ZLA KOB UKRAJINSKIH PREDSEDNIKA: Komičar, "kralj čokolada" i podanik Kremlja koji je jedva izvukao ŽIVU GLAVU!

Autor:

Svet

09.03.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komičar kojeg su ruski specijalci prvog dana agresije na Ukrajinu navodno jurili po Kijevu, opozicioni vođa izobličenog lica i podanik Kremlja koji je jedva izvukao živu glavu.

ZLA KOB UKRAJINSKIH PREDSEDNIKA: Komičar, "kralj čokolada" i podanik Kremlja koji je jedva izvukao ŽIVU GLAVU!

Foto: Tanjug/AP

Komičar kojeg su ruski specijalci prvog dana agresije na Ukrajinu navodno jurili po Kijevu, opozicioni vođa izobličenog lica i podanik Kremlja koji je jedna izvukao živu glavu nakon pobune na Majdanu samo su neki od ukrajinskih predsednika čije su karijere obeležili ozbiljni problemi.

Ovde predstavljamo svih sedam Ukrajinaca koji su bili na čelu te države, kao i ženu kojoj to nikada nije pošlo za rukom, ali je i te kako uticala na ono što se danas dešava u toj zemlji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Leonid Kravčuk

Leonid Kravčuk (5. decembar 1991. - 19. jul 1994) - PREDAO RUSIMA NUKLEARNE BOJEVE GLAVE

Prvi predsednik Ukrajine nakon raspada Sovjetskog saveza je 1994. s Rusijom postigao sporazum, nazvan Budimpeštanski memorandum, kojim se Kijev obavezao da Moskvi preda 1.900 strateških nuklearnih bojevih glava, što je u tom trenutku bio treći po veličini atomski arsenal na svetu, a zauzvrat su Rusija, SAD i Velika Britanija, kao tri nuklearne sile, garantovale da neće delovati protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Analitičari smatraju da je Rusija 2014. pripajanjem Krima i podsticanjem separatizma u Donbasu prekršila odredbe memoranduma. Kravčukovo ime nije bilo toliko povezivano s korupcijom, kao u slučaju njegovog naslednika.

Republika

Foto: Tanjug AP

Leonid Kučma

Leonid Kučma (19. jul 1994. - 23. januar 2005) - KORUPCIJA, DIVLJA PRIVATIZACIJA I SMRT NOVINARA

Bio je premijer dok je Kravčuk bio šef države, 1994. uspeo je da ga pobedi na predsedničkim izborima, a 1999. da osvoji i drugi mandat, što nije uspelo nijednom drugom ukrajinskom predsedniku. Period njegove vlasti povezuje se s korupcijom i divljom privatizacijom preduzeća u kojima su budući oligarsi preko posrednika otkupljivali vaučere s akcijama po minimalnim cenama iako je to po zakonu bilo zabranjeno jer je svaki vaučer bio vezan za ime radnika. Kučma je preuzeo vlast godinu dana nakon što je inflacija u zemlji probila nivo od 10.000 odsto i na osnovu obećanja da će, vodeći prorusku politiku, povratiti bivšu vojnu i industrijsku moć zemlje. Sud je 2011. odbacio optužbe da je naredio ministru policije da se "pobrine" za novinara čije je iskasapljeno telo nađeno 11 godina ranije.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Viktor Juščenko

Viktor Juščenko (23. januar 2005. - 25. februar 2010) - OTROVANO LICE NARANDŽASTE REVOLUCIJE

Opozicioni kandidat koji je 2004. pobedio tadašnjeg premijera Viktora Juščenka na predsedničkim izborima, čiji je drugi krug ponovljen zbog prevara prilikom glasanja, a sve je to podstaklo Narandžastu revoluciju, posle koje je Juščenko preuzeo vlast na obećanjima evroatlantskih integracija. Uoči izbora on je preživeo trovanje jakim dioksinom, zbog čega mu je lice postalo zeleno, nadulo se i izbrazdalo, a leva strana se paralisala. Takav se pojavljivao i na opozicionim mitinzima, ali se kasnije potpuno oporavio. Do izbora 2010. popularnost mu je toliko opala da je na njima osvojio samo 5,5 odsto i nije ušao u drugi krug na glasanju na kojem je pobedio Viktor Janukovič.

Republika

Foto: printskrin

Viktor Janukovič

Viktor Janukovič (25. februar 2010. - 22. februar 2014) - POBEGAO IZ ZEMLJE I OSUĐEN ZA VELEIZDAJU

Na predsedničkim izborima 2010. porazio je premijerku Juliju Timošenko, međunarodni posmatrači ocenili su izborni proces kao slobodan i pošten. Problemi za proruskog šefa države počeli su u novembru 2013, kada je odbacio približavanje Ukrajine EU potpisivanjem sporazuma s Briselom, a umesto toga odlučio je da pozajmi novac od Rusije i ojača veze s Moskvom. To je pokrenulo proteste i sukobe na kijevskom trgu Majdan, na kojima je Janukovič naredio intervenciju specijalne policije. Do februara 2014. Ukrajina je već bila na ivici građanskog rata, a krajem tog meseca Janukovič je pobegao iz prestonice na Krim, a potom na jug Rusije. U odsustvu je osuđen na 13 godina zatvora zbog veleizdaje.

Republika

Foto: Tanjug AP

Oleksandar Turčinov

Oleksandr Turčinov (23. februar 2014. - 7. jun 2014) - NIJE SASTAVIO NI ČETIRI MESECA NA VLASTI

Protestantski sveštenik i ekonomista, koji je bio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, privremeno je obavljao predsedničku dužnost nakon pada Janukoviča s vlasti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Petro Porošenko

Petro Porošenko (7. jun 2014. - 20. maj 2019) - "KRALJ ČOKOLADA" KOJI JE ZAVRŠIO NA POTERNICI

Tajkun koji je ušao u politiku vlasnik je firme za proizvodnju slatkiša "Rošen", zbog čega je poznat i kao "kralj čokolada". Nakon prozapadne revolucije i bekstva Janukoviča iz zemlje trijumfovao je u prvom krugu predsedničkih izbora 2014, ali pet godina kasnije nije uspeo da obezbedi drugi mandat. Kao šef države komandovao je vojnim operacijama protiv proruskih snaga u Donbasu i poznat je po zapaljivim izjavama koje su razbuktavale međunacionalnu mržnju. Insistiranje na nacionalizmu nije mu se isplatilo da ostane na vlasti, pa su nevolje po njega krenule nakon izbornog poraza 2019, a dve godine kasnije je optužen za veleizdaju, zbog čega je napustio zemlju i za njim je izdata međunarodna poternica. U januaru ove godine sud mu je zaplenio imovinu, nakon čega se Porošenko vratio u Kijev da se suoči s optužnicom.

Republika

Foto: pixabay.com

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski (20. maj 2019. -) - GLUMAC KOJI JE ZARATIO S RUSIJOM

Komičar poznat po televizijskoj seriji "Sluga naroda", kako je kasnije nazvao i svoju stranku, ubedljivo je porazio Porošenka u drugom krugu predsedničkih izbora 2019. Udario je na ukrajinske oligarhe, a populističkom politikom ojačao je centralnu vlast. U predizbornoj kampanji obećavao je da će okončati sukob s Moskvom, ali je, umesto toga, uspeo da izazove rusku agresiju na Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Julija Timošenko

Nesuđena predsednica koja je završila u zatvoru

Julija Timošenko je zajedno s Juščenkom bila najpoznatije lice prve prozapadne Narandžaste revolucije, nakon čega je postala prva Ukrajinka na čelu vlade, ali i vrlo brzo ušla u sukob s predsednikom. Kasnije je još jednom bila premijerka, ali nikada nije uspela da postane predsednica iako se dva puta kandidovala i oba puta došla do drugog kruga, a za vreme vlasti Janukoviča bila je tri godine u zatvoru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lola

10.03.2022 21:12

Koja je budala ovaj Zelenski.