DOPINGOVAN OLIMPIJSKI I SVETSKI ŠAMPON?

Autor:

Sport

03.05.2018

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olimpijski i trostruki svetski šampion na 1.500 metara Kenijac Asbel Kiprop pao je na doping testu na zabranjenu supstancu EPO, ali tvrdi da je u pitanju greška u uzorku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Asbel Kiprop

Olimpijski šampion iz Pekinga 2008. i svetski prvak iz Daegua (2011), Moskve (2013) i Pekinga (2015), testiran je van takmičenja 2017. godine, kada je u njegovom organizmu otkrivena susptanca EPO (Eritropoietin). 

Kiprop je potvrdio da je svestan optužbi na svoj račun, ali je i uverenja da je došlo do greške prilikom testiranja.

- Ne želim da uništim sve što sam gradio od svoje prve međunarodne trke 2007. godine. Nadam se da ću moći da dokažem da sam "čist" sportista u svakom smislu - izjavio je Kiprop. 

U aprilu je pozitivna na EPO bila i bahreinska olimpijska šampionka iz Rija (2016) na 3.000 metara stiplčez Rut Džebet, koja je rođena u Keniji, ali je sa 16 godina uzela pasoš azijske zemlje, za koju od tada nastupa. 

U poslednjih pet godina, kako prenosi "Gardijan", više od 40 atletičara iz Kenije je bilo pozitivno na nedozvoljene doping supstance. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading