RADOVI SU OKONČANI: Srbija je dobila još jedan reprezentativni sportski objekat! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

14.01.2024

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogobrojni značajni fudbalski mečevi su na njemu bili odigrani.

RADOVI SU OKONČANI: Srbija je dobila još jedan reprezentativni sportski objekat! (FOTO GALERIJA)

Foto: Instagram.com/gardenbgd

Stadion "Karađorđev park" u Zrenjaninu i u periodu nekadašnje SFR Jugoslavije bio je mesto na kojem su gostovali najveći klubovi nekadašnje države i na kojem su neretko ostajali bez bodova.

 

Bio je dom fudbalera zrenjaninskog Proletera, kluba koji je usled velikih finansijskih problema ugašen 11. decembra 2005. godine.

Usled zuba vremena zrenjaninska fudbalska lepotica je bila u prilično lošem stanju, ali je zahvaljujući grupi entuzijasta izvršena potpuna rekonstrukcija i sada se slobodno može reći da je Srbija dobila još jedan reprezentativni objekat.

 

Treba podsetiti da istorija današnjeg "Karađorđevog parka" počinje 1948. godine kada je započeta izgradnja istočne, sevferne i južne tribine, a zatim je postavljena i drvena zapadna tribina i kao takav, stadion je otvoren 5. maja 1953. godine utakmicom između zrenjaninskog Proletera i nemačkog Kikersa.

Oktobra 1967. godine u velikom požaru drvena tribina je izgorela, a godinu dana kasnije i izgrađena nova betonska tribina koja je bila i natkrivena.

Već 1984. godine izvršeno je prvo značajnije renoviranje stadiona, da bi 2006. godine bila zamanjena i sedišta. Tokom 2019. izvršena su veća ulaganja u stadion, u oktobru je završeno postavljanje nove tartan atletske staze, dok je u novembru, po prvi put od izgradnje stadiona, postavljeno reflektorsko osvetljenje.

Kada je reč o najvećoj poseti na zrenjaninskom stadionu, ona je zabeležena 11. oktobra 1967. godine kada je meču Prve savezne lige tadašnje SFR Jugoslavije između Proletera i Crvene zvezde prisustvovalo 17.890 navijača sa plaćenim ulaznicama, a procene su išle i do čak 22.000 prisutnih. Navedeni susret okončan je pobedom Zrenjaninaca rezultatom 2:0.

Danas na ovom stadionu svoje mečeve igra ekipa Proletera 2006 koja se takmiči u okviru "B" lige FSG Zrenjanin.

"Karađorđev park" je sada dobio neko novo ruho i ostaje nada da će se u što skorije vreme na legendarnom sportskom objektu ponovo igrati elitni rang srpskog klupskog fudbala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading