PUTIN PRAVI "DEČJU ARMIJU": Evo odakle se regrutuju maloletnici za prvu liniju fronta

Autor:

Svet

19.04.2022

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin pravi "dečiju armiju" tinejdžera za borbu u Ukrajini zbog velikih gubitaka koje su pretrpele ruske trupe, tvrde zvaničnici za ljudska prava.

PUTIN PRAVI "DEČJU ARMIJU": Evo odakle se regrutuju maloletnici za prvu liniju fronta

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin poslao moćnu poruku Zapadu

Rusija se borila da slomi otpornost Ukrajinaca koji su se borili za svaki pedalj zemlje i podvrgli Putinove snage većim gubicima od očekivanih. Nakon povlačenja sa severa Ukrajine, veruje se da ruske trupe sada počinju novu ofanzivu na istoku u onome što se naziva „Bitka za Donbas“, piše Mirror.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju rekao: Veoma veliki deo cele ruske vojske je sada fokusiran na ovu ofanzivu. Koliko god ruskih trupa pošalju tamo, mi ćemo se boriti. Odbranićemo se.

Putin je navodno ciljao omladinske klubove i regrutovao 16-godišnjake da se pojačaju i pridruže novoj invaziji dok je zamenio do sada procenjenih 30.000 ubijenih, ranjenih ili zarobljenih vojnika.

Ukrajinski zvaničnici pozvali su Ujedinjene nacije da istraže njegovo navodno nezakonito raspoređivanje dece vojnika, prenosi Dejli star.

Organizacije za ljudska prava tvrde da se mladi regrutuju iz patriotskih klubova koji su nastali u delovima istočne Ukrajine pod ruskom okupacijom, nakon njene invazije 2014. godine, u okviru kampanje za promovisanje kulture zemlje u Lugansku i Donječku.

Rečeno je da prolaze vojnu obuku i da bi mogli biti poslati na liniju fronta protiv svoje volje. Neki su već gurnuti u akciju i poginuli u borbama. Značke i oznake ruskih vojnih kadeta – koji ne bi trebalo da budu raspoređeni u ratna područja – takođe su pronađeni na ratištima u Ukrajini.

Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da se deca koja su učestvovala u takozvanim „patriotskim klubovima“ mobilišu u ilegalne oružane formacije.

Ona je rekla: „Oni su bili na vojnoj obuci i bilo je smrtnih slučajeva među ovim tinejdžerima. „Sada promovišu ulazak u vojsku civila, uključujući i decu na privremeno okupiranim teritorijama. „Time je Ruska Federacija prekršila zakone i običaje ratovanja predviđene Ženevskom konvencijom o zaštiti civila i pravima dece iz 1949. godine.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
miljenko

19.04.2022 06:46

Jad i beda novinarstva.

Odgovori 12 1
sasa

19.04.2022 09:30

Mogu da zamislim ko vas placa da plasirate ovakve lazi

Odgovori 14 2
Mirko

19.04.2022 13:16

Da li mogu ja sa 12 godina da ratujem za putina

Niks

19.04.2022 13:51

Ma lupate ko maksim po diviziji. Ajd sad i bebe obučava za samoubice. Stavi i dinamit u pelene i oni čekaju da se Ukrajinci skupe pa aktiviraju eksplozivne pelene.