EVROPSKA UNIJA UDARILA NA KINU, STVARA ALTERNATIVU PROJEKTU POJAS I PUT: Ne smemo da kao Crna Gora zapadnemo u DUŽNIČKO ROPSTVO!

Autor: Republika

Svet

14.07.2021

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri spoljnih poslova 27 članica Evropske unije dogovorili su da Evropska komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen osmisli program koji bi kinesku inicijativu "Pojas i put" stavio u drugi plan, a strategija je već dobila radni naziv - "Globalno povezana Evropa".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen dobila zadatak da osmisli alternativu moćnom projektu Si Đinpinga  

Evropska unija (EU) rešena je da udari na Kinu i zaustavi njen uticaj na Starom kontinentu, pa je u skladu sa tim donesena odluka o stvaranju alternative megaprojektu kineskog predsednika Si Đinpinga "Pojas i put", na čemu će raditi Evropska komisija (EK) na čelu s predsednicom tog tela, Ursulom fon der Lajen. 

Reč je, naime, o planu da EU razradi program finansiranja izgradnje velikih infrastrukturnih projekata širom sveta i u tu svrhu su ministri spoljnih poslova 27 država članica Unije juče zadužili Evropsku komisiju da smisli naziv i popis projekata za takvu evropsku alternativu kineskoj inicijativi. Radni naziv projekta je u ovom trenutku "Globalno povezana Europa".  

- Evropska alternativa želi da izbegne scenario kakav se događa u Crnoj Gori, koja je trenutno možda najvidljiviji primer upadanja neke zemlje u "dužničku klopku". Crna Gora je, naime, 2014. od te zemlje pozajmila milijardu američkih dolara za gradnju autoputa, čiji su izvođači kineske kompanije, ali sada ne može da vraća dug. Ugovor je potpisan po mnogo nepovoljnijim uslovima nego klasični kreditni aranžmani sa zapadnim, tržišno orijentisanim bankama - navodi Večernji list.  

Inače, crnogorska vlada na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem sada pokušava da se izvuče iz nepovoljnog aranžmana s kineskom EXIM bankom tako što ima plan da reprogramira dug novim aranžmanima s američkim i evropskim bankama.

Kako se ističe u strategiji EU, putem stvaranja alternative kineskom modelu krenula je Amerika pod vođstvom Džoa Bajdena, stavljajući veći fokus svih zapadnih demokratija na ulaganja u infrastrukturne projekte širom sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova

- Vidimo da Kina koristi ekonomske i finansijske alate kako bi povećala svoj politički uticaj u svetu. Nema puno koristi od toga da samo žalimo zbog toga. Moramo ponuditi alternativu - rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas uoči početka jučerašnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove u Briselu. 

Podsetimo, kinesku inicijativu "Pojas i put" pokrenuo je pre osam godina predsednik Si Đinping i Kinezi su kroz nju pokrenuli infrastrukturne projekte u šezdesetak zemalja svijeta. Projekti su ukupno vredni 2.500 milijardi američkih dolara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading