ORUŽJE NATO-A UPOTREBLJENO U DONBASU! Ministarka upozorila: Gađano municijom kalibra 60 mm, to je standard

Autor:

Svet

03.02.2022

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je već upotrebila oružje zapadnih zemalja u Donbasu, izjavila je ministarka spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova.

ORUŽJE NATO-A UPOTREBLJENO U DONBASU! Ministarka upozorila: Gađano municijom kalibra 60 mm, to je standard

Foto: Tanjug/AP

Moćne oružane snage Ukrajine spremne za sukob

Sasvim nedavno je NATO manifestovao takvo pumpanje oružjem. Konkretno, u Jelenovki, električnoj podstanici koja je gađana municijom kalibra 60 milimetara – to je standard NATO-a. Ukrajina ranije nije koristila takav kalibar - naglasila je ona.

Prema rečima predstavnice DNR u kontakt grupi za rešavanje krize u Donbasu, Kijev dovlači na liniju razgraničenja sve više dobijenog oružja, što dovodi do novih granatiranja. Nikonorova je u intervjuu za Sputnjik napomenula da Zapad time podstiče Kijev na agresiju.

- Sa stanovišta Donbasa, isporuke oružja zapadnih zemalja Ukrajini i jačanje stranog vojnog prisustva u zemlji izgledaju kao otvoreno agresivne, militarističke akcije. Ukrajinu sada pumpaju oružjem, instruktorima, vojskom, koja definitivno neće prosto nestati tek tako - dodala je.

Prema njenim rečima, Kijev je prebacio na kontakt liniju u Donbasu 120.000 pripadnika snaga bezbednosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

Ministarka je apelovala na zemlje-garante Minskih sporazuma da spreče isporuke oružja i nateraju Kijev da primenjuje dogovore.

- Za Donbas je očigledno da su nova borbena dejstva – nove žrtve. Upravo zbog toga ulažemo sve napore, koristimo sve instrumente koje imamo da sprečimo takav razvoj situacije. Nadamo se da će ona ostati u diplomatskom, pregovaračkom koloseku - konstatovala je ona.

O inicijativi isporuka ruskog oružja Donbasu

Istovremeno, ministarka se osvrnula na nedavni predlog u Državnoj dumi Rusije o isporukama ruskog oružja Donbasu, rekavši da DNR pozdravlja tu inicijativu.

U slučaju da odluka o isporukama ruskog oruža bude doneta, to će omogućiti republikama Donbasa da se suprotstave oružju koje Zapad isporučuje Kijevu, ocenila je diplomata.

- Znamo kakva najnovija oprema se isporučuje Ukrajini i moramo nekako da joj pružimo otpor. Slažemo se sa stavom koji je iznela Rusija da je snabdevanje oružjem samo jedne strane u sukobu – gušenje druge strane u sukobu - saopštila je Nikonorova.

O posebnom statusu Donbasa

Komentarišući jučerašnju izjavu šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe da „Donbas neće dobiti poseban status“, ministarka je ocenila da ukrajinske vlasti žive u izmišljenoj stvarnosti, gde nema objektivnih zakona ni pravila.

Prema njenim rečima, potreba da se sa DNR i LND usaglasi i aspekt posebnog statusa, uključujući relevantne amandmane na Ustav Ukrajine, kao i sva pitanja budućnosti Donbasa bez izuzetka, sadržana je u kompleksu mera za primenu Minskih sporazuma i u saopštenju o rezultatima samita „normandijske četvorke“.

Upravo su zahtevi tih dokumenata „uklesani u kamenu“, naglasila je Nikonorova.

Republika

Foto: twitter.com/Maurice Schleepen ‏

Donbas, vojska

Zakon o posebnom statusu Donbasa Vrhovna rada je usvojila 2014. godine, ali on i dalje nije stupio na snagu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading