DA LI ZNATE ŠTA SU METANOGENI? To su zapravo vanzemaljci!

Autor: Republika

Razonoda

02.02.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos svemu čemu nas SF filmovi "uče", živa bića van Zemlje sigurno neće ličiti na ljude. A naučnici su otišli korak dalje pa su promenili čak i elementarne postavke – samu hemiju organskih sastava ili temeljne sile svemira. Dobar deo tih živih bića toliko je različit da ih ne bi prepoznali ni kada bi nam bili pred očima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Metanogeni

Heder Smit sa Međuranodnog astronomskog univeziteta u Stasbourgu i Kris Mekaja iz NASA objavili su rad u kojem nagađaju o živim bićima temeljenima na metanu, odnosno metanogenima. Konzumirali bi vodonik, acetilen i etan, a izvlačili metan.

Takva bića mogla bi da nasele i mesta u našoj okolini za koja se sada smatra kako su pusta, kao na primer Saturnov satelit Titan.

Titan je jedino mesto u Sunčevom sistemu sa površinskim tokovima – jezerima i rekama mešavine metana i etana (podzemna voda postoji i na Titaninu, Enkeladu kao i na Jupiterovom satelitu Evropi).

ESA-ina i NASA-ina misija Cassini-Huygens 2004. snimila je mutni svet sa temperaturama od -179 stepeni Celzijusa, gde je voda zarobljena u ledu, a metan teče u rekama.

Tim hemijskih tehnologa i astronoma je 2015. osmislilo teoretsku staničnu mebranu napravljenu od malih organskih spojeva koja bi u funkcionisala u Titanovom metanu i imala bi istu stabilnost i fleksibilnost kao zemaljski liposom.

Implikacije teorije su prilične – ne samo da bi život mogao nastati na Titanu, nego bismo ga i relativno jednostavno mogli otkriti, prateći nivo vodonika, acetilena i etana u atmosferi, piše net.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading