JANŠA POZVAO EVROPSKU UNIJU DA SE UJEDINI PROTIV SI ĐINPINGA! Slovenački premijer ozbiljno udario na Kinu!

Autor: Republika

Svet

16.09.2021

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački premijer Janez Janša žestoko je udario na Kinu, optuživši je da određene članice EU preko inicijative “17+1” baca na kolena, traživši od Brisela jednistvo u suprotstavljanju "kineskoj hegemoniji".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Janez Janša tražio od EU da se ujedini protiv Kine 

Slovenački premijer Janez Janša ozbiljno je udario na Kinu i na njenog predsednika, otvoreno pozvavši Evropsku uniju (EU) da se ujedini i pokaže zube Kini, koju je optužio da sprovodi "sramnu politiku na tlu Starog kontinenta".

Nije prisustvovao susretu sa Sijem

To je otkrilo Janšino pismo, koje datira iz 13. septembra, a u kom je slovenački premijer izrazio snažnu podršku i solidarnost s Litvanijom koja je, podsetimo, u maju obznanila da da napušta inicijativu “17+1”, dogovorenu sa zvaničnim Pekingom, zbog čega se našla na meti žestokog udara iz najmnogoljudnije zemlje sveta. 

Inicijativa “17+1” je bila zamišljena kao mehanizam omogućavanja saradnje zemalja Srednje i Istočne Evrope, među kojima je i Slovenija, sa Narodnom Republikom Kinom. Na taj projekat su mnogi na Zapadu gledali s podozrenjem jer ju je Peking, kako se tvrdilo, koristio za ostvarivanje trgovinske premoći u regiji.  

Koliko je Slovenija bila spremna da se ozbiljno zameri moćnoj sili pokazuje i činjenica da je na poslednji virtuelni sastanak na vrhu “17+1”, poslala ministra spoljnih poslova, a ne premijera, što je bila nedvosmislena poruka jer je s druge strane bio lično Si Đinping.

Što se tiče Litvanije, ona je, napuštajući inicijativu, poručila da EU s Kinom treba da razgovara u formatu “27+1”, odnosno da je neophodno prisustvo svih članica bloka. Nedugo potom je najavila da će dozvoliti Tajvanu da kancelariji na litvanskom tlu da ime Tajvan, a ne Tajpej, kako traži Peking, što je dodatno razbesnilo Kinu koja je u znak odmazde proterala litvanskog ambasadora. Tu odluku je Janša nazvao skandalom. 

Susret s ciljem smišljanja antikineske strategije

Proterivanje litvanskog ambasadora iz Kine i korišćenje trgovine kao oružja u diplomatskom sporu protiv jedne države članice EU vredno je osude koja će imati uticaj na ukupnost odnosa EU i Kine - poručio je Janša i pozvao EU na zajednički stav u suočavanju sa zvaničnim Pekingom.

Pozvao je i svoje koleginice i kolege na neformalni susret u Sloveniji, koja do kraja godine predsedava EU, kad će na dnevnom redu biti odnosi s Kinom.

- Želim da tada osmislimo konkretne korake u našoj budućoj politici prema Kini - naveo je slovenački premijer. 

Slovenački analitičari smatraju da Janša po pitanju odnosa prema Kini gleda prema Vašingtonu i tako utvrđuje politiku, dok se preduzetnici u eks jugoslovenskoj republici nadaju da će, uprkos političkom stavu, moći da grade poslovne odnose sa zvaničnim Pekingom. Ne treba zaboraviti da je kineski Hinsen kupio Gorenje.  

Osuđen jer je novinarke nazvao prostitutkama

Slovenski vrhovni sud u sredu je odbio zahtev Janeza Janše za reviziju presude u slučaju povrede časti i sramoćenja preko Tvitera, kojom je taj političar uslovno osuđen na tri meseca zatvora jer je novinarke optužio za "medijsko prostituisanje".

- Na jednoj stranici na Fejsbuku javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P. Š. Svodnik Milan - napisao je Janša na Tviteru nakon što je 2016. u dnevniku RTV Slovenija objavljen prilog u kom je njegova stranka prozivana za opasne veze s ekstremnom desnicom i pripadnicima radikalnih grupa.

Zbog uvredljivog tvita, za koji su novinarka Evgenija Carl i njena urednica Mojca Šetinc Pašek ocenile da je povredio njihovu čast i dobro ime, protiv istaknutog političara pokrenut je odštetni zahtev na sudu. Dosuđena im je odšteta od po šest hiljada evra, ali i privatne kaznene parnice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading