BLAGA REAKCIJA AMERIČKOG PREDSEDNIKA NA RUSKO PRIZNANJE DONBASA: Bajden ne sme da udari na Putina!

Autor:

Svet

23.02.2022

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća tvrdi da odluka predsednika Rusije da pošalje trupe u otcepljene regione Ukrajine još uvek ne predstavljala invaziju koja bi pokrenula širi paket sankcija.

BLAGA REAKCIJA AMERIČKOG PREDSEDNIKA NA RUSKO PRIZNANJE DONBASA: Bajden ne sme da udari na Putina!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spreman da ozbiljno udari na Putina

Mesec dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden izazvao šok u SAD i Ukrajini izjavom da neće intervenisati ukoliko Rusija izvrši "manji upad", taj upad se i desio pošto je Kremlj priznao proruske vlasti u Donjecku i Lugansku i odobrio slanje trupa u mirovnu misiju na istok Ukrajine, a reakcija Bele kuće je bila veoma mlaka.

I Bajden i njegova portparolka posle još jednog predsednikovog gafa tada su se upinjali da dokažu Kijevu da će ga Vašington ipak braniti. Američki predsednik je juče zvanično osudio odluku ruskog kolege Vladimira Putina da prizna nezavisnost dve samoproglašene republike u Donbasu i potpisao izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi državljani SAD obavljali sa Donjeckom narodnom republikom (DNR) i Luganskom narodnom republikom (LNR).

Republika

Foto: pixabay.com

 

Zelenski: Ne komuniciramo sa DNR i LNR, ne znamo ko su

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je juče da zvanični Kijev neće razmatrati zahtev DNR i LNR da se ukrajinske trupe povuku iz oblasti Donbasa, koja je pod kontrolom vlasti samoproglašenih republika.

- Ne komuniciramo s njima, ne znamo ko su oni - rekao je Zelenski i dodao da veruje da "neće biti većeg rata protiv Ukrajine, takođe ni veće eskalacije".

On je kazao i da mu je "stigao zahtev da se s Rusijom prekinu diplomatski odnosi", koji će proučiti. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je potom da povlači visokog diplomatu iz Moskve na konsultacije.

Ipak, neimenovani zvaničnik Bajdenove administracije Rojtersu je kazao da Putinova odluka da odobri slanje ruskih trupa u Donbas još uvek ne predstavljala invaziju koja bi pokrenula širi paket sankcija SAD. Drugi zvaničnik je britanskoj agenciji rekao da će SAD nastaviti da traže diplomatsko rešenje s Rusijom sve dok se tenkovi ne pokrenu.

Putin je naredio ruskom ministarstvu odbrane da rasporedi trupe u dva ukrajinska regiona da bi očuvali mir, dekretom koji je izdat ubrzo nakon što je najavljeno priznanje samoproglašenih republika pod kontrolom proruskih snaga. Savet Federacije, Gornji dom Federalne skupštine Ruske Federacije, ratifikovao je juče sporazume o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR. Prethodno je Državna duma Rusije ratifikovala te sporazume nakon što je Putin u ponedeljak uveče potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih republika. Andrej Rudenko, zamenik šefa ruske diplomatije, poručio je da je Moskva spremna da postavi vojne baze u DNR i LNR ako to bude potrebno.

- Nije bilo razgovora o bilo kakvim bazama, ali će sve biti urađeno ako to bude potrebno - kazao je Rudenko i dodao da je Putinovim ukazom o priznavanju republika u Donbasu takva mogućnost predviđena.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Putin: Ne obnavljam rusko carstvo

Ruski predsednik Putin je tokom sastanka s azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim izjavio je da nakon odluke o priznanju nezavisnosti LNR i DNR primećuje spekulacije da Rusija navodno želi da obnovi Rusku Imperiju, ali da to nije tačno.

- Rusija je donela odluku da prizna suverenitet dve narodne republike Donbasa. Odmah želim da kažem da primećujemo spekulacije na temu toga da Rusija namerava da obnovi carstvo, unutar tih granica imperije. To apsolutno nije tačno. Nakon raspada SSSR Rusija je priznala novu geopolitičku stvarnost i aktivno radi na jačanju saradnje sa svim nezavisnim zemljama koje su nastale na postsovjetskom prostoru - rekao je Putin.

Republika

Foto: printscreen

 

Šta je Rusija priznala u Donbasu

Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da Moskva priznaje narodne republike Donjeck i Lugansk unutar granica koje su one proglasile. Pošto proruske snage kontrolišu samo deo regiona Donjecka i Luganska, BBC navodi da će narednih dana veliko pitanje biti da li će Rusija priznati i teritorije koje su sada pod kontrolom ukrajinske vojske, što bi vodilo velikoj eskalaciji sukoba.

Priznanje Južne Osetije i Abhazije isto u vreme Olimpijade u Kini

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta za bezbednost Ruske federacije, izjavio je juče da NATO i SAD nisu naučili lekciju koju im je Rusija održala priznavanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije 2008, u vreme kada je on bio ruski predsednik. Zanimljivo je da se tadašnji 12-dnevni rat Rusije i Gruzije desio u vreme Letnjih olimpijskih igara u Pekingu, a priznanje samoproglašenih republika u Donjecku usledilo je odmah po okončanju Zimske olimpijade u kineskoj prestonici.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Erdoganu smeta rusko priznanje, zaboravio na severni Kipar

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih republika u Donbasu "neprihvatljivo" i pozvao sve strane da poštuju međunarodne zakone, zaboravljajući na tursku vojnu intervenciju na Kipru 1974. i osnivanje samoproglašene republike koju priznaju samo Ankara i vlasti Pakistana. Erdogan je ponudio da posreduje u konfliktu Moskve i Kijeva, upozorivši Rusiju da ne napada Ukrajinu, ali je i kritikovao postupanje zapadnih zemalja u ovoj krizi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Šolc stopira "Severni tok 2", Medvedev preti gasom od 2.000 evra

Nemački kancelar Olaf Šolc kazao je da će EU sankcijama odgovoriti na odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk. On je naložio povlačenje dokumenata, čime će se sprečiti dodela sertifikata za otvaranje gasovoda "Severni tok 2" od Rusije do Nemačke. Na to je odmah reagovao zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

- Dobro došli u novi svet gde će Evropljani plaćati 2.000 evra za 1.000 kubnih metara gasa - poručio je Medvedev na Tviteru.

Srbi iz Slavjanoserbska

U oblasti Luganska nalazi se grad Slavjanoserbsk, u kojem se nalazi spomenik Kozaku, Srbinu i Rusu uz natpis "Nema svetijih veza od bratskih". Dekretom Senata Carevine Rusije od 29. maja 1753. dato je pravo na slobodno naseljavanje Srbima i drugim balkanskim narodima pravoslavne veroispovesti na području Donbasa, s ciljem osiguranja zaštite granice, čime su nastale Nova Serbija i Slavjanoserbija, kao graničarska administrativna oblast koja je postojala do 1764. na desnoj obali reke Donjeck. Odsečeni od matice, Srbi su se ubrzo utopili u Ruse, a kasnije i u Ukrajince, a sada je tamo ostalo samo oko 1.000 Srba.

Hirurg čestitao Putinu

Aleksandar Sergejevič Zaldostanov zvani Hirurg, osnivač i vođa moto-kluba "Noćni vukovi", čestitao je "oslobođenje" Donjecku i Lugansku, kao i ruskom predsedniku Putinu. On je na Fejsbuku objavio snimak čestitke tokom kojeg se čuju povici: "Donbas-Rusija, Kijev-Rusija, Kosovo-Srbija!"

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vang: Kina zabrinuta zbog pogoršanja situacije

Vang Ji, ministar spoljnih poslova Kine, kazao je juče da je Peking zabrinut zbog pogoršanja situacije u Ukrajini i ponovio poziv svim stranama da pokažu uzdržanost i da razlike prevazilaze kroz dijalog.

- Legitimne bezbednosne zabirnutosti bilo koje države treba da se poštuju - rekao je Vang američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tokom telefonskog razgovora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Orban se složio s EU sankcijama Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i poručio da Mađarska deli stavove Evropske unije u vezi sa sukobom između Ukrajine i Rusije. Orbanov šef diplomatije Peter Sijarto poručio je da se moramo nadati diplomatskom rešenju i potvrdio da Brisel istovremeno pojačava pripreme za uvođenje sankcija Rusiji nakon poslednjih poteza Moskve.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading