CRNOJ GORI PRETI UKRAJINSKI SCENARIO! Žestok odgovor ruske ambasade u Podgorici na pretnje iz SAD: NAMA DRŽITE LEKCIJE, A POBILI STE NA HILJADE LJUDI!

Autor: Republika

Svet

08.02.2022

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska ambasada u Podgorici žestoko je reagovala na komentare ambasadorke Amerike u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, koja je ozbiljno udarila na Moskvu.

CRNOJ GORI PRETI UKRAJINSKI SCENARIO! Žestok odgovor ruske ambasade u Podgorici na pretnje iz SAD: NAMA DRŽITE LEKCIJE, A POBILI STE NA HILJADE LJUDI!

Foto: Tanjug/Hina/D. Grzelj, AP

Putin je više upozoravao da Crnoj Gori preti haos

Ambasada Ruske Federacije u Podgorici žestoko je napala američku ambasadorku u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, nakon što je ona više nego otvoreno optužila Moskvu da je agresor koji namera da izvrši invaziju na Ukrajinu, te održala lekciju da je "diplomatija iznad rata", a što je samo dodatno razljutilo rusku stranu. 

Zbog toga su iz ambasade nikad direktnije optužili Amerikance za mnogobrojna zlodela širom sveta, podsetivši ih i na agresiju na bivšu Jugoslaviju 1999, ali i na to šta je učinjeno u Ukrajini 2014. Nije izstavljeno ni upozorenje da se slične aktivnosti konstantno poslednjih godina mogu videti i na tlu Balkana, aludirajući na činjenicu da je na crnogorskom tlu ukrajinski scenario i te kako moguć. 

- Zanimljivo je čuti da je "diplomatija iznad rata" od predstavnika zemlje koja je odavno izgubila diplomatske navike i šampion je u započinjanju ratnih konflikata - kao minimum njih 25 posle 1945, samo u 21. veku skoro desetak - udarili su Rusi na SAD, pa nastavili: 

- Rukovodeći se predstavama o svojoj izuzetnosti, često uz izmišljen razlog, Amerikanci više puta krše suverenitet i teritorijalni integritet država, ostavljajući iza sebe razaranja, haos, na hiljade ubijenih i na milione osakaćenih sudbina. Samo tokom direktnih ratnih dejstava, koja su 2001. SAD vodile na teritoriji Avganistana, Pakistana, Iraka, Libije, Jemena, Somalije i Sirije, poginuo je skoro jedan milion ljudi, uključujući civilno stanovništvo, a više od 38 miliona su postali izbeglice - podsetili su iz ruske ambasade, a zatim spomenuli i Jugoslaviju. 

- Okrivljujući bez ikakvog osnova Rusiju za kršenje dogovora o kontroli naoružanja, SAD su tražile i formulisale izgovore za izlazak iz sporazuma o razoružanju, koji su im smetali, čime su praktično srušili uspostavljenu arhitekturu bezbednosti. Danas malo ko gaji iluzije u vezi sa tobožnjim "odbrambenim` obeležjima bloka NATO. Teško je poverovati da je Alijansa bombardovala Jugoslaviju 1999. iz odbrambenih razloga i da je razmeštala naoružanje na teritoriji Poljske, tobože radi zaštite od Irana - istaknuto je u saopštenju. 

 

 

U njemu je upravo agresija Alijanse na našu zemlju okarakterisana kao prvi korak u širenju NATO ka istoku, što je politika koja sada ozbiljno brine Rusku Federaciju. 

- Protivzakonita agresija na Jugoslaviju 1999. verovatno je bila prva pretenzija NATO na ulogu svetskog žandarma. Sudeći po našim kontaktima u crnogorskom društvu, ovde su dobro upamtili NATO bombardovanja i njihove žrtve, među kojima i stradanje dece u Murinu - rečeno je iz ruske ambasade. 

Ukazano je i da od širenja Alijanske svet nije postao bezbedniji, ni stabilniji, a da je osim toga taj Savet počeo da svoju vojnu infrastrukturu širi prema ruskim granicama, a ne u suprotnom pravcu.

- To ozbiljno podriva bezbednost naše zemlje - istaknuto je u Ambasadi Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg 

Navedeno je, između ostalog, da Zapad sada želi da u NATO uvuče i Ukrajinu, a to će, kako je rekao i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov realno poljuljati odnose Zapada sa Rusijom.

- Primećujemo da i sam Kijev moli svoje prekookeanske sponzore da spuste retoriku. Stvara se osećaj da poslije sramnog bekstva iz Avganistana SAD imaju neophodnost da se rehabilituju u očima međunarodne zajednice, da stvore privid "diplomatske pobede" SAD i Zapada, koji su tobože primorali Rusiju pretnjom sankcijama da odustane od planova napada na Ukrajinu. Planova, koje Rusija nije ni imala - saopštili su iz Ambasade, prenosi Sputnjik. 

Na kraju se upozorava da pokušaji razgovora sa Rusijom jezikom ucena sasvim sigurno neće približiti Amerkance ostvarivanju željenih ciljeva.

- Podgorica, koju Amerikanci uporno pozivaju na borbu protiv izmišljene ruske agresije, morala da ima u vidu, da mnogi scenariji, koje su SAD isprobale na ukrajinskom poligonu, već se prenose na Balkan, a samim tim i u Crnu Goru - upozoreno je u dokumentu. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Пера

08.02.2022 13:16

Малигни утицај Америке.

Odgovori 13 0
Vesna

08.02.2022 14:25

To su belosvetske bitange

lara

09.02.2022 04:26

Detaljno joj je sasula istinu u lice. Toliko zla dolazi od Amerike i Britanije, da zaista mislim da ce im se to uskoro vratiti. Nicija nije do zore sjala.