PUTINA IZDAO ČOVEK KOJI JE ZNAO SVE O RUSKIM HIPERSONIČNIM RAKETAMA! Skandal u Rusiji, odavao tajne neprijatelju, ali sumnjiči se i KINA!

Autor: Republika

Svet

13.08.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandr Kuranov, ruski naučnik i generalni direktor Istraživačkog postrojenja za hipersonične sisteme iz Sankt Petersburga, prosleđivao je dokumenta sa svojim istraživanjima stranim državljanima zbog čega je odmah reagovala FSB.

Republika

Foto: Hypersonic Systems Research Institute, Tanjug/AP

Putina izdao Aleksandr Kuranov

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je hapšenje Aleksandra Kuranova (73), generalnog direktora Istraživačkog postrojenja za hipersonične sisteme iz Sankt Petersburga, stručnjaka za navedenu tehnologiju, zbog optužbi da je već duže vreme odavao najčuvanije tajne Ruske Federacije o njenom oružju.

Ko je Kuranov?

Reč je o čoveku koji je predvodio program iz vremena Sovjetskog saveza, Ajaks. Na njemu je radio još od 1970-ih i bio je jedan od najvrednijih ruskih naučnika u toj oblasti.     

Prema navodima agencije Tas, Kuranov je osetljive dokumente označene vojnom tajnom predao stranom državljaninu neimenovane zemlje, zbog čega je reagovala ruska Savezna sigurnosna služba (FSB) i odmah ga uhapsila. 

- Radilo se o podacima s projekta na kojem je Kuranov radio duže vremena - navodi Interfaks i podseća da hipersonična tehnologija, inače, omogućava brzinu leta puno veću od brzine zvuka.

 

 

Drugi izvor, međutim, navodi kako je Kuranov sastančio s predstavnicima drugih zemalja i slobodno im prosleđivao informacije koje je posedovao. 

- Predstavnici SAD i Kine su pokazivali poseban interes za rusku hipersoničnu tehnologiju, posebno za Ajaks - navodi Moskou tajms.    

FSB je za Kuranova zatražio dvomesečni pritvor s obzirom na osetljivost situacije, a taj slučaj, inače, dolazi nakon niza špijunskih afera gde su brojne zapadnjačke zemlje proterale ruske diplomate uz optužbe da su prikriveni agenti ruskih sigurnosno-obaveštajnih službi.

Slični slučajevi događali se i ranije 

Osim toga, u aprilu ove godine se dogodio sličan slučaj kada je stručnjak za avijaciju iz Moskve optužen za prenošenje osetljivih informacija po pitanju tehnologije na kojoj je radio. Rojters spominje kako je niz ruskih naučnika, vojnika i službenika poslednjih nekoliko godina optuženo za slične prestupe usled pogoršavanja odnosa Rusije i Zapada zbog aneksije Krima 2014.  

Spominje se, takođe, kako se brojni slučajevi špijunske prirode održavaju iza zatvorenih vrata zbog tajnosti predmeta, a retki od njih izađu u javnost s većim detaljima. Kritičari ruske vlade neretko ovakve slučajeve, koji mogu rezultirati zatvorskom kaznom i do 20 godina, nazivaju farsičnim i podložnim manipulacijama, obzirom na to da se ročišta i suđenja održavaju u tajnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
DUSAN

13.08.2021 13:36

ZATO SU KAUBOJI NAJAVILI DA I ONI PRAVE SUPER SONICNE RAKETE