UBIO SE DA NE BI NAPAO JUGOSLAVIJU! Premijer Mađarske izvršio SAMOUBISTVO i ostavio oproštajno pismo: Iz KUKAVIČLUKA smo odbacili svoju čast! (FOTO)

Autor:

Razonoda

14.07.2023

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pal Teleki se u aprili 1941. godine našao pod velikim pristiskom.

UBIO SE DA NE BI NAPAO JUGOSLAVIJU! Premijer Mađarske izvršio SAMOUBISTVO i ostavio oproštajno pismo: Iz KUKAVIČLUKA smo odbacili svoju čast! (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

Pal Teleki bio je Predsednik Vlade Republike Mađarske i to u nekoliko navrata (1920-1921, 1939-1941), a tokom svojih mandata se tridio da očuva autonomiju svoje zemlje pod teškim političkim okolonostima.

Prvi je u Evropi koji je doneo protivjevrejski zakon - uskrativši Jevrejima puno pravo na obrazovanje. Pre Prvog svetskog rata, u kojem se borio kao dobrovoljac, postao je univerzitetski profesor i jedan od najvećih eksperata u polju geografije i društveno-ekonomskih poslova.

Sa nacističkom Nemačkom je sarađivao još u ranim fazama Drugog svetskog rata, nadajući se da će Mađarska imati koristi od Nemačke u vraćanju izgubljenih teritorija, ali je shvatio da njegovoj zemlji preti opasnos od Hitlera.

U aprilu 1941. Pal Teleki se našao pod velikim pritiskom. Naime, Nemačka je tražila njegovu pomoć u napadu na Jugoslaviju lažući o dešavanjima u našoj zemlji, dok je sa druge strane, Velika Britanije pretila ratom ako Nemci pređu preko mađarske granice.

Republika

Foto: wikipedia

Pal Teleki izvšio samoubistvo

Kako je Teleki bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske, te zbog principa u koje je verovao, nije mogao da podnese da će pogaziti datu reč.

Kada je dobio potvrdu da su nacističke trupe ušle  u Mađarsku, stavio je pištolj u usta i ubio se, a na stolu je ostavio pismo upućeno Miklošu Hortiju, mađarskom regentu.

- Vaše visočanstvo, pregazili smo svoju reč i to iz kukavičluka, nismo ispoštovali sporazum trajnog mira sa Jugoslavijom. Nacija to oseća, a mi smo odbacili svoju čast. Sada smo saveznici nitkova jer ni jedna reč o navodnim zločinima nije tačna. Ni protiv Mađra, čak ni protiv Nemaca. Postaćemo lopovi! Krašćemo ljudska tela i duše! Nacija smeća. Nisam te sprečio u tome. Ja sam kriv - stoji u oproštajnom pismu.

Tri dana kasnije, 6. aprila 1941. godine Nemačka je napala Jugoslaviju, a mnogi istoričari Telekijev čin gledaju kao patriotsko delo i znak protesta protiv okupacije.

– Njegovo samoubistvo je bilo žrtva koja je trebalo da njega i njegov narod oslobodi krivice za učešće u napadu Nemačke na Jugoslaviju – zapisao je kasnije britanski premijer Vinston Čerčil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading