POČELA BITKA ZA EVROPU! Angela Merkel odlazi sa scene, niko ne zna šta čeka EU, na mesto evropskog "monarha" udarila TROJICA MOĆNIKA!

Autor: Republika

Svet

02.12.2021

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel večeras se definitivno oprašta od politike posle 16 godina, pa se uveliko spekuliše o tome ko će je naslediti na čelu Evropske unije.

POČELA BITKA ZA EVROPU! Angela Merkel odlazi sa scene, niko ne zna šta čeka EU, na mesto evropskog "monarha" udarila TROJICA MOĆNIKA!

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel, Olaf Šolc, Emanuel Makron i Mario Dragi

Nemačka kancelarka Angela Merkel večeras se definitivno oprašta od politike posle punih 16 godina provedenih na čelu najmoćnije članice Evropske unije (EU), a sada se mnogi pitaju kakva sudbina čeka evropsku porodicu budući da je upravo ta političarka smatrana i liderom čitave Unije. 

Nije bilo potrebno mnogo da se pokrene tema ko bi mogao da je nasledi na čelnoj poziciji evropske zajednice, pa su u medijima sve glasnije počela da se spominju imena francuskog predsednika Emanuela Makrona, novoizabranog šefa vlade u Berlinu, Olafa Šolca, kao i premijera Italije, Maria Dragija

Ipak, analitičari upozoravaju da niko od njih u ovom trenutku nije sposoban za tako težak zadatak s obzirom na mnoštvo nerešenih izazova s kojima se EU suočava - od internih sporova u vezi sa vladavinom prava, do rizika od geopolitičke marginalizacije i posledica Bregzita.

Hvaljena zbog čvrste ruke u vođenju Unije kroz sve krize, Merkelova odlazi s pozornice iako je i dalje veoma popularna, kako kod kuće, tako i u inostranstvu. Tokom 16 godina na dužnosti bila je izložena kritikama jer se tvrdoglavo držala svojih planova uprkos protestima partnera, ali i hvaljena što nije popuštala.

- Angelu Merkel vidimo kao jednu od najznačajnijih političarki u generaciji, kao de facto vođu Evropske unije i vođu slobodnog sveta - rekao je Sebastijan Rajš iz španske poslovne škole IESE, dok mediji podsećaju da je u nedavnom istraživanju Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), 41 odsto evropskih građana reklo da bi, da mogu, glasali za Merkelovu, a 14 odsto njih za Makrona. 

S druge strane, kritičari ističu da je njena politika "stabilnosti”, koja se sastojala u čekanju da krize prođu i davanju prioriteta privrednim interesima čak i u odnosima s Rusijom i Kinom, samo oslabila evropsku integraciju i podsticala inerciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Angela Merkel 

Odlazak Merkelove mogao bi da utaba put drugoj polovini evropskog motora - Makronu - da preuzme kormilo. A čini se da su upravo njemu i zvezde naklonjene: Francuska od januara predsedava EU, a s obzirom na to da na vlast u Nemačkoj dolazi koalicija predvođena socijaldemokratama, čini se da će popustiti i poslovna nemačka disciplina jer izgleda da će najveća evropska privreda put izlaska iz koronakrize tražiti u potrošnji.

- Kancelarkin odlazak može da omogući francuskoj viziji snažne Evrope da se razvije, to je ambicija koju Makron zagovara od dolaska na vlast - rekao je Aleksandre Robinet-Borgomano s Instituta Montenj, dok je Helen Tomspon, analitičarka s Kembridža, uverena na upravo francuski lider vodi u trci za "Merkelin plašt". 

Usred promene vlasti u Berlinu, Makron je nedavno potpisao novi bilateralni sporazum o saradnji s Italijom. Premda ambiciozni 43-godišnji predsednik tvrdi da Pariz ne želi da zameni francusko-nemačku osovinu, sporazum dolazi u trenutku kada se u EU sprovodi preslagavanje snaga nakon Bregzita. Francuskog vođu, međutim, očekuju izbori 2022. uoči kojih jača krajnja desnica.

Kakav god bio njihov ishod, Francuska bi neko vreme mogla da bude zauzeta domaćom politikom, što će joj smanjiti prostor za razvoj grandiozne vizije za Evropu.

Što se tiče Šolca (63), u pitanju je iskusni političar koji je bio član dve vlade Angele Merkel, pa bi upravo on lako mogao da iskoristi priliku da postane i njen evropski naslednik. Ipak, još se ne zna da li će taj iskusni političar, koji se u predizbornoj kampanji prikazivao kao druga Merkelova, kopirajući čak i njene gestikulacije rukama, moći da izađe iz senke moćne zvaničnice i krene radikalnijim putem.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel i Olaf Šolc 

Budući da će obojici ključnih evropskih igrača, i Makronu i Šolcu, verovatno biti potrebno vreme za prilagođavanje, pojavio se novi stub stabilnosti na nekadašnjem dugovima sputanom jugu kontinenta. U pitanju je Mario Dragi, čovek koji je u medijima poznat i kao Super Mario, budući da je tokom mandata na čelu Evropske centralne banke, aktuelni italijanski premijer doneo stabilnost zemlji koja je nekad bila sinonim za politička previranja i skandale.

- Dragi bi mogao da popuni vakuum koji ostavlja Angela Merkel kao graditelj konsenzusa u Evropskom savetu - rekao je Nikoleta Pirozi iz Instituta za međunarodne odnose iz Rima.

On ipak napominje da će mnogo toga zavisiti i od toga da li će li italijanski premijer (74) uspeti da sprovede evropski plan za privredni oporavak.

Analitičari su saglasni, međutim, da je Stari kontinent trenutno pod veoma velikim pritiscima, čemu doprinose i previranja između SAD, Kine i Rusije. 

- Sputana nadmetanjem Amerike i Kine i duboko iznutra podeljena, Evropska unija živi u svetu koji se razlikuje od razdoblja kojim je dominirala Merkel - smatra Helen Tomspon. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading