OTKRIVENO ŠTA ĆE PUTIN TRAŽITI OD BAJDENA NA SASTANKU U SREDU! A evo zašto je lider Amerike odustao od zajedničke konferencije U POSLEDNJI ČAS!

Autor: Republika

Svet

13.06.2021

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin govorio je o očekivanjima pred samit sa kolegom iz SAD, Džoom Bajdenom, ne komentarišući odluku američke administracije da njih dvojica nakon sastanka jedan na jedan ne održe zajedničku, već odvojene konferencije za medije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Džo Bajden se sastaju u sredu u Ženevi 

Ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu na platformi "Smotrim" otkrio kakva su njegova očekivanja od prvog susreta sa novoizabranim predsednikom SAD Džoom Bajdenom, koji je zakazan za sredu 16. juna u Ženevi, i to nedugo nakon što su mediji širom sveta objavili vest kako je lider Amerike u poslednjem momentu ipak odustao od zajedničke konferencije sa šefom Kremlja, podstakavši brojne spekualacije zbog čega se to dogodilo. 

Uoči samita na najvišem nivou obe strane uvek pokušavaju da smanje negativnu retoriku kako bi stvorile odgovarajuću povoljnu atmosferu za rad. Tu nema ničeg posebnog, iako SAD na tome sada insistiraju. Ne treba se ničim zavaravati. To je profesionalni pristup, mi sa svoje strane takođe to radimo - poručio je Putin i naveo da je zato jedino očekivanje Rusije da se sa Amerikom uspostavi direktan dijalog i stvori mehanizam koji zaista funkcioniše u oblastima u kojima postoji obostrani interes.

- Pitanja od zajedničkog interesa su strateška stabilnost, tema regionalnih sukoba, mere zaštite životne sredine i briga o životnoj sredini uopšte, u globalnom smislu, kao i saradnja u oblasti ekonomije - istakao je ruski predsednik, a prenosi Sputnjik, i dodao da ako se posle sastanka stvore mehanizmi za rad u svim tim oblastima, to će biti dobro za sve i značiće da susret nije bio uzaludan.

U međuvremenu su Bajdenovi saradnici otkrili kako je američki predsednik odlučio da u sredu s ruskim kolegom ne održi zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka, što su mnogi shvatili kao njegov strah od potpunog poraza. 

To je prvi primetio analitičar američkog lista "Njujork tajms", koji je istakao kako se Vašington odlučio na taj korak "jer je još sveže sećanje na fijasko koji je od Putina u Helsinkiju pretrpeo Donald Tramp". Sličnog je mišljenja i ruski senator Aleksej Puškov, koji je to objavio na Tviteru. 

- Bajden se nije usudio na zajedničku konferenciju za novinare s Putinom - boji se da ne izgubi od šefa ruske države. To neće povećati Bajdenov autoritet: svima je jasno ko ima nadmoć u tom tandemu. I samo to već govori o karakteru samita. Za SAD to nije način da se srede odnosi, već politički dvoboj - napisao je Puškov.

 


S druge strane, list Njujork tajms podseća da je na samitu 2018. Tramp doveo u sumnju rezultate do kojih je u vezi s navodnim mešanjem Rusije u američke izbore 2016. došla američka obaveštajna služba čime je, kako se tvrdi, "pružio mogućnost Putinu da širi laži". To je izazvalo burne reakcije u američkim političkim krugovima, a senator Džon Mekejn je tada rekao da je to bilo jedno od najsramotnijih istupanja nekog američkog predsednika.

Odluka o odvojenoj konferenciji za medije ima za cilj, piše američki dnevnik, da ruskog lidera liši međunarodne platforme koju je imao 2018. u Helsinkiju.

 

   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading