PUTIN DELI UKRAJINU PO MODELU DVE NEMAČKE: Oči cele planete uperene na Kijev

Autor:

Svet

26.02.2022

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci ocenjuju da ni 200.000 ruskih vojnika nije dovoljno za okupaciju cele Ukrajine u dužem vremenskom periodu

PUTIN DELI UKRAJINU PO MODELU DVE NEMAČKE: Oči cele planete uperene na Kijev

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Posle tri dana vojne agresije na Ukrajinu ceo svet se i dalje pita šta je cilj ruskog predsednika Vladimira Putina, a prema mišljenju analitičara, svrha specijalne vojne operacije, kako Kremlj naziva rat sa susednom zemljom, mogla bi da bude podela Ukrajine po modelu Zapadne i Istočne Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

Ova podela tada je označila početak Hladnog rata, koji se sada vratio u Evropu s početkom rusko-ukrajinskog sukoba. Ruski stručnjaci su nakon početka agresije u četvrtak prognozirali da bi njen cilj mogao da bude ostvaren za pet dana.

- Toliko vremena potrebno je za glavne akcije van velikih gradova. Sudeći po onome što se sada dešava, može se osloboditi istok, centar i jug (Ukrajine). Najverovatnije će biti napravljen i koridor za Pridnjestrovlje - kazao je Dmitrij Abzalov, predsednik Centra za strateške komunikacije, misleći na region Moldavije, u kojem lokalni Rusi ne priznaju vlast Kišinjeva i gde se takođe nalaze ruske trupe.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Poginuli vojnik u Ukrajini

Vasilij Kašin, direktor Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije, ocenio je da je "potreban manevar van Donbasa da bi se opkolile snage koje Ukrajina ima na istoku i eliminisale".

Zelenski za pregovore u Izraelu, ali se i Orban nudi da posreduje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od izraelskog premijera Naftalija Beneta da bude domaćin i pomogne u pregovorima između Ukrajine i Rusije.

- Naš predsednik veruje da je Izrael jedina demokratska zemlja koja ima odlične odnose i s Rusijom i Ukrajinom, kao i da bi mogao da bude domaćin tih pregovora - kazao je Jevgenij Kornijčuk, ukrajinski ambasador u Izraelu.

On je kazao da bi Jerusalim bio bolje mesto nego Minsk, gde su se prošli put održali razgovori, jer je Belorusija blizak saveznik Rusije, a Ukrajina ne veruje u legitimitet aktuelnog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova u vladi mađarskog premijera Viktora Orbana, ponudio je prethodno da Budimpešta bude mesto mirovnih razgovora između Rusije i Ukrajine. On je rekao da se konsultovao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim i Andrejem Jermakom, šefom kabineta Zelenskog da bi im ponudio Budimpeštu kao bezbedno mesto za pregovore i naveo da nijedna od strana nije odbacila tu mogućnost.

- U Donbasu deluju najspremnije ukrajinske snage, koje su tamo dobro ukopane. Može se pretpostaviti da brzo napredovanje može biti van Donbasa, gde su gustina i kvalitet trupa niži, kao i zasićenost teritorije utvrđenjima - objasnio je Kašin.

Karlo Masala, profesor međunarodne politike na Univerzitetu Bundesvera (nemačke vojske) u Minhenu, kazao je za Rojters da Rusija od početka agresije nije pokušala značajnije slanje trupa u zapadnu Ukrajinu.

Republika

Foto: tiktok.com/printscreen

Ruska vojska na Krimu

- Ovo nagomilavanje ruskih vojnih snaga, bilo da se radi o 160.000 ili 200.000 pripadnika trupa, nije dovoljno za okupaciju Ukrajine u bilo kom dužem vremenskom periodu. I dalje sam uveren da je Putinov glavni cilj zauzimanje Donbasa i kopnenog koridora do Krimu, čime će odvojiti ove oblasti od Ukrajine i uspostaviti poslušnu vladu u Kijevu - kazao je Masala.

Hans-Lotar Domreze, penzionisani nemački general, tvrdi da Putin želi celu Ukrajinu, ali da mu nije neophodno da okupira celu zemlju da bi ostvario cilj. Rojters prenosi da bi Putin mogao sa zapadnom Ukrajinom, gde većina stanovništva govori ukrajinski umesto ruskog, da uspostavi odnos kakav ima s Belorusijom. Takvom strategijom, ukoliko ona Putinu pođe za rukom, Moskva bi kontrolisala istočnu Ukrajinu i celokupnu ukrajinsku morsku obalu, ali ne i zapadnu Ukrajinu, čime bi izbegla velike finansijske troškove duge okupacije te oblasti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Olga

26.02.2022 20:43

Ili po modelu SFRJ.

Odgovori 10 1
Petar

27.02.2022 21:19

Sve namerno pogrešno rade. Gradove treba zaobići i ostaviti u okruženju, a zauzeti teritoriju. Cilj je da što više braće izgine na obe strane.