PUTIN NAPADA UKRAJINU U FEBRUARU?! Bajden uputio dramatično upozorenje Zelenskom i izazvao neviđenu paniku, prozvali i Kinu: UTIČITE NA RUSIJU ILI ĆETE PATITI!

Autor: Republika

Svet

28.01.2022

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden ponovo je raspirio strasti i izazvao neviđenu paniku u Ukrajini da je rat ipak neizbežan.

PUTIN NAPADA UKRAJINU U FEBRUARU?! Bajden uputio dramatično upozorenje Zelenskom i izazvao neviđenu paniku, prozvali i Kinu: UTIČITE NA RUSIJU ILI ĆETE PATITI!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden razgovarao sa Zelenskim o Vladimiru Putinu

Američki predsednik Džo Bajden je u danu kada je obznanjeno da njegova zemlja i NATO nisu prihvatili da napismeno daju Ruskoj Federaciji bezbednosne garancije i obećanje da će Alijansa prestati da se širi na istok, izazvaši time novu paniku u svetu da aktuelne napetosti između Zapada i Istoka neće biti lako prevaziđene, pokrenuo novu lavinu straha. 

On je, naime, u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenski upozorio tog lidera da bi šef Kremlja Vladimir Putin mogao da napadne njegovu zemlju već u februaru, te da mu je bolje da se na to pripremi.

Takve, više nego opasno zapaljive Bajdenove izjave, došle su uprkos apelima Zelenskog da do rata neće doći, te da bi međunarodna zajednica trebalo da smiri strasti po pitanju stvaranja napetosti u Ukrajini, gde je narod, kako su istakli mediji, već na ivici nerava zbog višenedeljne kampanje sa Zapada o tome da je novo krvoproliće na tlu bivše republike SSSR sve bliže. 

Ipak, Zelenski je još jednom prihvatio Bajdenov savet, zahvalivši mu se na novoj "rundi" pomoći u oružju. 

- Razgovarali smo o diplomatskim naporima na smanjivanju napetosti i složili se oko zajedničkih akcija u budućnosti. Zahvalio sam predsedniku Bajdenu za neprekidnu vojnu pomoć. Razgovarali smo i o mogućoj finansijskoj pomoći Ukrajini - napisao je Zelenski na Tviteru.           

Dvojica predsednika su razmatrali i zajedničke akcije po pitanju ublažavanja napetosti u odnosima s Rusijom, a šef SAD je još jednom istakao da je gomilanje ruskih vojnig snaga nedaleko od ukrajinske granice veoma opasno. To je ponovljeno i u zvaničnom saopštenju Bele kuće nakon razgovora dvojice predsednika, na šta je ubrzo reagovala Rusija, negirajući, kao i mnogo puta dosad, da planira bilo kakav napad na susednu zemlju. 

Na te izjave, međutim, Zapad ostaje nem, pa se po pitanju aktuelnih napetosti oglasila i zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, koja je istakla da bi u ovim trenucima Kina mogla da bude jedan od najznačajnijih igrača u rešavanju napetosti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktorija Nuland uključila i Kinu u problematiku sa Rusijom 

- Pozivamo Peking da iskoristi svoj uticaj na Moskvu i natera je na diplomatiju, jer ako u Ukrajini bude sukoba, to neće biti dobro ni za Kinu - istakla je Nulandova i dodala kako bi eventualno novo krvoproliće predstavljalo veliki udar na svetsku privredu i na energetski sektor.  

Sjedinjene Države su u četvrtak, podsetimo, saopštile da su sigurne da sporni gasovod Severni tok 2, koji Rusiju povezuje s Nemačkom, neće biti pušten u rad ako Moskva napadne Ukrajinu.

- Nastavljamo intenzivne i jasne razgovore s našim nemačkim saveznicima i želim da vam kažem: Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili na onaj način, Severni tok 2 neće ići dalje - poručila je Nulandova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Milka Rajin

28.01.2022 09:29

Ako izbije sukob u Ukraini, jel mogu da seprodaju jabuke Rusiji, pitam za drugaricu?

Vec vidjeno

28.01.2022 11:43

NIKO NIKOGA NE SME DA NAPADNE , RAZMRDAVAJU VOJNU TEHNIKU DA NE ZARDJA ! Cirkuzanti POLITICKI.

Dragan

08.02.2022 09:42

Bajden je ksenofob lopov, a on i njegova hoštoplerska klika će izazvati rat u celom svetu, nije mu Vladimir Putin,! braća Kenedi iNorma Rei