OTKRIVENE RAZMERE POŽARA U GRČKOJ! Narod očajan: IZDALI STE NAS, izgubili smo sve za šta smo radili 30 godina!

Autor: Republika

Svet

13.08.2021

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požari koji već drugu nedelju besne na jugu Grčke ostavili su zastrašujuću pustoš, zbog čega je premijer Kirijakos Micotakis optužen da je narod na Eviji ostavio na cedilu, dodatno razbesnevši građane komentarom: "Izgorele su samo kuće"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Požari u Grčkoj uništili na desetine hiljada hektara šume 

Zastrašujući požari koji već drugu nedelju zaredom ostavljaju neviđenu pustoš na jugu Grčke, pre svega na Peloponezu i na ostrvu Evija, uništili su čak 65.000 hektara šume i na stotine kuća i poslovnih objekata, a prema poslednjim informacijama, stradale su dve osobe.   

Jedan civil je izgubio život na ostrvu Eviju nakon što nije stigao da se evakuiše, dok je drugi muškarac stradao dok je pomagao vatrogascima u pripremi protivpožarne zaštite. Dvojica povređenih vatrogasca još su na oporavku u bolnici. 

Iako je taj broj žrtava daleko manji od stravične vatrene stihije koja je pre tri godine na jugu zemlje izazvala tragediju neviđenih razmera, budući da je stradalo više od 100 ljudi, nesrećni narod koji je sada izgubio sve za šta je godinama radio, ipak je nastavio da optužuje vlasti u Atini da nisu adekvatno odgovorili na pošast.

Oni, naime, tvrde da su funkcioneri, zajedno s premijerom Kirijakosom Micotakisom, stavili u drugi plan ostrvo Eviju i gašenje požara na njoj, kako bi spasli okolinu Atine jer su dve vatrene stihije buknule gotovo istovremeno. 

- Mešaju se bol, tuga, bes i ljutnja kada shvatite da se posao koji ste započeli pre 38 godina u samo pola sata pretvorio u pepeo... Zaista se ne može ni opisati kakav je osećaj - rekla je Zoe Harasti, vlasnica izgorele pekare u selu Rovies na Eviji, gde je sinoć konačno pala kiša i donela delimičnmo olakšanje već iscrpljenim vatrogascima.    

 

Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer Kirijakos Micotakis na udaru 

Međutim, premijer Micotakis je branio odluke svojih ljudi, ali se i izvinio zbog zakasnele reakcije na Eviji. 

- Izvući ćemo pouku za slične buduće situacije, ali naše hitne službe su uspele da spasu ljudske živote, što je bio prioritet. Naša politika organizovane evakuacije je uspela. Kuće su izgorele, ali nijedna zajednica nije uništena - rekao je Micotakis na konferenciji za novinare i dodatno razbesneo narod sa Evije koji je ostao bez krovova nad glavom. 

- To su njemu samo kuće - istakla je Harastijeva. 

Micotakis je obećao i da će zemlja nabaviti više protivpožarnih aviona, ali i izvršiti reviziju upravljanja šumarstvom u državi. On je odobrio paket pomoći u iznosu od 500 miliona evra i obećao brze isplate. Optimističan je u pogledu izgleda za privredni rast u ovoj godini i u razdoblju do izbora 2023. 

- Podaci o zaradi od turizma ove godine su ohrabrujući, pa je moguće da Grčka ove godine i premaši ciljeve - naglasio je on. 

Međutim, situacija sa požarima u Grčkoj je daleko od dobre jer je, nakon što je vatra delimično stavljena pod kontrolu na Eviji, ponovo buknuo zapadni deo poluostrva Peloponeza. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nedja

13.08.2021 08:58

Narodu su kuće najvažnije.