Pozadina hapšenja bivšeg Trampovog stratega: Kinezi došli glave Benonu

Autor:

Svet

22.08.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiv Benon, bivši savetnik u predizbornoj kampanji iz 2016. američkog predsednika Donalda Trampa, koji je uhapšen zbog pronevera dela od 25 miliona dolara, prikupljenih za izgradnju zida između SAD i Meksika, radio je na rušenju vlade u Pekingu, i to bi mogao da bude pravi razlog akcije američkih federalnih vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stiv Benon

Benon je posle saslušanja pred sudijom na Menhetnu pušten na slobodu uz kauciju od pet miliona dolara. U okviru uslovne slobode zabranjeno mu je putovanje privatnim avionima, jahtama ili brodovima bez odobrenja suda. Zanimljivo je da je Benon baš uhapšen na jahti i to luksuznom plovilu od 46 metara "Ledi Mej". Megajahta, vredna 28 miliona dolara, ukotvljena kod obale Konektikata, pripada kineskom milijarderu i disidentu koji se zove Guo Vengui, koji je Benonov poslovni partner, ali i više od toga pošto zajedno rade protiv aktuelnih kineskih vlasti. Na Jutjubu se nalazi snimak sa jahte na kojem Guo grli Benona dok ovaj napada Komunističku partiju Kine. U junu ove godine Guo i Benon su objavili osnivanje nečega što su nazvali Federalna država Nova Kina (Federal State of New China), inicijative čiji je cilj svrgavanje kineske vlade.

Pare za zid rasipao na lične troškove

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stiv Benon sa predsednikom SAD

Benon je optužen da je zajedno sa trojicom saučesnika prevario hiljade donatora u vezi sa kampanjom "Izgraditi zid". On je stotine hiljada dolara potrošio na lične troškove, dok je njegov saradnik Brajan Kolfejdž potrošio 350.000 dolara na estetsku hirurgiju, luksuzni terenac, golf opremu, obnovu kuće, nakit, plaćanje poreza i isplatu duga na kreditnoj kartici.

MISTERIOZNA SMRT TAJKUNA

Benon i Guo su 2018. godine optužili Komunističku partiju Kine da je organizovala ubistvo drugog odbeglog kineskog tajkuna Vanga Đijana, suosnivača "HNA grupe" vredne 230 milijardi dolara koji je do smrti bio jedan od najbogatijih Kineza, a koji je stradao padom sa litice tokom putovanja po Francuskoj u julu te godine. NBC njuz navodi da su Benon i Guo povezani sa "GTV medija grupom", kompanijom u kojoj je nekadašnji Trampov strateg jedan od važnijih direktora. Ta kompanija je privlačila investitore obećanjima da pokreće platformu za deljenje video-snimaka, sličnu Jutjubu, a jedan od investitora je prijavio da je prevaren i da nikada nije dobio obećane akcije, zbog čega je i FBI pokrenuo istragu protiv Benonovog partnera. Hapšenje Benona moglo bi tako da bude samo uvod u akciju protiv Gua, koja bi odgovarala i američkim vlastima, ali još više Pekingu.

 

 

 

GUO OPTUŽEN ZA SILOVANJA

Milijarder Guo, koji koristi i ime Majls Kvok i na društvenim mrežama se hvali skupim automobilima, misteriozna je ličnost, pošto, s jedne strane, važi za borca protiv korupcije Komunističke partije Kine, a s druge, protiv njega su tužbe podnosili drugi kineski disidenti. Jedna od žena koja je ranije radila u njegovoj kompaniji tvrdi da ju je više puta silovao, a bivši Trampov savetnik Sem Nanberg kaže da Guo koristi "naizgled neizmerna finansijska sredstva" i moć da bi blatio neprijatelje poput njega.

Tramp pod kontrolom Kine?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Nakon Trampovog ulaska u politiku i kandidovanja na predsedničkim izborima 2016. pojavile su se priče da je američki milijarder koji je četiri puta podnosio zahtev za korporativni bankrot (1991, 1992, 2004. i 2009), zbog ekonomskih nedaća pao pod kontrolu Kine, koja je finansijski spasla njegovu korporaciju. To je brzo zaboravljeno pošto su usledile optužbe demokrata da je Trampu Rusija, zemlja koja je ekonomski značajno slabija, pomogla u pobedi nad Hilari Klinton.

Poznati kineski disident Hongkuan Li, jedan od učesnika protesta na trgu Tjenanmen 1989, tvrdi da je Guo gangster pod kontrolom kineskih komunista, a sumnju pobuđuje i to što je Guo nakon propale pobune u Pekingu te godine, u kojoj je i sam učestvovao, zbog čega mu je brata ubila policija, u naredne dve decenije stekao ogromno bogatstvo u građevinarstvu, za šta je obično potrebna dobra povezanost sa vlastima.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading