PUTIN ŽESTOKO ZAPRETIO ZAPADU: UDARILI STE NA JEDINSTVO PRAVOSLAVLJA I PROTIV NAS UPOTREBILI AGRESIJU: To vam neće proći, Rusi i Ukrajinci su jedan narod!

Autor: Republika

Svet

13.07.2021

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je tekst s naslovom "O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca" u kom je Zapadu održao lekciju iz istorije i poručio svima onima koji pokušavaju da zavade bratske narode "da im to nikad neće uspeti s ruskim saveznicima", naglasivši i to da sve više postaje uveren da Ukrajini "Donjeck nije potreban".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin napisao je tekst s naslovom "O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca", koji je objavljen na službenoj stranici Kremlja, a u kom je on do detalja obrazložio svoj nedavni komentar tokom emisije "Direktna linija" da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, budući da je nakon te izjave dočekan na nož kako u vrhuški vlasti bivše republike SSSR, tako i na Zapadu. 

Zbog toga je rešio da sve oni koji su zaboravili istoriju, ili je možda nikad nisu ni znali, podseti na koji su način tokom stotina godina unazad narodi na prostorima Rusije i Ukrajine živeli. 

Odmah ću naglasiti da zid, koji se poslednjih godina pojavio između Rusije i Ukrajine, između delova u biti istog istorijskog i duhovnog prostora, smatram velikom zajedničkom nesrećom, tragedijom - naglasio je Putin na početku teksta, a zatim nastavio komentarom da je to to, pre svega, posledica sopstvenih grešaka napravljenih u različito vreme.

- Ali to je, takođe, rezultat svrsishodnog rada onih snaga koje su uvek nastojale da potkopaju naše jedinstvo. Formula koja se primjenjuje od pamtiveka - zavadi pa vladaj. Nije to ništa novo. Otuda pokušaji da se igra na nacionalno pitanje, da se seje nesloga među ljudima. I kao superzadatak - podeliti, a zatim delove jedne nacije okrenuti jedne protiv drugih - naglasio je ruski predsednik. 

Prema njegovim rečima, strani faktori su udarili na duhovno i jedinstvo pravoslavlja. 

- Kao i u doba Litvanske vlasti, započeli su novo crkveno razgraničenje. Ne skrivajući da su sledili političke ciljeve, sekularne vlasti su se grubo umešale u crkveni život i dovele stvar do podele, do zauzimanja crkava, do prebijanja sveštenika i monaha. Pre tri godine, na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja stvorena je raskolnička struktura - Pravoslavna crkva Ukrajine, nastala spajanjem dve otpadničke grupacije. Nova crkva je dobila tomos autokefalije od patrijarha Vartolomeja - podsetio je Putin, a zatim nastavio: 

- Pravoslavnu crkvu Ukrajine su priznali i prvojerarsi crkava Aleksandrije i Grčke, a 2020. godine i kiparska crkva. Kao odgovor, Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa Carigradskom patrijaršijom i onim primatima i episkopima u drugim pomesnim crkvama koji su prihvatili ukrajinski raskol - uključujući poglavara Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa Atine i cele Grčke Jeronima i arhiepiskopa Hrizostoma sa Kipra - naglasio je on. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vaseljenski patrijarh Vartolomej I potpisao je autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve 2019. 

Ruski predsednik je zatim detaljno razložio istorijske podatke navodeći da su "i Rusi, i Ukrajinci i Belorusi naslednici Drevnog Rusa, podsećajući i da je vremenom pojam "Ukrajina" počeo da se koristi češće u smislu "periferija", kako je zabeleženo u XII veku, dok je "Ukrajinac" bio "čuvar granice".

- I u sovjetskom razdoblju su oni rođeni u Ukrajini zauzimali izuzetno važne, pa i najviše položaje u vođstvu ujedinjene države. Dovoljno je reći da su gotovo 30 godina Nikita Hruščov i Leonid Brežnjev, čije su partijske biografije najuže povezane s Ukrajinom, bili na čelu Komunističke partije SSSR - istakao je predsednik i dotakao se i teme Krima, za koji je naveo kako je to poluostrvo 1954. iz Ruske sovjetske republike prebačeno u Ukrajinsku "što je bilo grubo kršenje tadašnjih pravnih normi".

Šef Kremlja se zatim dotakao sadašnjosti i posledica po Ukrajinu nakon što je "odlučila" da okrene leđa Ruskoj Federaciji, naglasivši i da je sve više uveren da bivšoj republici SSSR Donjeck više nije potreban. 

- Od 1991. do 2013. Ukrajina je u budžetu uštedela više od 82 milijarde dolara samo zahvaljujući niskim cenama koje je dobijala za gas, a danas joj se dug od 1,5 milijardi dolara, koje bi trebalo da plati Rusiji za tranzit našeg energenta u Evropu, bukvalno zalepio. Da su ekonomski odnosi naših zemalja bili sačuvani, pozitivan učinak za Ukrajinu bi se merio u desetinama milijardi dolara. A sada je ta zemlja u položaju dobrovoljnog taoca tuđe geopolitičke volje. Korak po korak, ona je uvučena u opasnu geopolitičku igru koja je trebalo da je pretvori u barijeru između Evrope i Rusije, u mostobran protiv Rusije. Neizbežno, nastupilo je vreme kad koncept “Ukrajina nije Rusija” više ne zadovoljava. Sada se traži "protiv Rusija", koju nikad nećemo prihvatiti - poručio je Putin odlučno i istakao kako je najodvratnije to što su Rusi u Ukrajini prisiljeni, ne samo da se odreknu svojih korena i pokolenja, već i da veruju da im je Rusija neprijatelj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko dodatno je naneo štetu odnosima na relaciji Moskva-Kijev

- Ne bi bilo preterano reći da je put prema nasilnoj asimilaciji, prema stvaranju etnički čiste ukrajinske države, agresivno raspoložene prema Rusiji, po svojim posledicama uporediv s upotrebom oružja za masovno uništenje protiv nas - smatra ruski predsjednik.

A zatim sledi zaključak teksta. 

- Uveren sam da je stvarni suverenitet Ukrajine moguć samo u partnerstvu s Rusijom… Uvek smo bili zajedno i bićemo višestruko jači i uspešniji. Jer smo jedan narod. Danas neki te reči doživljavaju kao neprijateljstvo. Neka ih tumače kako žele. Reći su samo jedno: Rusija nikad nije bila i nikad neće biti "protiv-ukrajinska". A šta će biti Ukrajina, to je na njenim građanima da odluče - poručio je Putin. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading