MUGABE ZATOČEN U VILI KOJU SU GRADILI SRBI?!

Autor:

Svet

16.11.2017

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vremešni vođa Zimbabvea Robert Mugabe (93), kog je između utorka i srede vojska svrgnula posle 37 godina vladavine, zatočen je u prestonici Harareu u svojoj vili "Plavi krov", za koju se navodi da ju je svojevremeno gradila srpska kompanija "Energoprojekt".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Srbiju smatra prijateljem: Robert Mugabe

Reč je o rezidenciji vrednoj na desetine miliona dolara, koju je firma iz naše zemlje radila po projektu iz Kine, a koja je samo jedna od građevina u Zimbabveu za čiji nastanak Srbi mogu da se pohvale.

Razlog za to je, između ostalog, činjenica da su odnosi između naše države i te afričke zemlje intenzivni još od vremena Jugoslavije i Josipa Broza Tita, kome se Mugabe izuzetno divio i čijoj je sahrani zato i prisustvovao.

RepublikaFoto: youtube.com/ luxurymansions
Tekst potpisa

Koliko Mugabe ceni Srbiju, pokazuje i njegova izjava koju je našim medijima dao 2014.

- Jednom je to bila Jugoslavija, a je sada Srbija - jedina zemlja koju mi smatramo istinskim prijateljem u svetu - rekao je tada Mugabe, koji je, takođe, otvoreno govorio i kako mu je Tito bio inspiracija u najtežim trenucima u životu i karijeri.

Kontroverzna Mugabeova žena uhapšena je sa njim iako se spekulisalo da je pobegla u Namibiju

- Bio mi je inspiracija kada sam razmišljao koji je najbolji put da izaberem, posebno nakon naše krucijalne bitke za slobodu. Često sam razmišljao šta bi u ovoj situaciji uradio Tito - čuvena je Mugabeova rečenica iz intervjua u kojima je otkrivao detalje borbe Zimbabvea za kolonijalnu nezavisnost od Britanije, a koju je on predvodio.

Mugabe je trenutno u rezidenciji u pritvoru sa dvojicom ministara, Džonatanom Mojom i Sejvjorom Kasukuvereom, kao i kontroverznom suprugom Grejs (52), iako se spekulisalo da je ona ubrzo nakon napada vojske pobegla u Namibiju. Mugabe, inače, odbija da ode s vlasti uprkos žestokim pritiscima, pa čak i činjenici da je juče i Kina priznala njegovo svrgavanje.

Mugabe je bio očaran Titom i govorio je da mu je on bio glavna inspiracija u najtežim bitkama koje je u svojoj zemlji vodio za slobodu

- Insistira se na tome da Mugabe odsluži do kraja predsednički mandat, što bi trebalo da se dogodi naredne godine jer je poslednji put reizabran za predsednika 2013. godine - navode mediji i dodaju da u pregovorima između Mugabea i vojske Zimbabvea, koju predvodi dosadašnji potpredsednik Emerson Mnangagva (75), posreduje jedan katolički sveštenik.

- Mugabe tvrdi da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu-PF - prenosi Rojters.

Podsetimo, nakon što je vojska okupirala ulice Hararea, svetom je odjeknula vest da je Mugabe, kog Zapad optužuje da je jedini preživeli diktator, svrgnut vojnim pučem. Međutim, najviši armijski funkcioneri juče su saopštili da nije reč o vojnom udaru, već uklanjanju s vlasti ljudi koji su uništili zemlju i uveli je u korupciju. Naime, Mnangagva, koji je organizovao napad na predsednika, smenjen je prethodne nedelje kako bi na njegovo mesto bila postavljena prva dama Zimbabvea Grejs.

Raskoš na svakom koraku
- Mugabeova rezidencija je dobila nadimak "Plavi krov" jer je sačinjen od specijalnih plavih pločica donesenih iz Šangaja
- vila ima 25 soba i nalazi se na placu od 44 ara, na kom su napravljena i dva veštačka jezera
- nekoliko miliona je uloženo u radarski sistem za bezbednost imanja
- svi prilazi rezidenciji su nedostupni običnim ljudima
- navodno je koštala 30 miliona dolara

Veruje se da je upravo to razlog što je vojska krenula za Mnangagvom, inače čuvenim veteranom ratova za slobodu Zimbabvea. Zbog toga se, takođe, smatra da je Mugabeu žena i došla glave jer je, osim žudnje za vlašću, godinama poznata i kao osoba koja je uklanjala političke protivnike svog supruga i nekontrolisano trošila državni novac na luksuzni život. Zato je i dobila nadimak Guči Grejs.

Inače, "Energoprojekt" je 1985. gradio u Zimbabveu i Konferencijski centar, u kom je naredne godine održan Samit Pokreta nesvrstanih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading