EVROPA BLOKIRALA IZVOZ VAKCINE U AUSTRALIJU: Unija tvrdi da AstraZeneka nije ispunila svoje obaveze!

Autor:

Svet

04.03.2021

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

AstraZeneka je zatražila dozvolu vlasti za izvoz 250.000 doza iz fabrike Anagni blizu Rima. Italijanska vlada je to odbila da uradi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vakcina AstraZeneka

Evropska komisija i Italija blokirale su isporuku AstraZenekine vakcine za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Evropskom unijom, objavila su u četvrtak dva izvora.

Prema tim izvorima, AstraZeneka je zatražila dozvolu italijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz fabrike Anagni blizu Rima, prenosi Jutarnji.hr.

Italijanska vlada odbila je da da dozvolu, a Evropska komisija u tome ju je podržala, rekli su izvori.

Evropska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza vakcina protiv kovida-19.

Blok je u januaru uspostavio registar za praćenje izvoza vakcina u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem kako bi pratio ispunjava li ta laboratorija svoje ugovorne obveze prema EU.

Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konsultaciji s Evropskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan EU ako blok veruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU.

AstraZeneka nije još isporučila Evropskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 miliona srezala na 40 miliona doza pravdajući to smanjenje poteškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su vakcine proizvedene u EU prodate zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje njihovog izvoza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading