NATO POZVAO RUSIJU DA POVUČE TRUPE: 100.000 vojnika raspoređeno duž ukrajinske granice

Autor:

Svet

26.01.2022

20:41

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da bez odlaganja deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom.

NATO POZVAO RUSIJU DA POVUČE TRUPE: 100.000 vojnika raspoređeno duž ukrajinske granice

Tanjug/AP

Tokom onlajn konferencije za novinare koja je prenošena uživo na sajtu NATO, Stoltenberg je rekao da Rusija planira da na to područje pošalje dodatne snage, upozorivši da su ruski vojnici raspoređeni i u Belorusiji.

On je rekao da Rusija nastavlja da gomila svoje vojne trupe nadomak Ukrajine, navodeći da u je ovom trenutku duž granice sa tom susednom zemljom raspoređeno više od 100 hiljada ruskih vojnika.

NATO smatra da sve nesuglasice i sporna pitanja moraju biti rešavani dijalogom i diplomatskim pristupom, a ne kroz primenu sile ili pretnju primenom sile, poručio je Stoltenberg.

Članice NATO su se saglasile danas sa SAD o pismenom predlogu Rusiji u kojem se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Rusija i poziva se na ponovno uspostavljanje diplomatskih predsavništava u Moskvi i Briselu.

- Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo - rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

- Samo ukoliko se svi budu angažovali na ovim pricipima moćićemo da obezbedimo bezbednost za sve - rekao je Stoltenberg i istakao da je NATO odbrambena organizacija koja neće prihvatiti uhgrožavanje bezbednosti bilo koje od svojih članica.

Komentari (3)

Loading
Dragan Dubonjac

26.01.2022 21:09

prvo cackaju i prave se blesavi a onda kad im neko zalupi vrata pred nosom - hoce razgovore . ma ljudi moji bojim se da su Ameri ovaj put preterali i da Rusi vise nece da ih trpe ! spremimo se dolaze vunena vremena !

Pera ložač

26.01.2022 21:38

Pa Vi povucite snage, vi ste se dovukli u njihovo dvorište a ne oni okupatori jedni

Mila

28.01.2022 13:27

A jel’ Rusija trazila da se Nato povuce ?! I sta sad! Ameri trljaju ruke…