PUTIN JE BAJDENU PREDLAGAO NEŠTO POTPUNO NEOČEKIVANO, ALI JE AMERIKANAC OSTAO NEM! Otkrivamo šta je trebalo da piše u deklaraciji zaključenoj u Ženevi!

Autor: Republika

Svet

14.07.2021

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin želeo je da se u završnoj deklaraciji njegovog samita sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, održanom u Ženevi 16. juna, nađe jedna odrednica koja je od krucijalne važnosti za čitav svet.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Vladimir Putin na samitu u Ženevi 

Ruski predsednik Vladimir Putin, kog zapadna javnost uporno pokušava da predstavi kao zlikovca i čoveka sklonog agresiji i izazivanju konflikata, insistirao je na samitu sa američkim kolegom Džoom Bajdenom u švajcarskom gradu Ženevi, održanom 16. juna, da se na kraju završne deklaracije njihovog sastanka unese jedna tačka koja je iznenadila čitav svet. 

Naime, šef Kremlja je želeo da zaključak razgovora bude da Rusija i SAD nikad ne uđu u "bilo kakav rat", ne samo nuklearni, ali je američki lider to odlučio da ignoriše, te je u dokumentu ipak raspon potencijalnih sukoba ograničen samo na nuklearni. 

Važan detalj sa sastanka, koji su mnogi nazvali istorijskim, otkrio je novinarima izvor u ruskoj delegaciji koja se nalazi na samitu Šangajske organizacije za saradnju, prenosi Sputnjik.  

Prema njegovim rečima, Moskva je želela da se saopštenju unese konstatacija da se ne sme dozvoliti, ne samo nuklearni rat sa SAD, već i svaki drugi konflikt, uzimajući u obzir rizike koji mogu da prerastu u sukob širokih razmera između Rusije i SAD.

- Dve strane su se ipak zaustavile na tome da je nedopustiv samo nuklearni rat, a ruska delegacija je izrazila nadu da SAD nemaju planove za pokretanje konflikta sa Rusijom uz pomoć konvencionalnog naoružanja - naveo je izvor. 

Ruska strana je saopštila na sednici da Vašington već dugo vremena uništava sistem kontrole naoružanja, između ostalog SAD su izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i Sporazuma o otvorenom nebu. Istovremeno je istaknuto da je "zahvaljujući odgovornoj poziciji administracije Džozefa Bajdena sačuvan Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju" koji je produžen za još pet godina.

Putin odgovorio kritičarima njegovog autorskog teksta 

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovorio je svim kritičarima koji su ga napali nakon što je u medijima osvanuo njegov autoriski tekst o rusko-ukrajinskim odnosima, u kom je on ponovio stav da su dva naroda u suštini jedan, zbog čega je mnogo puta napadan. 

- Sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom razgovarao sam o ovoj temi. On mi je rekao da kada igramo hokej i jedan se naljuti na drugog, nešto nam u nama kaže, partner pogreši, ali u duši vičemo: 'Ma šta ti je, zar nisi shvatio? Šta, ti nisi Rus? - izjavio je Putin za televiziju "Rusija 24", aludirajući na nepobitnbu činjenicu da se Rusi, Ukrajinci i Belorusi decenijama unazad osećaju kao pripadnici jednog naroda.

Prema njegovim rečima, "to se javlja po automatizmu, iz duše, iz srca".

- Trojstvo nigde nije nestalo, niti će nestati, ma koliko se neko trudio - istakao je ruski lider.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading