EVROPU ČEKA SCENARIO IZ PAKLA AKO POČNE RAT! Rusija žestoko odgovorila na pretnje NATO, a reči Sergeja Lavrova uteruju strah u kosti: Nismo daleko od vojne konfrontacije!

Autor: Republika

Svet

02.12.2021

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov burno je reagovao na mnogobrojne napade koji su juče iz prestonice Letonije, Rige, poslali čelnici Alijanse sa samita u tom gradu.

EVROPU ČEKA SCENARIO IZ PAKLA AKO POČNE RAT! Rusija žestoko odgovorila na pretnje NATO, a reči Sergeja Lavrova uteruju strah u kosti: Nismo daleko od vojne konfrontacije!

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov poslao snažno upozorenje Zapadu

NATO Alijansa, čiji su šefovi juče počeli samit u glavnom gradu Letonije, Rigi, poslali su zastrašujuće poruke Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, optuživši ga da kuje plan kako da izvrši invaziju na Ukrajinu, a zatim istakli da će zvanična Moskva platiti visoku cenu ako do toga zaista i dođe. 

Na tako oštre reči nije mogao da ostane nem ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je optužio Alijansu, predvođenu Sjedinjem Američkim Državama, da Evropu vuče u rat koji bi mogao da Starom kontinentu donese scenario iz najgorih košmara.    

- Evropa bi lako mogla da se vrati u stanje vojne konfrontacije, a NATO apsolutno odbija da sluša sve ruske predloge da dođe do deeskalacije - rekao je Lavrov koji prisustvuje samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Stokholmu.       

Prema njegovim rečima, Moskva želi da unapredi stratešku stabilnost na evropskom tlu koja se, kako je istakao, ubrzano pogoršava. 

- NATO ne odustaje od provokacije opasnih incidenata i odbija konstruktivnu diskusiju o problemima. S druge strane, vojna oprema Alijanse se uporno približava granicama Ruske Federacije. Vraća nam se košmarski scenario vojne konfrontacije - naveo je Lavrov.    

Podsetimo, početkom novembra su mnogobrojni zapadni mediji preneli vest o navodnom gomilanju ruskih trupa na ukrajinskoj granici i pripremama za invaziju na Ukrajinu. Iako je Kremlj to negirao, brutalne optužbe sa Zapada su nastavljene i eskalirale su juče neposredno pre i tokom samita u Rigi. 

 

- Moramo da držimo oči širom otvorene i da budemo  realistični kada su u pitanju izazovi koji se stavljaju pred nas. Znamo da je Rusija spremna da upotrebi bilo koju vrstu vojnih sredstava čak i pre nego što bi napala Ukrajinu - rekao je ranije generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Anastasija

03.12.2021 11:08

Da li je moguce da je ovakvu izjavu dao generalni sekretar NATO, tako nesto je mogao da kaze samo covek koji ima "bolestan" um - Moramo da držimo oči širom otvorene i da budemo realistični kada su u pitanju izazovi koji se stavljaju pred nas. Znamo da je Rusija spremna da upotrebi bilo koju vrstu vojnih sredstava čak i pre nego što bi napala Ukrajinu - rekao je ranije generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.