SRAMAN POTEZ HRVATA! Donose zakon kojim PRISVAJAJU Đokovića!

Autor:

Sport

21.01.2022

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Ive Andrića i Nikole Tesle, zvanični Zagreb hoce da prisvoji i Novaka Đokovića!

SRAMAN POTEZ HRVATA! Donose zakon kojim PRISVAJAJU Đokovića!

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/AP, Pixabay

Novak Đoković

Hrvatski akademik Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta predložio je da Hrvatska pod hitno donese "zakon o sportskom nasleđu" i prisvoji Novaka Đokovića.

- Novak je staro hrvatsko ime, a Đokovićevi deda i baba su iz Vinkovaca - "objasnio" je Matasović.

Ovo je zamišljeno kao odgovor na donošenje "Zakona o kulturnom nasleđu" zbog čega je Hrvatska tužila Srbiju Evropskoj uniji. 

Komšije ne mogu da se pomire sa činjenicom da su u Hrvatskoj vekovima živeli katolički Srbi, poput Marina Držića i Ivana Gundulića, i da njihova dela pripadaju i srpskom kulturnom nasleđu.

SANU: Zajedinčko nasleđe

U srpskom Ministarstvu kulture i informisanja istakli su da odredbe novog zakona ne znače da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost deo i kulturnog nasleđa Hrvata.

- Utvrđeno je da je stara dubrovačka književnost jedinstvena pojava kod Južnih Slovena, koja ima svoje osobenosti i predstavlja zajedničko dobro. Na osnovu jezika na kom je napisana može istovremeno da bude i srpska i hrvatska. Isto stanovište zastupali su i poznati Dubrovčani od Matije Bana i Valtazara Bogišića u 19. veku do Milana Rešetara i Petra Kolendića u 20. veku, a svi su oni bili članovi Srpske akademije nauka i umetnosti. Smatramo da se upravo na primeru dvojnog nasleđa, zajedničke jezičke prošlosti i odnosa prema književnoj baštini, najbolje prepoznaju evropske vrednosti i perspektive dobrosusedskih odnosa - kažu oni.

Istoričar Aleksandar Raković mišljenja je da pomenuta dela katoličkih Srba mogu biti samo deo zajedničkog nasleđa.

- Nije tačno da sporna dela pripadaju samo Hrvatima. U Dubrovniku se značajan broj stanovnika izjašnjavao kao katolički Srbi, njih čak više od 30.000. Bilo je i pravoslavnih Srba, ali manje. Zbog toga, prema istorijskim činjenicama, kulturna baština tog perioda pripada srpskom narodu i tu nema ničeg sporno. Besmisleno je to sadašnje prisvajanje sa hrvatske strane. Možemo reći da je to i kulturna baština Hrvatske, jer se Dubrovnik danas nalazi u ovoj zemlji, ali se nikako ne može reći da je to kulturna baština samo hrvatskog naroda - jasan je Raković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (6)

Loading
Megido

21.01.2022 09:19

Eto kako se nacionalizam uvlači u svaku poru društva. Bio on srpski, hrvatski, ruski, američki, svejedno. Rezultat je uvek mržnja i netrpeljivost, netolerancija i nerazumevanje. Treba nam svet od Boga, bez nacija i granica i mitologije o istaknutosti svog naroda, podneblja, jezika, kulture, nad drugima, jer to ne postoji.

Odgovori 18 4
Crni

21.01.2022 10:16

Izgleda da ne znaju povijest, Hrvatka je nastala 94,95 ako se ne varam ali je nebitno ako sam pogresio ukoliko ne smatraju NDH. Pa cak i ako se uzme u obzir tih par godina Hrvatska kao Drzava nije postojala pa samim tim nema govora o nasledju pogotovu u vinkovcima mnogo veca šrava imaju Austrougari.

Odgovori 18 5
Smederevac

21.01.2022 12:11

Luka Modrić je Srbin po majci Radojki...ujak mu živi u Bgd....

Odgovori 11 1
Igor

21.01.2022 19:33

A šta od ovakve budale lingvista čovek i da očekujemo? Sere u prazno bez guzobriza, pa će usran i da ostane. Djokoć je pripada onom narodu kojim se on izjašnjava. Valjda sam bolje on čovek zna, nego tamo neki ekspert.