rekao je da je Moskva dobila iz Kijeva svoje pisane predloge za budući bilateralni sporazum. On je dodao da će Rusija nakon proučavanja inicijativa izneti sopstvene predloge. Osim toga, prema njegovim rečima, Moskva čini "dva koraka ka" Kijevu i predlaže da se sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog održi ranije nego što je planirano, ili istovremeno sa parafiranjem mirovnog sporazuma od strane dva ministra inostranih poslova. Istovremeno, ruska vojska će smanjiti svoje aktivnosti izvan Kijeva i Černigova, piše TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je 24. februara specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nakon zahteva za pomoć lidera dve republike Donbasa. On je naglasio da Moskva nema planove za okupaciju ukrajinskih teritorija, već da je njen jedini cilj demilitarizacija i denacifikacija zemlje.

Više o ratu u Ukrajini čitajte na našem blogu.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

02.04.2022 05:58

Prvo da razgovaraju telefonom.