Milov rođak uhapšen zbog napada na sveštenika

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.01.2020

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikšićanin Uroš Kaluđerović (67) uhapšen je zbog fizičkog napada i vređanja sveštenika Mirka Vukotića, saopšteno je iz Uprave policije.

Milo Đukanović

Sveštenik je napadnut ispred gradske kapele u Nikšiću, oko podneva, na Trgu Šaka Petrovića, uz pretnje i psovke.

Svedoci kažu da je napadač vređao vernike i SPC.

Kako je navedeno, Vukotić je rekao policajcima da nikada nije video tog čoveka.

- Kad sam ga pitao ko je i zbog čega se tako ponaša usledio je udarac - rekao je sveštenik.

Policija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica U. K. (67) iz Nikšića zbog fizičkog napada i vređanja druge osobe na javnom mestu govorom, natpisom, znakom, ili na drugi način, a na osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti, saopštila je Uprava policije.

Saopštenje crkvene opštine Nikšić

Povodom ovog incidenta reagovala je crkvena opština Nikšić, čije saopštenje prenosimo u celosti:

- Uroš Kaluđerović je ničim izazvano prolazeći pored nikšićkih sveštenika Slobodana Jokića, Ostoje Kneževića i Mirka Vukotića, uputio niz uvreda i psovki, pozive na progon i linč SPC i njenog sveštenstvo i vernika, koristeći najprizemnije psovke.

Sveštenik Vukotić mu je prišao bliže rekavši: "Izvini brate da li se poznajemo, i koji je razlog takvog agresivnog ponašanja?" Umesto odgovara, pomenuto ga je lice pesnicom snažno udarilo u predelu lica, od zadatog udarca sveštenik se jedva održao na nogama i njegove naočare su odletele pod obližnje vozilo. I na kod ovog čina napadač je nastavio da upućuje pretnje i psovke udaljujući se u pravcu gradske kapele.

Brojni građani, koji su se slučajno zatekli na licu mesta su bili zatečeni i izrazili svoju spremnost da svedoče o ovom sramnom događaju. O ovom kriminalom činu, napadu na sveštenika - službeno lice SPC obaveštena je policija, koja je privela presupnika u prostorije CB, saopštili su iz Crkvene opštine Nikšić, dodajući da je jednostranog i nepromipljeni čin ovakvog donošenja Zakona bez dijaloga i saglasnosti Crkve proizveo smutnju, podigao tenzije u društvu u Crnoj Gori.

Pojedini predstavnici vlasti su svojim izjavama i optužbama Crkve, da Crkva podstiče nemire i nasilje i poziva na građansku neposkupnost, u stvari stvorili atmosferu u kojoj je normalno i poželjno nasrnuti na pravoslavnog sveštenika. Inače, sveštenik Mirko Vukotić, paroh kočanski, potiče iz ugledne crnogorske porodice koja je Crnoj Gori kroz njenu istoriju dala značajne ličnosti. Očekujemo oštru i nedvosmisleno osudu ovog sramnog čina o predsednika države, Vlade i grada Nikšića, poručuju iz nikšićke Crkvene opštine.

Dodaje se da je nikšićka policija, sprovodeći proaktivne aktivnosti, identifikovala to lice.

Nadležni tužilac se izjasnio da u radnjama prijavljenog nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

- Lice U. K. je lišeno slobode i uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka će biti sprovedeno nadležnom sudu - zaključili su u Upravi policije.

Uroš Kaluđerović je inače bliski rođak Mila Đukanovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading