KORONA I POŽARI KOMBINACIJA KOJA UBIJA! Nova studija otkrila je kako vatrene stihije utiču na PANDEMIJU KOVIDA 19!

Autor: Republika

Svet

17.08.2021

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija studija istraživača sa Univerziteta Harvard pokazala je da vatrene stihije koje besne širom planete već nedeljama unazad imaju veoma jak uticaj na pogoršanje pandemije KOVIDA-19, pa čak izazivaju i lakše širenje oboljenja.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Novo istraživanje o vezi korone i požara izaziva jezu 

Uticajni američki dnevnik Vašington post objavio je da je najnovija studija Univerziteta Harvard pokazala da su požari, koji su u prethodnom periodu besnili na različitim tačkama na planeti, doveli do katastrofalnog uticaja na pandemiju koronavirusa, te da ljudima koji su pozitivni na KOVID-19 simptomi mogu dramatično da se pogoršaju usled delovanja štetnih supstanci otpuštenih u atmosferu usled vatrenih stihija. 

- Istraživanje je pokazalo da izloženost zagađenom vazduhu može da dovede do značajnog porasta procenta obolelih od KOVIDA-19, pa i većeg broja smrtnih slučajeva - navodi Vašington post i otkriva da je taj "trend" zabeležen u Kaliforniji i u Vašingtonu, gde je tokom 2020. značajan broj slučajeva infekcija koronavirusom mogao direktno da se poveže s rastućim procentom štetnih gasova u atmosferi.

Podsetimo, prethodne godine su tim dvema državama besnele vatrene stihije. 

- Sada nam je jasno da je to veoma opasna kombinacija - istakla je Frančeska Dominići, profesorka biostatike na Harvardu i jedan od autora studije, naglasivši da je to veoma zastrašujuće budući da i u ovom trenutku širom sveta besne razorni požari. 

Požari u Americi iz 2020. doveli su do prave dimne oluje koja je u Oregonu i Vašingtonu izazvala strašne posledice.  

Da bi utvrdili vezu između dima od požara i KOVIDA-19 istraživači su sastavili statistički model koji je poredio podatke iz 92 okruga u državama Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu nakon vatrenih stihija koje su besnele između marta i decembra 2020. Samo u te tri države je od koronavirusa umrlo 73.000 ljudi.  

- Došli smo do podatka da je u tim okruzima rast broja obolelih bio dramatičan u odnosu na ostale delove SAD gde nije bilo požara - navedeno je u studiji i istaknuto da dim značajno pogoršava stanje respiratornih organa, posebno kod osoba koje pate od astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća. 

- Usled života u zadimljenim prostorima dolazi i do mentalnih problema, pa mogu da nastupe i ozbiljna stanja poput anksioznosti i depresije - upozoreno je u istraživanju.   

Na pogubnu vezu dima i koronavirusa upozorila je još prolšle godine specijalista za vazduh Kejtlin Keli, koja je istakla da postoje jasni dokazi kako se stanje KOVID-pacijenata značajno pogoršava ukoliko su na bilo koji način izloženi bilo kakvom dimu. 

- Ukoliko neko ima koronavirus i udiše izduvne materije koje se otpuštaju usled požara, može se očekivati pogoršanje stanja. Takođe, dim može da oslabi imunitet i vitalnost respiratornih organa, pa oni postaju osetljiviji na prisustvo KOVIDA-19 - objasnila je Kelijeva i pohvalila novu studiju Harvarda koja je potvrdila ono na šta je ona upozoravala još pre godinu dana. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading