NA PONOS ZAJEČARA I KOMPLETNE SRBIJE: „Kraljevica“ zasijala na fudbalskom nebu! (FOTO GALERIJA, VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

01.08.2023

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaječar, grad koji se po danas poznatom imenu pominje još od davne 1446. godine, a koji se nalazi u zaječarskoj kotlini gde se Crni i Beli Timok ulivaju u Veliki Timok, od 1919. poseduje svoje fudbalsko mezimče.

NA PONOS ZAJEČARA I KOMPLETNE SRBIJE: „Kraljevica“ zasijala na fudbalskom nebu! (FOTO GALERIJA, VIDEO)

Foto: „WD Concord West“

Fudbalski klub Timok predstavlja najstariji sportski kolektiv u Zaječaru. U svojim prvim
godinama postojanja takmičio se u lokalnim ligama, a po okončanju Drugog svetskog rata poneo je ime Dinamo koje se zadržalo do 1951. godine kada je klubu vraćen izvorni naziv. Tokom obeležavanja stogodišnjice postojanja, odlučeno je da se imenu pridoda i godina osnivanja, tako da je 2019. godine nastao današnji Timok 1919.

Kada je reč o takmičarskim uspesima, klub je 1981. godine izborio plasman u Drugu ligu Istok tadašnje SFR Jugoslavije, a već u sezoni 1981/82 osvaja treću poziciju u drugom stepenu jugoslovenskog fudbala iza finansijki daleko moćnijih zemunske Galenike i Trepče iz Kosovske Mitrovice.

Znali su Zaječarci da naprave i senzaciju u kup takmičenju. Godine 1973. u tadašnjem Kupu Maršala Tita, Timok je na svom stadionu u okviru šesnaestine finala eliminisao zagrebački Dinamo rezultatom 3:1, ali je već u narednoj rundi poražen od sarajevskog Željezničara sa ubedljivih 8:1.

 

 

Po osnovu rezultata ostvarenog u prethodnoj 2022/23 sezoni, Timok 1919 će od jeseni biti deo Zone Istok (četvrti rang srpskog klupskog fudbala), ali ono što mnogo više raduje sve ljubitelje fudbala u Zaječaru jeste činjenica da je na istoku Srbije nikla prava fudbalska lepotica koja će u godinama pred nama zasigurno omogućiti razvoj kluba na svim nivoima.

I dok se očekuje zvanično otvaranje „ Kraljevice“, portal Republika.rs imao je tu čast da nam izvođač radova „WD Concord West“ predstavi fudbalski objekat koji će biti ponos ne samo istoka Srbije, nego cele zemlje.

Kao jedan od tri stadiona prve etape državnog projekta Republike Srbije izgradnje stadiona prema UEFA Pravilniku o stadionskoj infrastrukturi za sportske objekte Kategorije 4, projektovanje i izgradnja gradskog stadiona „Kraljevica“ u Zaječaru počela je u decembru 2020. godine. Za dve i po godine, u junu 2023. naš objekat je u potpunosti završen i spremno čeka na korišćenje.

 

Kao što je i bio zahtev prema UEFA standardu, na parceli od 347.260 kvadrata izgradili smo:
- objekat od 14.012 kvadrata;
- terenom od 10.280 kvadrata;
- 191 pripadajuće parking mesto.

Uz teren dimenzija 121x85 metara smešteno je gledalište kapaciteta 8.121 mesta, od kojih je 192 za VIP gledaoce, a 80 za smeštaj lica sa invaliditetom i njihovim pratiocima.

U srcu zgrade na zapadnoj strani objekta smešteni su svi potrebni sadržaji za funkcionisanje jednog fudbalskog kluba:
- nezavisni prilazi autobusom za domaće i gostujuće igrače;
- svlačionice i sale za zagrevanje;
- prostori za sudije i delegate;
- centralni ulaz za VIP goste, novinare, prostrani hol;
- sala za pres konferencije, prostorije za rad novinara i fotoreportera;
- sala za prvu pomoć i doping kontrolu;
- prostorije uprave kluba, kao i pomoćne prostorije za smeštaj opreme potrebne za rad stadiona.

Na nivou prizemlja celim obimom izgrađeni su prostori za komercijalne sadržaje, dok su na poslednjem nivou zapada smešteni studio, kontrolne sobe za nadzor i upravljanje i VIP kafe. S obzirom na to da je stadion smešten u zoni park šume Kraljevica, izvedene su zelene površine sa sve četiri strane i napravljen kružni put oko objekta sa priključkom na postojeće saobraćajnice.

Nesvakidašnja arhitektonska rešenja fasade bila su poseban izazov za projektovanje i izvođenje i nakon zavšretka sama fasada daje poseban izgled stadionu u okviru prirodnih lepota koje ga okružuju i predstavlja prepoznatljivo obeležje.

 

Stadion “Kraljevica” je jedan od prvih objekata ovog tipa izgrađeni u našoj zemlji usvemu prema zahtevim UEFA 04 standarda i ono što je specifično jeste sama tehonologija fudbalskog terena. Izvedena je drenaža terena, sistem grejanja za potrebe topljenja snega i mogućnosti igranja utakmica u zimskom periodu, zalivni sistem i kao završni sloj specijalna hibridna trava u skladu sa svetskim trendovima.

Konstrukcijski zahtevan objekat smešten na prostoru bivšeg hipodroma opskrbljen je svim modernim instalacijam kojima se dobija mogućnost korišćenja energije iz obnovljivih izvora (solarni kolektori i retenzije za korišćenje kišnice). Takođe, formiran je sistem za nadzor i upravljanje svim pametnim sistemima, kako bi se štedeli resursi za potrebe grejanja i hlađenja objekta i za upravljanje rasvetom koja zadovoljava sve svetske i UEFA standarde za održavanje fudbalskih utakmica za velika takmičenja i njihove prenose - rekli su nam u „WD Concord West“.

Iz svega navedenog, potpuno je jasno da Zaječar i „Kraljevica“ zaslužuju, ne samo da ugoste Crvenu zvezdu, TSC, Čukarički, Partizan, Vojvodinu, već da se u dogledno vreme na ovom velelepnom sportskom objektu „bubamara“ zakotrlja i u nekom od evropskih takmičenja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading