VLADIMIR PUTIN U DEFANZIVI!? Zapadne službe: Rusija se povlači i fokusira samo na istični Donbas - to bi mogao da bude novi trik!

Autor:

Svet

26.03.2022

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska je nagovestila da bi Moskva mogla da smanji svoju invaziju na Ukrajinu i umesto toga da se usredsredi na „oslobađanje“ istočnog regiona Donbasa.

VLADIMIR PUTIN U DEFANZIVI!? Zapadne službe: Rusija se povlači i fokusira samo na istični Donbas - to bi mogao da bude novi trik!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin odgovorio Zapadu na konstantne napade

Rusko ministarstvo odbrane je takođe ažuriralo svoje gubitke u Ukrajini na 1.351 vojnika, dodajući da je ranjeno 3.825 vojnika - brojke koje su daleko niže od procena zapadnih obaveštajnih službi prema kojima se gubici Moskve kreću u desetinama hiljada.

U današnjem vojnom ažuriranju, Moskva je pokušala da pozitivno oceni svoju katastrofalnu invaziju rekavši da je prva faza njene vojne kampanje u Ukrajini završena.

U potencijalno značajnoj promeni u taktici Moskve, Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije, rekao je da je prva faza njene kampanje završena i da će se njene trupe sada fokusirati na „oslobođenje“ Donbasa. region na istoku Ukrajine.

Rudskoj je rekao da je promena moguća jer je borbeni potencijal ukrajinskih oružanih snaga značajno smanjen, što omogućava da svoje glavne napore usmere na postizanje glavnog cilja – oslobođenje Donbasa.

Ruski gubitak u vidu 20 od 120 bataljona prvobitno na granici Ukrajine najnoviji je znak da je Vladimir Putin smanjio svoje ambicije.

Ali zapadni obaveštajni zvaničnici su upozorili da bi to takođe mogao biti trik za opkoljavanje ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

U još jednom udarcu za Putina, Zapad je danas tvrdio da je komandant ruske brigade poginuo nakon što su ga njegove sopstvene trupe pregazile tenkom.

Zapadni zvaničnici veruju da su pobunjeni vojnici brutalno izveli pukovnika Jurija Medvedeva nakon što je njihova 37. streljačka brigada pretrpela ogromne gubitke.

Ali uprkos očiglednoj promeni taktike, udari manjih razmera nastavljeni su bez pauze, dok Rusija, trpeći velike gubitke i slab napredak prema ključnim ciljevima, nastavlja svoju nemilosrdnu kampanju bombardovanja ukrajinskih gradova.

U jednom napadu u petak, Ukrajina je saopštila da je ruski raketni napad pogodio vojni komandni centar u gradu Vinica u centralnoj Ukrajini. Kijevski zvaničnici izvestili su o napadu u petak, dodajući da nije poznato da li ima žrtava.

- Ruski okupatori su danas oko 16.30 izveli raketni udar na teritoriju komande Vazduhoplovstva u Vinici - saopštilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading