DRAMA U VRHU SKOTLAND JARDA! Zbog niza skandala ostavku podnela načelnica Metropoliten policije, silovanje i ubistvo devojke bilo je presudno!

Autor: Republika

Svet

11.02.2022

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kresida Dik, prva žena na čelu jedne od najmoćnijih policijskih organikzacija na svetu, podnela je ostavku nakon mnogobrojnih kritika i skandala.

DRAMA U VRHU SKOTLAND JARDA! Zbog niza skandala ostavku podnela načelnica Metropoliten policije, silovanje i ubistvo devojke bilo je presudno!

Foto: Tanjug/AP

Kresida Dik pondnela je ostavku zbog neslaganja sa Kanom

Načelnica londonske Metropoliten policije, Kresida Dik, iznenada je podnela ostavku u četvrtak popodne, tek nekoliko sati nakon što je u intervjuu kazala kako nema nikakvu nameru da odstupi s tog mesta.

Metropoliten policija, takozvani "Met" ili Skotland Jard, gradska je policija za šire područje Londona, ali je zadužena i za niz drugih zadataka - od zaštite stranih diplomatskih predstavništava i londonskih vazdušnih luka do čuvanja kraljevske porodice i članova vlade.

"Met" se u poslednje vreme našao u središtu niza skandala, poput otmice, silovanja i ubistva 33-godišnje Sare Everard, koje je počinio policajac Vejn Kazens, kao i nedavna otkrića kako unutar policijske službe vlada kultura nasilničkog ponašanja, rasne diskriminacije i seksizma.

Načelniku "Meta" nadređeni su kraljica, ministarstvo unutrašnjih poslova i gradonačelnik Londona, a Dik je prva žena koja je došla na čelo te 193 godina stare institucije. Imenovali su je 2017. tadašnja premijerka Tereza Mej i aktualni gradonačelnik Londona Sadik Kan.

On je, međutim, u četvrtak bio i glavni razlog zašto je ona podnela ostavku. Pre deset dana, poslao joj je upozorenje da mora hitno da reformiše "Met" ili će izgubiti njegovu podršku, dok su iz vlade još ranije poslali signale kako je ministarstvo neće braniti ukoliko Kan poželi da joj vidi leđa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sadik Kan 

Okidač za Kana bio je skandal u policijskoj stanici Charing Cross, u kojoj je otkriveno da su policajci razmenjivali rasističke, seksističke, mizogine i islamofobne poruke. Od četrnaest službenika koji su bili pod istragom, jedanaest ih je zadržalo svoja radna mesta, a dvojica su čak i unapređena.

Mandat načelnice Dik obeležen je brojnim skandalima u Metropoliten policiji, tokom kojih se poverenje javnosti u tu instituciju sve više urušavalo. Iako je Kan isprva bio oduševljen idejom žene na čelu "Meta" - koja je ubrzo nakon svog imenovanja i javno istupila kao lezbejka - i Kan i ministarstvo unutrašnjih poslova u narednim su godinama bili sve zabrinutiji oko negativnog imidža koji je Skotland jard počeo da dobija u javnosti.

Dikova je uvela pravilo da policajci smeju da se zabijaju u razbojnike na motorima, a htela je da uvede i patrole naoružanih policajaca u stambena područja s visokim stopama zločina, protivno vekovnoj tradiciji britanske policije. Branila je i plan korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica, uprkos brojnim kritikama zaštita za zaštitu privatnosti i ljudskih prava, a u vreme njenog mandata se i značajno povećala praksa "zaustavljanja i pretresanja" građana, koja su se uglavnom sprovodila nad građanima afričkog, arapskog, indijskog i pakistanskog porekla. 

 

 

Prošle godine Dikova se našla pod paljbom čelnika opozicije Kira Starmera, ali i gradonačelnika Kana, zbog načina na koji je "Met" osiguravao bdenje za brutalno ubijenu Saru Everard. Naime, na mirnom protestu za ženu koju je ubio policajac "Meta", policajci su uhapsili četvero demonstranata, tvrdeći da su kršili mere za zaštitu od koronavirusa na javnim okupljanjima.

Prie tri nedelje, Dikova je najavila kako će "Met" preuzeti istragu navodnih zabava i okupljanja koja su se odvijala u rezidenciji britanskog premijera Borisa Džonsona, čime je efektivno stopirala objavu izveštaja službenice Su Grej, od kog se očekivalo da će razjasniti što se tačno događalo u Dauning stritu za vreme najžešćeg lokdauna. Grejin izveštaj na kraju je znatno skraćen i ograničen "kako ne bi uticao na policijsku istragu", a kritičari tvrde kako je ta odluka išla na ruku Džonsonu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson 

Načelnica je izazvala i bes kada je kazala kako će istraga zabava na broju 10, ispred kojih su svaki dan i svaku noć stajali službenici "Meta", te su tako morali da vide šta se unutra dešava, trajati "ne duže od godine dana", zbog čega su brojni pozicionari zaključili kako je reč o kupovini vremena za Džonsona da se cela medijska priča oko njegovog skandala smiri.

Nakon što je primila upozorenje od Kana, Dikova mu je prosledila izveštaj u kom je navela šta planira da učini kako bi reformirala "Met", međutim, Kan joj je poručio kako nije zadovoljan njenim predlogom. Pozvao ju je na sastanak u četvrtak, ali Dikova je, čini se, zaključila kako mu ne bi mogla reći ništa što bi ga zadovoljilo, pa je najavila svoj odlazak.

- S velikom tugom moram reći da je, nakon današnjeg kontakta s gradonačelnikom Londona, postalo jasno da on više nema dovoljno poverenja u moje vođstvo da bih nastavila - kazala je ona i istakla kako joj Kan nije ostavio nijednu drugu mogućnost nego da napusti mesto načelnice.

Kan je, s druge strane, istakao kako će sada blisko sarađivati s ministarkom unutrašnjih poslova Priti Patel kako bi što pre imenovali novog načelnika. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading