Programer Jan izjavom zaprepastio svet: Situacija u Britaniji kao pred slom Jugoslavije!

Autor:

Svet

12.01.2019

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uspešni programer sa prostora Balkana čiji identitet list Gardijan nije želeo da objavi iz bezbednosnih razloga, već ga imenuje samo kao Jana (42), otkrio je da je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo jer se situacija u toj zemlji toliko zaoštrila da sve izgleda kao pred slom Jugoslavije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema rečima tog čoveka, na našim prostorima je na svojoj koži osetio šta je ozbiljna društvena kriza i iz tih razloga je otišao na britansko tlo, ali tamo ga je godinama kasnije zadesila ista situacija, i to zbog aktuelnih pokušaja Britanaca da na što bezbolniji način izađu iz Evropske unije.

- Otišao sam nakon deset uspešnih godina zbog nesigurnosti i bezumnog plemenskog ponašanja uzrokovanog britanskom odlukom da napusti EU. Zbog toga je funta toliko pala da mi je ubila posao u sferi IT. Porasli su mi troškovi saradnika koje angažujem u Rumuniji i Indiji, a istovremeno je rasla i nestabilnost. Odluku da se preselim s porodicom sam ipak doneo teška srca, otkazao sam hipoteku i ugasio preduzeće. Da ne pominjem što sam počeo da se osećam neželjenim. Sada smo u Švajcarskoj, gde smo prebacili celu životnu ušteđevinu - započeo je svoju priču Jan, da bi ubrzo žestoko opleo po situaciji koja je nekada vladala na našim prostorima.

- Neverovatno mi je da Britanija svojom odlukom o "više kontrole" zapravo ide u smeru u kom je Srbija išla 1988. - naglasio je Jan, aludirajući na činjenicu da će London po izlasku iz Unije morati mnogo više da radi na zaštiti tržišta tako što će ga zatvarati, a što će, samim tim, značiti i potrebu da država više interveniše.

- Bilo mi je neverovatno da nisam mogao da sačuvam svoj posao iako sam sarađivao i sa kompanijama poput američkog "Epla". Donosio sam značajan prihod u Britaniju - istakao je još Gardijanov sagovornik i posebno naveo kako se na sve to osetio nepoželjnim zbog porasta nacionalizma u zemlji za koju nikada nije verovao da će joj se to dogoditi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej

- Dobro pamtim kakve su posledice tog nacionalističkog ponašanja - dodao je on i rekao kako nije siguran šta će se dalje dešavati sa britanskim bankarskim sektorom, koji je već počeo otežano da funkcioniše zbog zatvaranja ka ostatku Evrope.

Osim toga, podsetimo, Britanija ima i velikih graničnih problema s obzirom na to da Severna Irska ne priznaje odluku referenduma o otcepljenju od EU, a da granica između nje i Irske ni dan-danas nije rešena. U skladu sa tim, nedavno je javljeno da je London podigao na noge na stotine policajaca, čiji je zadatak da u narednim danima obezbeđuju prostor između dve Irske u slučaju izbijanja nasilnih nemira.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading