SVET SE TRESE OD PUTINOVIH REČI: SPREMNI SMO I ZA RAT S NATO! Šef Kremlja nije ustuknuo ni pred Makronom, a onda je spomenuo SRBIJU I BEOGRAD!

Autor: Republika

Svet

08.02.2022

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin je ponovo, nakon sastanka s francuskim liderom Emanuelom Makronom u Moskvi, Zapadu poslao nekoliko moćnih poruka.

SVET SE TRESE OD PUTINOVIH REČI: SPREMNI SMO I ZA RAT S NATO! Šef Kremlja nije ustuknuo ni pred Makronom, a onda je spomenuo SRBIJU I BEOGRAD!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin poslao moćnu poruku svetu nakon susreta s Makronom

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je s francuskim liderom Emanuelom Makronom konferenciju za novinare nakon susreta u Moskvi koji je za cilj imao smirivanje napetosti između Kremlja i zapadnih saveznika, a tokom obraćanja javnosti šef Ruske Federacije nije se ustezao da ponovi svoj stav o ratu sa Alijansom, tvrdeći kako je takav scenario više nego moguć ukoliko Ukrajina postane članica Saveza. 

Njegove reči još jednom su odjeknule u svetu poput bombe, a nije se libio ni da zapadnog kolegu još jednom podseti šta se 1999. dogodilo Srbiji i Beogradu. 

- Ako Ukrajina bude članica NATO i pokuša silom da vrati Krim, doći će do vojne konfrontacije između Rusije i Alijanse - upozorio je Putin i podsetio Makrona da u doktrinarnim dokumentima Ukrajine stoji da je Rusija njen protivnik i da je moguće vratiti Krim vojnim putem.

- Rusiju i dalje pokušavaju da umire argumentacijom da je NATO čisto odbrambeni savez, ali su se građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži uverili koliko je to tačno. Tu su Irak, Libija, Avganistan, a i velika vojna operacija protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede - jasno je stavio do znanja francuskom kolegi šta misli o navodnim miroljubivim akcijama bombama. 

Takođe, podsetio je da je u vojnoj strategiji Alijanse Rusija označena kao protivnik.

- Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO iz 2019. Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pritom je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica - istakao je Putin, prenose Novosti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Vladimir Putin 

Prema Putinovim rečima, NATO i države članice tog saveza smatraju da je ispravno da Rusiju ponešto nauče o tome gde i kako treba da raspoređuje oružane snage i smatraju da je moguće zahtevati da se ne izvode planirani manevri i vežbe, a premeštanje ruskih trupa na sopstvenoj teritoriji predstavlja se kao pretnja ruske invazije.

- Navodno, opasnost osećaju i baltičke zemlje i druge države - naši susedi. Na osnovu čega, nije baš jasno. U svakom slučaju, to se koristi kao teza u cilju izgradnje neprijateljske politike prema Rusiji - konstatovao je ruski predsednik. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Emanuel Makron na sastanku u Kremlju 

Putin je dodao da su glavne zabrinutosti Rusije koje su navedene u predlozima za bezbednosne garancije ignorisane.

- Tokom razgovora nastavili smo da razmenjujemo mišljenja o ruskim predlozima upućenim SAD i NATO o obezbeđivanju dugoročnih pravnih garancija bezbednosti - rekao je Putin i nabrojao zabrinutosti Moskve u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima, centralne zabrinutosti su, nažalost, ignorisane u odgovorima dobijenim 26. januara od SAD i NATO.

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Putin je naveo da je Kijev krenuo putem demontaže Minskih sporazuma.

- Po mom mišljenju, svima je očigledno da su sadašnje vlasti u Kijevu krenule putem demontaže Minskih sporazuma. Nema napretka u takvim fundamentalnim pitanjima kao što su ustavna reforma, amnestija, lokalni izbori, pravni aspekti posebnog statusa Donbasa. Još uvek nije uneta u ukrajinsko zakonodavstvo dobro poznata, barem za stručnjake, Štajnmajerova formula - ocenio je predsednik Rusije i naglasio kako Kijev nastavlja da ignoriše sve mogućnosti za mirnu obnovu teritorijalnog integriteta zemlje kroz direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom.

Ruski predsednik uveren je da pri rešavanju situacije u Ukrajini nema alternative Minskim sporazumima.

- Što se tiče Minskih sporazuma, da li su živi, da li imaju neku perspektivu ili ne, smatram da jednostavno nema alternative - naglasio je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin očitao bukvicu Zapadu 

Putin je skrenuo pažnju i na dvosmislen stav kijevskih vlasti koje "ponekad kažu da će poštovati (sporazume), ponekad kažu da će to uništiti njihovu zemlju".

- Aktuelni predsednik Ukrajine nedavno je izjavio da mu se ne sviđa nijedna tačka iz tih Minskih sporazuma. Pa sviđalo se njemu ili ne, to je - što je. Moraju se realizovati, drugačije se ne može - dodao je ruski predsednik i zaključio da se sa francuskim kolegom dogovorio da se čuju nakon njegove posete Kijevu.

Kako je naveo, nekoliko Makronovih ideja u potpunosti mogu da budu osnova za dalje zajedničke korake u Ukrajini, čime je aludirao na činjenicu da su posetom francuskog predsednika Rusiji načinjeni pomaci ka smirivanju situacije. Takođe, naglasio je kako je sastanak sa Makronom protekao poslovno, da je bio informativan i koristan.

Predsednici Rusije i Francuske razgovarali su u Kremlju više od pet sati, skoro do ponoći po moskovskom vremenu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ja

28.02.2022 03:48

Stvari devedesetih na Balkanu su bile takve da nikakva rezolucija ujedinjenih nacija nije bila potrebna Svjet je vidio sam kakva je bila situacija I nitko nije imao nista protiv Cak ni Rusija Zato ne blebetajte Desilo se sve po zasluzi