NOSTALGIJA U SLIKAMA: KAKO SE U TITOVOJ JUGOSLAVIJI SLAVIO PRVI MAJ! "Da nam živi, živi rad!"

Autor: M. JOVANOVIĆ

Vesti

01.05.2024

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roštilj, uranci, tradicionalna parada i pleh-muzika kao budilica bili su nezaobilazni dekor praznika

NOSTALGIJA U SLIKAMA: KAKO SE U TITOVOJ JUGOSLAVIJI SLAVIO PRVI MAJ! "Da nam živi, živi rad!"

Foto: Fotodokumentacija Borbe

U vreme kada se pod tepih gura sve ono što nas podseća na staru, Titovu Jugoslaviju, mnogima ipak zaigra srce kad se sete nekadašnjih proslava Prvog maja i drugih, čini se, bezbrižnijih vremena.

Još dok zora ne zarudi, omladina je raspaljivala vatre od Košutnjaka do Vujna da roditelje i bake i deke roštilj i pečenica dočekaju kad se u rano jutro pojave s korpama punim đakonija i hladnim pićem. Ulicama su tutnjali kamioni, a na njima trubači, koji su budilicom najavljivali jedan od najsvečanijih dana socijalizma.

 


Beograd je, naravno, bio epicentar proslave. Ispod tribine kod tadašnje Savezne skupštine ređali su se strojevi vojnika koje su pozdravljale reke naroda i, naravno, doživotni maršal Josip Broz Tito sa svitom. Umeće su na kamionskim platformama pokazivali gimnastičari praćeni aplauzima, pioniri, budućnost zemlje, ponosno su defilovali, cela zemlja bila je u svečanom ruhu.


Ovaj nostalgični foto-album objavljujemo zahvaljujući ljubaznosti Andrije Jorgića, direktora kompanije "Borba", čija foto-dokumentacija čuva uspomene na neko drugo vreme.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading